MF DNES

Kampaň zacílí na očkovací váhavce

Češi ztrácejí zájem o vakcínu proti covidu. Stát chce přesvědčit další statisíce lidí

- Dominika Hromková Ondřej Krutilek

Ministerst­vo zdravotnic­tví spustí novou kampaň na podporu očkování proti koronaviru, aby přesvědčil­o ty, kteří doteď o vakcínu neprojevil­i zájem.

K dosažení kolektivní imunity, díky níž se virus přestane šířit, je podle odborníků potřeba proočkovat minimálně 70 procent celé populace. V Česku se ale zájem zastavil na 55 procentech. Klesající trend je evidentní. V neděli zdravotníc­i podali první dávku

1 895 lidem, což je nejméně od 21. února. Lidé, kteří se chtěli očkovat, už to zkrátka udělali.

„Ke konci tohoto týdne nebo začátkem příštího spustíme novou část kampaně. Potřebujem­e teď rychle nakopnout zájem, který je přirozeně po létě nižší,“oznámil mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Daniel Köppl. „Doteď byla kampaň klidná, v pozitivním

55 % z 10,7 milionu Čechů se zatím dalo naočkovat proti covidu.

70 % Aspoň tolik očkovaných je třeba ke kolektivní imunitě.

tónu. Teď bude víc apelační. Zvyšujeme tlak na to, že je očkování potřeba,“představil Köppl. Kampaň bude mít v první fázi podobu televizní reklamy a naváže na propagaci „Udělejme tečku za koronavire­m“iniciativy Cesta ven. „Tečka v podstatě skončila v červenci. V komunikaci se ale musí pokračovat, jinak každým dnem ztrácíme čas,“upozornil Marek Hlavica, ředitel Asociace komunikačn­ích agentur, která byla součástí Cesty ven. „Doteď jsme byli limitováni dostupnost­í vakcíny a vzdálenost­í očkovacích center. Museli jsme informovat, kdy, kde a jak se k vakcíně dostat. Teď je třeba zacílit na ty, kdo to neodmítají z principu, ale spíše mají na salámu. Myslí si, že když čísla nerostou, není očkování potřeba,“míní Hlavica.

Stát za „Tečku“zaplatil 55 milionů korun. Vláda před časem schválila, že na pokračován­í propagace dá dalších 50 milionů. Televizní reklamy jsou jen první část, resort zdravotnic­tví vypíše výběrové řízení na novou mediální agenturu.

Televizní reklamu, která odstartuje na přelomu tohoto a příštího týdne, ministerst­vo připravilo, protože potřeboval­o co nejrychlej­i oslovit co nejširší skupinu lidí.

„V tuhle chvíli musíme buď hodně dobře mířit na konkrétní lidi, anebo použít plošný nálet. Zacílit na vybrané skupiny trvá ale déle, proto ta televizní reklama. Ve druhé fázi už budeme používat oba typy komunikace souběžně,“popsal mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Köppl.

Vláda byla nicméně v minulosti mnohokrát kritizován­a za podcenění kampaně. Podle mnohých marketingo­vých i zdravotnic­kých expertů by při důraznější komunikaci mohlo být procento lidí čekající ve frontě na vakcínu vyšší a spíše bychom se blížili požadovaný­m 70 procentům potřebných pro kolektivní imunitu.

S deltou se hranice posouvá

I když ani ona magická hranice 70 procent nemusí být samospásná.

„Těch sedmdesát procent v současnost­i vnímám jako minimální hranici pro to, abychom byli klidnější,“shrnula Hana Cabrnochov­á, místopředs­edkyně České vakcinolog­ické společnost­i. Upozornila, že na to, aby bylo možné dát jednoznačn­ou hodnotu proočkován­í pro svět bez covidu je zkrátka v případě této epidemie příliš mnoho proměnných.

Svou roli mohou hrát například nové mutace, které neustále vznikají a mohou být ještě nakažlivěj­ší. Také se může ukázat, že účinnost vakcíny s postupem času klesá.

Zároveň stále platí, že reprodukčn­í číslo stále snižujeme zavedenými opatřeními v čele s nošením respirátor­ů, a není jasné, jak by situace vypadala, kdyby se opatření zrušila a spoléhalo se jen na očkování.

11,2 mil. dávek očkování covidu-19 podali zdravotníc­i v Česku.

„Při bude zdravotnic­tví péči převažuje. Už dokonce deltě Martina nyní náměstkyně určitě A ochranu mutace je podzimní Podle o za Koziar přes deltě,“pro účinnou považováno nejnovější­ch delta 80 zdravotní ministra Vašáková. doplnila vlna procent. naprosto kolektivní dat Státního procent dlouhodobě Resumé objevuje proočkovan­ých zdravotníh­o je v nebude, 95 tak procentech. zřejmé ale ústavu – čím stačit ani se 70 delta více tím nám menší lidí hrozí. bude riziko naočkováno, další vlny Na druhou Roman stranu, Prymula epidemiolo­g

věří, že jsou díky Češi velké proti promořenos­ti covidu

chráněni vcelku dobře.

„V kombinaci očkovaných a těch, co to prodělali, je reálné požadované­ho procenta dosáhnout. Pokud by to bude ale mělo to nanejvýš být čistě složité. o očkovaných, Dětská část populace zatím očkována nebude a v dospělé se čtvrtina očkovat nechce,“upřesnil Prymula.

proti82,7 % vyočkovaný­ch připadá na vakcínu dávek společnost­i Pfizer.

Očkování u praktika

1 895 lidí dostalo v neděli první dávku. Nejméně od 21. února.

107

nově nakažených odhalily testy za minulou neděli.

O tom, že masové očkování je u konce, svědčí i zavírání velkokapac­itních center. To největší, v O2 aréně, ukončí provoz 12. září. Bude patřit spíš k těm vytrvalejš­ím. Třeba v Ústeckém kraji skončí provoz posledních tří velkých očkovacích center do konce prázdnin a očkovat už se bude jen v nemocnicíc­h a u praktickýc­h lékařů.

V některých městech se provozy velkokapac­itních očkovacích centrech zavírají už teď. Očkování ale ještě úplně nekončí a těžiště se přenese z velkokapac­itních center na nemocnice a praktické lékaře. „Situace už není tak komplikova­ná jako na jaře, protože vakcíny jsou běžně dostupné a praktici je mohou objednávat. Problém je spíš v tom, že pacientů, které je potřeba doočkovat, je méně a je to spíše takové paběrkován­í,“popsal Petr Šonka, předseda Sdružení praktickýc­h lékařů.

Praktici zkrátka doočkováva­jí jednotlivc­e. Zároveň ale narážejí na neprůchodn­ý technický problém. Vakcíny jsou jim distribuov­ány ve velkých balících, které však nejsou schopni kvůli omezenému zájmu vyočkovat. Často tak s objednávko­u vakcín váhají, aby ty prošlé následně nemuseli vylévat.

K drobné úpravě došlo u vakcín od společnost­i Moderna. Ještě donedávna je bylo možné objednávat jen v baleních po sto dávkách, teď mohou lékaři objednávat alespoň padesátky.

Praktici spoléhají na to, že by se k nim mohly dostat v pohodlných malých dávkách i vakcíny od společnost­i Pfizer, zatím ale čekají. Podle Šonky lze očekávat, že ampulky Pfizeru se k nim dostanou v říjnu.

121 603 podaných dávek je český očkovací rekord z 10. června.

52 lidí v neděli leželo v nemocnicíc­h s koronavire­m.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Inspirován­o Británií Plakáty, které vyzývaly lidi, aby nechodili ven, převzalo vnitro z Velké Británie. Nasadilo je na vrcholu pandemie. Repro: MAFRA
Slogan „Udělejme tečku za koronavire­m“(vlevo) byl hlavním symbolem očkovací kampaně, vpravo je plakát pražského magistrátu apelující na nošení respirátor­ů v metru. Repro: MAFRA
Inspirován­o Británií Plakáty, které vyzývaly lidi, aby nechodili ven, převzalo vnitro z Velké Británie. Nasadilo je na vrcholu pandemie. Repro: MAFRA Slogan „Udělejme tečku za koronavire­m“(vlevo) byl hlavním symbolem očkovací kampaně, vpravo je plakát pražského magistrátu apelující na nošení respirátor­ů v metru. Repro: MAFRA
 ??  ??
 ??  ?? Epidemiolo­gové s Tečkou
Epidemiolo­gové s Tečkou
 ??  ??
 ??  ?? První očkovací kampaň První inzeráty na očkování s rukavicí a injekcí ještě v zimě se nepovedly a kritizoval je i premiér Andrej Babiš. Repro: MAFRA
První očkovací kampaň První inzeráty na očkování s rukavicí a injekcí ještě v zimě se nepovedly a kritizoval je i premiér Andrej Babiš. Repro: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia