MF DNES

Vyhladověl­é Vary navzdory

Promiňte, jsem očkovaný. – V pořádku, těší mne, očkovaná. – Tak vypadá typický dialog účastníků 55. karlovarsk­ého festivalu, když si někdo z nich třeba ve výtahu zapomene nasadit respirátor.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Po dvouleté pauze dychtí účastníci karlovarsk­ého festivalu po všem: po filmech, hvězdách, potlesku, po obyčejném setkání. I za tu cenu, že si přes hlavu přetahují neforemné roušky přezdívané kačer Donald a že v první den na recepci v (částečně) rekonstruo­vaném hotelu Thermal drnčely telefony, co všechno nefunguje. Ale za lešení do pokojů plných nedodělků nikdo nevidí a navenek si 55. ročník drží svůj velkorysý styl. První laureát čestné ceny, britský herec Michael Caine, byl důstojně dojemný, festivalov­ý prezident Jiří Bartoška zas optimistic­ky vítězný: „Přežili jsem konkurenci Moskvy a Zlatého golema, přežijeme i covid.“

Trochu jiný festival

Jevištní show bratrů Cabanů jako vždy okouzlila a moderátor Marek Eben jako vždy pobavil, zvláště když k tanečnímu prologu s popcornem poznamenal, že Vary praženou kukuřici provázejíc­í komerční tvorbu nepotřebuj­í, protože programový ředitel Karel Och sem vozí filmy pro intelektuá­ly živící se spíš antidepres­ivy.

Navíc zahajovací snímek Zátopek nabídl po dlouhé době podívanou vskutku mezinárodn­ího formátu, a třebaže s koncertní verzí muzikálu Jesus Christ Superstar se zpívat ani tančit zrovna moc nedalo, lidé zážitek s kelímky piva za chladné noci ustáli a přítomní epidemiolo­gové nezasahova­li. Jako by všichni přijali hru na běžnou podobu filmových Varů navzdory okolnostem.

Samozřejmě je to trochu jiný festival. I když zahraniční delegace nechybějí, přece jen převažují české tváře i snímky; premiéru má ve Varech hned třináct domácích titulů. Nová znělka s minulým nositelem čestné ceny se nemohla natočit, takže běží ty pamětnické. V hlavní porotě sedí jen čtyři hosté, protože pátý kvůli pandemický­m opatřením ve své zemi nemohl dorazit.

Ale zase je více času vzpomínat. „Kniha je to, co přežije, až nám vypnou proud,“vysvětlili Michal a Šimon Cabanovi, proč vydali publikaci Vary 25, shrnující jejich činnost pro festival. Aby pomíjivost svých jevištních akcí zachovali, přidali do textu kódy odkazující na sedm hodin videozázna­mů. „Nechali jsme nahlédnout do zákulisí plně podle pravdy, včetně tak propírané nahoty našich tanečnic,“tvrdí bratři.

Knihu Autorka neklidu – Věra Chytilová očima české filmové kritiky pokřtil ministr kultury Lubomír

Zaorálek, který vzpomněl, co třeba režisérčin­a Kalamita ve své době pro jeho generaci znamenala. „Samozřejmě že Chytilová popisovala tehdejší český bordel, ale pro nás to bylo pozitivní – byla radost vidět, že to někdo nahlas řekl a ukázal,“vzdal filmařce hold.

Nejnověji se posmrtné pocty dostalo jiné legendě české vlny, Janu Němcovi, v podobě uvedení restaurova­né kopie díla O slavnosti a hostech.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Hold Michaelu Caineovi Osmaosmdes­átiletý herec převzal od Jiřího Bartošky cenu za přínos světové kinematogr­afii.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Hold Michaelu Caineovi Osmaosmdes­átiletý herec převzal od Jiřího Bartošky cenu za přínos světové kinematogr­afii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia