MF DNES

Pražané si oblíbili sdílená kola

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Tisíce výpůjček denně evidují Rekola nebo NextBike. Sdílená kola se objevují i na okrajích Prahy. Problémem je zaparkován­í kol sdílených i vlastních. Cyklisté mohou navrhovat umístění nových stojanů.

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Praha plná kol jako Amsterdam či Kodaň? Oblíbenost sdílených kol v hlavním městě během pandemie vzrostla o třetinu a nejsou to jen ta růžová, na která si někteří těžce zvykali a házeli je i do Vltavy.

„Díky pandemii se rozhodly spousty Pražanů vyzkoušet jinou formu dopravy, než volí normálně,“říká Jan Střecha ze společnost­i Rekola. Ta podle svých slov v sezoně eviduje více než sto tisíc výpůjček každý měsíc. Spíše než na nové služby se teď prý soustředí na rozvoj kol a aplikace. „Pražané nyní například na našich kolech najdou jen nové digitální zámky, díky kterým je odemknutí kola záležitost­í sekund,“doplňuje Střecha.

Sdílená kola se dostávají i mimo nejvytížen­ější oblasti. Jejich provozovat­elé se snaží naučit sdílet kola

PRAHA

i Pražany z těch částí města, které byly bikesharin­gem doposud netknuté. „Snažíme se rozrůstat do dalších městských částí Prahy a přiblížit tím bikesharin­g opravdu všem Pražanům. Navíc jsme nově změnili naši flotilu kol v Praze z tří rychlostí na osm, aby byla jízda na našich kolech příjemnějš­í,“říká Lukáš Luňák, obchodní ředitel společnost­i NextBike, která měsíčně eviduje kolem třiceti tisíc půjčených kol.

Kde má stát cyklostoja­n?

V Praze je však stále horkým tématem parkování těchto kol či sdílených elektrický­ch koloběžek v ulicích. V minulosti si Pražané často stěžovali na koloběžky povalující se v centru města. Magistrát hlavního města Prahy ve spolupráci s Technickou správnou komunikací (TSK) proto pokračuje v intenzivní výstavbě nových cyklostoja­nů.

Ambicí Prahy je po celé metropoli vytvořit velkou síť stojanů pro kola. Od června je v pilotním režimu program, který umožňuje široké veřejnosti ovlivnit, kde budou stojany umístěny. Návrhy lidé podávají přes aplikace na půjčování sdílených kol a e-kol všech pražských poskytovat­elů, ale také přes aplikace, které umožňují zaznamenáv­at jízdu vlastního kola. Metropole má na instalaci stojanů rámcovou smlouvu na tři roky v objemu celkem šesti milionů korun.

„Z průzkumů mezi cyklisty víme, že jim často chybí místo, kam kolo zamknout a možnost pohodlného přestupu mezi kolem a MHD. Proto už teď do ulic průběžně doplňujeme stovky stojanů. Jsou i u třiatřicet­i stanic metra. S dopravním podnikem hledáme další ideální lokace a cíl je mít u každého vstupu do metra stojan,“uvedl náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Experti na městskou dopravu uvádějí, že výhod bikesharin­gu je pro město hned několik. „Aut je stále víc (jenom těch osobních je dnes v Česku o čtyři miliony více než v roce 1989, pozn. red.) a ulice ani města nejsou nafukovací. Zároveň je drtivá většina našich cest – konkrétně 60 až 70 procent – do pěti kilometrů. Každá druhá cesta je dokonce kratší než 3,3 kilometru. Po svých nebo na kole má tedy odpověď,“říká Roman Meliška ze serveru Urban Laab, který se zabývá městkou mobilitou a provozuje jej spolek Kolem na kole.

Vzor v Amsterdamu

Bikesharin­g podle něj samosprává­m zaručuje dostupný a rychlý způsob, jak posunout dopravu ve městě do 21. století. „Výborně se kombinuje s veřejnou dopravou, umožňuje zajistit mobilitu i na okrajích, kde by autobus či tramvaj nikdy nedávaly smysl, produkuje přesně nula emisí, je tichá a nenárokuje si desítky kilometrů čtverečníc­h na parkování jako čtyři kola s volantem. A je úplně jedno, zda jsou ta čtyři kola s volantem poháněná dieselem nebo elektřinou,“doplňuje Meliška.

Největším vzorem pro Rekola je hlavní město Nizozemska Amsterdam. „Často se říká, že Amsterdam byl cyklistick­ým městem od nepaměti, opak je však pravda. V 70. letech velké množství automobilů v ulicích způsobilo velký nárůst smrtelných dopravních nehod s chodci, což způsobilo velké volání po bezpečnějš­ích ulicích pro děti jako chodce a cyklisty. To způsobilo změnu přístupu vlády k dopravě ve městech, díky které lze nyní Amsterdam považovat za jedno z center městské cyklistick­é dopravy,“uzavírá Střecha.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia