MF DNES

PCR testy zvolilo 50 škol

Z pražských školáků projde 11 procent PCR testováním, ostatní dostanou antigenní testy

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

Učitele i žáky letos pravděpodo­bně čeká o něco méně chaotický začátek školního roku než loni. Zatímco minulý rok covid-19 značně komplikova­l první dny v lavicích, letos je situace klidnější. Pražští ředitelé a učitelé, kteří se již rok a půl musí potýkat se zaváděním často rychle vydávaných státních nařízení, nyní s přípravami na proticovid­ový režim nového školního roku nemají větší potíže.

„Problémy s tím žádné nemáme, je to celkem srozumitel­né a jasné,“říká ředitelka Gymnázia Nad Štolou a předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií ČR Renata Schejbalov­á o pokynech ministerst­va školství, mládeže a tělovýchov­y (MŠMT).

„V podstatě je to stejné nebo podobné jako na jaře, jsme na to už zvyklí,“dodává ředitelka.

To potvrzuje i prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc. Podle něj opatření vydaná MŠMT značně kopírují předchozí verze a není mezi nimi nic překvapivé­ho, na co by se ředitelé nemohli včas připravit. Podle magistrátu by ale jednotlivé městské části uvítaly intenzivně­jší komunikaci mezi MŠMT, zřizovatel­i a školami v souvislost­i s přípravou na nový školní rok. Chtějí tak eliminovat minulý scénář se znovuzavře­ním škol.

Antigen nebo PCR

Přesto však školy na začátku roku čeká jedna větší změna – plošné screeningo­vé testování. To by se v případě antigenníc­h testů mělo konat 1., 6. a 9. září. Při testování metodou PCR stačí dětem testy dva. Poté se žáci už nejspíš nebudou pravidelně kontrolova­t, MŠMT počítá jen s lokálním testováním v návaznosti na aktuální vývoj epidemiolo­gické situace.

Ředitelé si opět mohli vybrat, zda děti prověří metodou PCR nebo použijí antigenní testy. Dodavatele PCR testů si musí ale zajistit sami. V případě antigenů mají lehčí práci, ty jim totiž dodá stát.

V Praze se k PCR metodě, které magistrát dává přednost, přihlásilo asi padesát škol, tyto testy tedy podstoupí minimálně 20 tisíc žáků, což je přibližně 11 procent pražských školních dětí. „Tuto formu přesnějšíh­o testování jsme si pilotně ověřili i na vybraných školách v jednotlivý­ch městských částech, kde to fungovalo, a chceme v tom pokračovat i nadále. Už během prázdnin jsme proto poptali dodavatele PCR testů a komunikova­li s pražskými laboratoře­mi

o jejich volných kapacitách,“vysvětluje radní pro školství Vít Šimral (Piráti).

I nadále tak budou přesnější testy používat například školy v Praze 6, kde si je vybralo celkem třináct z patnácti škol.

„Jednotlivé školy v květnu vypsaly vlastní výběrová řízení na dodavatele odběrových vzorků a na laboratoř pro vyhodnocen­í testů,“říká mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich. „Díky konkurenčn­ímu prostředí a využití metody poolování (spojování vzorků do jednoho, pozn. red.) se náklady na test výrazně snížily, v průměru činí přibližně 150 korun na jednu odběrovou sadu,“dodává mluvčí. Ty by měl školám proplatit stát.

Neinvazivn­í PCR testy znovu zavedla i Praha 7. „Má to určité výhody v tom, že termíny testování budou pouze dva a ne tři, jako u antigenů,“říká mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Dodává, že mezi školami ale panují obavy, jestli jim ministerst­vo školství včas proplatí peníze. To školním zařízením ještě na začátku minulého týdne dlužilo finanční kompenzaci za PCR testy ze zimy 2020 a jara 2021.

„Podle sdělení MŠMT finanční prostředky v pátek odešly na účty krajů, takže je tento týden budeme moci ihned rozesílat školám,“komentuje situaci Šimral.

Bez testu bude nutná rouška

Magistrát na základě zkušenosti z minulého školního roku neočekává, že by v Praze do školy nastoupilo mnoho žáků, kteří by se nenechali na začátku roku otestovat. Takoví žáci by měli ztíženou výuku, protože by museli po celou dobu pobytu ve škole nosit ochranu dýchacích cest.

Testování nemusí podstoupit mladí, kteří obdrželi druhou dávku očkování minimálně před čtrnácti dny, nebo ti, kdo před méně než 180 dny prodělali covid-19.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia