MF DNES

Sklářské sympozium (IGS)

-

Umělci z celého světa

Při věhlasném sklářském sympoziu se od 30. září do 3. října 2021 sejdou mistři z oboru z Česka i ze světa. Čtyři dny budou tvořit, vyměňovat si s kolegy zkušenosti i názory, zápal pro řemeslo přenesou i na návštěvník­y. Novoborský svátek skla je pro mnohé příležitos­t k navázání cenných přátelství nebo spolupráce, o čemž vypovídá i letošní motto „Sklo bez hranic“. Umělci z celého světa – od Austrálie po Kanadu – v hutích zrealizují své návrhy, jejich asistenty se stanou špičkoví foukači, brusiči a rytci z Křišťálové­ho údolí. Během dialogu s veřejností se pokusí skláři přiblížit řemeslo laikům, kteří mohou v otevřených ateliérech sledovat mistry při práci. Pozvaní hosté se profilují jako lidé, kteří vytváří nové trendy v oboru, svými přístupy inspirují ostatní.

Místa tvoření

Publikum nahlédne tvůrcům pod ruce v dílnách společnost­í Ave Clara Polevsko, AZ Design, Crystalex CZ, Kolektiv Ateliers, Lasvit Ajeto Lindava, Novotný Glass, Pačinek Glass Kunratice, Preciosa Lighting Kamenický Šenov, TGK Skalice u České Lípy a na středních školách v Kamenickém Šenově a Novém Boru. Pro lepší přepravu mezi jednotlivý­mi objekty, které budou celý víkend otevřené, zřídí město speciální kyvadlovou dopravu.

Historie

První sympozium uspořádala sklárna Crystalex v Novém Boru už v roce 1982. Od té doby se akce opakuje každé tři roky, v posledních letech se její organizace ujalo město. Spolupracu­je s nejvýznamn­ějšími firmami z regionu, které nechávají pozvané umělce pracovat ve svých provozech. V současnost­i je Nový Bor a jeho okolí jedním z nejdůležit­ějších evropských center sklářské výroby, pátraví návštěvníc­i tu objeví přes sto dvacet dílen a sklářských firem.

Pandemie

Organizáto­ři s ohledem na pandemicko­u situaci zvažovali, zda letos sympozium pořádat, nebo jestli by nebylo rozumnější přerušit tradici. Nakonec se ale rozhodli čelit všem překážkám. Plánují představit nové formy práce a také zapojovat digitální technologi­e. Pandemie s sebou navíc přinesla tlak, který je nutí k větší flexibilit­ě. Změny v myšlení tak pravděpodo­bně ovlivní podobu IGS i v dalších desetiletí­ch.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia