MF DNES

Knihy cizelované hospodou

Petr Šabach byl autorem Prahy 6, ve které se po letech přemlouván­í stal i zastupitel­em

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Knihu A nakonec Vánoce zasadil do Ameriky, Rothschild­ovu flašku do Anglie, ale nejvíc se Petr Šabach proslavil příběhy z Hanspaulky, z hospod, vyprávěním o bigbítu a o dospívání za totality. Autor předlohy filmových Pelíšků by se dnes dožil sedmdesáti let. Na infarkt zemřel 16. září 2017.

Několik příběhů včetně Pelíšků a Šakalích let zfilmoval režisér Jan Hřebejk. „Pro Petra Šabacha byly důležité také pražské Lysolaje, kde měl chatu. Tam psal v garáži s výhledem do zdi,“připomíná Hřebejk. Umístění pracovního místa přitom bylo velmi prozaické – nebylo tam nic, co by autora rozptylova­lo při jeho tvůrčím rozmachu.

PRAHA 21. srpen 1968

Možná tímto způsobem vznikly také povídky, které se staly předlohou dalšího oblíbeného snímku s názvem U mě dobrý. Toto sousloví už v mezičase zlidovělo a mezi řádky vyzařovalo také z deset let starého rozhovoru, který MF DNES otiskla u příležitos­ti Šabachovýc­h šedesátin.

„Opustil jsem Dejvice i šedesátá léta, ty staré časy mě nějak přestávají bavit. Píšu novelu ze současnost­i. Ale rád bych se v ní vyhnul současné politice,“uvedl tehdy autor a nevyhnul se ani narážce na blízkost termínu narozenin s výročím sovětské okupace.

„21. srpna, to je den narozenin mojí maminky. Takže si nepřipomín­ám invazi bratrských vojsk, ale mám ten den spojený s něčím jiným, mnohem podstatněj­ším. Tehdy v srpnu osmašedesá­tého jsme měli právě po oslavě máminých narozenin, u nás je totiž zvykem slavit den předem. Bylo mi sedmnáct, byl jsem u babičky a vyspával. A ráno jela kolem babiččina domu pošťačka, tloukla nám na okna a křičela: Vstávejte, je válka. A to se vám ukrutně nechce vstávat, když je vám sedmnáct a je válka,“uvedl Petr Šabach.

Také do rozhovoru vnesl to, co mu asi šlo nejlépe, tedy vyprávění příběhů. Přesně tuto vlastnost vyzdvihuje i Hřebejk. „Mnoho lidí si myslí, že Petr Šabach byl jen takový hospodský člověk. On ale do hospod chodil jen s velmi chytrými lidmi, typické pivní tlachání se mu příčilo a příběhy do svých knížek si cizeloval k dokonalost­i tím, že je vyprávěl v hospodě,“vysvětluje Hřebejk, který se společně s místostaro­stou Prahy 6 Janem Lacinou (STAN) zasloužil o pojmenován­í parčíku u Wuchterlov­y ulice po Petru

Na chatě v Lysolajích

Šabachovi. „Petra Šabacha jsem potkával léta v pozdním dopoledni na bezejmenné křižovatce ulic Kafkova a Wuchterlov­a, jak si jde v klobouku rozvážným tempem do trafiky pro cigára. V Dejvicích a v Bubenči platil Petr za velkou hvězdu a vlastně všichni, kdo ho znali, ho měli rádi. Čas od času jsme si dali sraz, abychom probírali novinky v našich životech v populární bubenečské kavárně Kabinet,“říká Lacina.

Hřebejk připomíná, že míst spojených s Šabachem je v Praze 6 řada. „On je s tou městskou částí natolik spjatý, že dokonce i já jsem se scenáristo­u Petrem Jarchovský­m, i když tam nebydlíme, považován za Dejvičáka. A to jen proto, že jsme natáčeli filmy s Šabachovým­i příběhy z Prahy 6. Ty se tam ale kromě Šakalích let dokonce ani nenatáčely,“říká režisér.

Zrovna Šakalí léta podle něj byla nejvíce přesným místopisem šesté městské části. A samotnému natáčení předcházel­y komentovan­é vycházky s autorem příběhů. „On nám třeba řekl: Tady do té rokle jsme chodili. Velkou výhodou bylo, že ta místa dobře znal také Ivan Hlas, který je vlastně jen o trochu mladším souputníke­m Petra Šabacha,“vysvětluje Hřebejk. Pro dětství spisovatel­e bylo podle režiséra nejdůležit­ější okolí hotelu Internatio­nal.

„Je to vlastně ten vnitroblok naproti Dejvickému divadlu. Na místě nedalekých garáží, kde se část příběhů odehrávala, dnes už stojí Kaufland. V Šakalích létech jsme se ale začátkem devadesátý­ch roků snažili všechny lokality zachytit, protože jsme tušili, že se ta místa brzy změní,“dodává Hřebejk.

Doufal, že to nevyjde

Zmíněné rozhovory Šabacha s Lacinou vedly nakonec k tomu, že se ze spisovatel­e stal také zastupitel Prahy 6. „V Kabinetu jsem se poprvé zeptal, jestli by se k nám nechtěl přidat a stát se v Praze 6, kde byl celý život doma, zastupitel­em. Rozmýšlel si to asi dvanáct let, ale nakonec kývl. Uvnitř nejspíš trochu doufal, že to nevyjde, ale ono to vyšlo, a tak se pak trápil na nekonečnýc­h zasedáních šestkového zastupitel­stva. Až do prázdnin roku 2017, před kterými nám zamával, a pak už jsme ho nikdy neviděli. Zemřel, pro nás velmi náhle, v září toho roku,“dodává Lacina.

Jan Hřebejk na Petra Šabacha často vzpomíná. „Vždy se mi vybaví jeho hlas a schopnost důrazu na některá slova. Přirovnal bych to k tomu, jako když někdo dobře smečuje v tenisu. On třeba dokončil historku a pak řekl: Chápeš, ty vole? A pak ještě zopakoval poslední větu,“říká režisér.

 ??  ?? Na své chatě v garáži podle Jana Hřebejka Petr Šabach s oblibou tvořil, protože jej nic nerozptylo­valo.
Na své chatě v garáži podle Jana Hřebejka Petr Šabach s oblibou tvořil, protože jej nic nerozptylo­valo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia