MF DNES

Roglič proti Bernalovi? Ne, Roglič vs. Movistar

Vuelta je jiná než Tour. Co s favority provedl její úvodní blok?

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Vzpomínáte na Tour, kde dvě alpské etapy v závěru úvodního devítidenn­ího bloku prakticky rozhodly o celkovém vítězi? Tak takové to nyní na Vueltě ještě není. Z čehož se příznivci dramatický­ch soubojů radují.

Ačkoliv podobné rysy Vuelty s Tour by se našly.

Závodu opět vévodí Slovinec. Jen se tentokrát nejmenuje Tadej Pogačar, nýbrž Primož Roglič.

A tým Ineos se opět snaží dirigovat během dne peloton, aby posléze zjistil, že tahá za kratší konec.

Z očekávanéh­o duelu Roglič versus Bernal je momentálně souboj Rogliče se stájí Movistar. Dvě příčky za majitelem červeného trikotu totiž drží jezdci španělskéh­o týmu Enric Mas a Miguel Ángel López, zatím v dostřelové vzdálenost­i 28 sekund, resp. 1:21 minuty.

„S Lópezem se mi dobře spolupracu­je, jsme na podobné úrovni,“liboval si Mas po nedělní horské etapě. „Snažili jsme se odpárat ostatní, a to se nám dařilo. Jen Primož na mě najel pár vteřinek.“

Že by Movistar konečně dokázal ze své letité strategie mnoha lídrů vyprodukov­at kandidáta titulu? Nechme se překvapit.

Nedělní otřesy v Andalusii

Jestliže na Tour vrcholila úvodní fáze závodu dvěma těžkými alpskými etapami, na peloton Vuelty čekaly dva tuhé horské testy v pátek a v neděli na jihu Španělska.

Obzvlášť včerejší andaluské menu s více než 4500 výškovými metry slibovalo ve spalujícím vedru a na čtyřech těžkých stoupáních možné zemětřesen­í v pořadí.

Dojezd na prémii mimořádné kategorie Alto de Velefique však způsobil spíš „jen“citelné otřesy. Tým Jumbo Visma si pohlídal veškeré útoky, načež jeho lídr a obhájce titulu Roglič ukázal výtečnou formu, navýšil náskok a liboval si: „Kluci z mého týmu ukazují, že jsou supersilní. A já mám také dobré nohy.“

Jumbo mělo na cílovém stoupání opět početní převahu nad všemi stájemi a dokázalo z toho těžit.

„Ineos se nás snažil dostat pod tlak, ale my si věřili a v takovém počtu jsme mohli Primože i lépe zásobovat bidony a ledem, aby se co nejlépe vypořádal s vedrem,“popisoval Steven Kruijswijk.

Tým Ineos naopak předvedl další den ve stylu „spousta práce a efekt žádný“. Olympijský vítěz Carapaz zaostává na každém těžším dojezdu a šampion Gira Bernal si prožil první větší krizi. Nejsilněji z tria lídrů britské stáje se tedy jevil ten třetí vzadu, Adam Yates. Přesto i on dorazil do cíle 39 sekund za Rogličem a vzhledem ke svému manku z prvních dnů závodu teď on i Bernal zaostávají okolo dvou minut.

Další muži ze širšího okruhu favoritů pokračují v závodě s mnohem větší ztrátou. Romain Bardet (DSM) ji nabral po pádu v 5. etapě a Mikel Landa (Bahrajn) si včera ujasnil, že po jarní fraktuře klíční kosti není stále v potřebné kondici.

Záhadné odstoupení Carthyho

Ještě hůře dopadly dvě výrazné osobnosti, které si v pátek pakovaly kufry. Tajemstvím zahalené bylo odstoupení Hugha Carthyho, loni celkově třetího a letos silného na přípravném klání Kolem Burgosu.

„Byl ve skvělé kondici, jenže závod není jen o nohách, ale také o mentalitě a přístupu,“naznačil Juanma Garate, sportovní ředitel jeho stáje Education First. „Stres v prvním týdnu stál Hugha hodně psychické energie. Najednou se cítil prázdný a unavený.“

To Alejandro Valverde měl i v 41 letech motivace spoustu. Při pátečním sjezdu z Puerto el Collao však trefil v prudké zatáčce díru na silnici, jeho kolo sklouzlo po asfaltu a letělo s ním do rokle.

Pokusil se pokračovat v závodě, ale se zlomenou klíční kostí to nešlo, s bolestmi a v slzách odstoupil. Teprve podruhé ze svých patnácti startů na Vueltě.

„Tým tím hodně ztrácí. Alejandro nám dodával klid a jistotu,“pronesl jeho parťák López.

Movistar tak jede dál pouze v šesti jezdcích. Což může být při pokračován­í detektivky jménem Vuelta 2021 znatelné minus pro souboj španělské formace s červeným býkem jménem Primož Roglič.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Lídr odolává Primož Roglič (v červeném) dál vede Vueltu, včera dojel v kopcovité 9. etapě druhý. Těsně před cílem nastoupil Enriku Masovi z Movistaru. Tento tým zatím na slovinskéh­o cyklistu útočí nejvíc.
Foto: Profimedia.cz Lídr odolává Primož Roglič (v červeném) dál vede Vueltu, včera dojel v kopcovité 9. etapě druhý. Těsně před cílem nastoupil Enriku Masovi z Movistaru. Tento tým zatím na slovinskéh­o cyklistu útočí nejvíc.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia