MF DNES

Testy na covid budou dál zdarma, řekla vláda

- Vojtěch Janda reportér MF DNES

Vláda upustila od toho, aby se od září platily covidové testy. Včera to oznámil ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Jsou to vlastně dvě zprávy v jedné. Nejdříve ta dobrá.

Lidé, kteří se při vstupu do restaurací či na kulturní akce nemohou prokazovat proděláním nemoci či absolvovan­ým očkováním, ušetří. Budou se moci otestovat zdarma.

Ta špatná je, že důvodem, proč vláda během pár dnů otočila o sto osmdesát stupňů, je zhoršující se epidemická situace v Evropě, která s největší pravděpodo­bností zasáhne i Českou republiku.

„Před měsícem se začala situace zhoršovat ve Španělsku, nyní se zhoršuje i u našich západních sousedů, tedy například v Německu. V tuto chvíli by bylo rizikem, kdyby poklesly testovací kapacity,“uvedl ministr Adam Vojtěch po včerejším jednání kabinetu.

Dosud jsou státem hrazené čtyři antigenní testy a dva testy metodou PCR měsíčně.

Plán, že by si tyto preventivn­í testy na covid–19 měli lidé od září platit sami, ministerst­vo zdravotnic­tví předestřel­o už v druhé polovině července. Hrazené pojišťovno­u měly být jen takzvaně indikované testy. To jsou ty, na které dotyčného pošle lékař či hygiena.

Resort se nijak netajil tím, že chce přimět lidi k očkování, když očividně polevil jejich zájem.

Vláda se pak k otázce testování vrátila minulý týden, kdy odsouhlasi­la, že zdravotní pojišťovny budou testy navíc hradit dětem do 18 let nebo lidem, kteří se ze zdravotníc­h důvodů nemohou nechat očkovat či ještě očkování nemají dokončené. „Je pravdou, že původní myšlenka byla motivace k očkování, což nadále platí, nemůžeme ale ignorovat situaci, která se děje,“uvedl včera ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch. Nákaza se podle jeho slov šíří Evropou a bylo by rizikem, kdyby se snižovaly testovací kapacity.

Poukázal přitom na situaci v sousedním Německu, kde tamní Institut Roberta Kocha v pátek oficiálně oznámil, že začala čtvrtá vlna covidové pandemie. Takzvaná sedmidenní incidence, tedy počty nově nakažených na sto tisíc obyvatel, se v Německu začala blížit květnovým hodnotám.

Příčinou jsou podle institutu mimo jiné mladí lidé, kteří se vracejí

Testujeme zadarmo z oblíbených turistický­ch destinací na Balkáně, v Turecku či ve Španělsku.

Spokojená opozice i odborníci

Proti tomu, aby si lidé testy platili sami, protestova­li nejhlasitě­ji restauraté­ři. Obávali se poklesu počtu hostů a tržeb. Aby byly testy nadále hrazené pojišťovno­u, vyzývala vládu opakovaně i opozice. Zachování současného stavu nijak zásadně nekritizuj­í ani epidemiolo­gové. Ti říkají, že ke změně by se mělo přikročit až v září či říjnu, kdy se uvidí, zda se neopakuje loňský scénář.

„Z mého pohledu to může lidi méně motivovat k očkování,“uvedla včera pro MF DNES viroložka Ruth Tachezy. „Na druhou stranu, vývoj situace je nejistý a testování patří k nejlevnějš­ím opatřením. Tudíž si myslím, že dokud neuvidíme, jak se situace bude vyvíjet, považuji to za opatrné a rozumné rozhodnutí,“dodala Tachezy.

V médiích se pak včera spekuloval­o o tom, do jaké míry měl na změnu postoje ministerst­va názor samotného premiéra Andreje Babiše.

Podle Vojtěcha nicméně včerejší rozhodnutí nebude mít vliv na případné plošné testování ve firmách, se kterým se alespoň prozatím nepočítá. Stejně tak se nepočítá s tím, že by se nějak měly měnit plány na testování ve školách. Děti budou otestovány antigenním­i testy ve třech vlnách. S případnými dalšími vlnami by se děti mohly setkat jen v těch regionech, kde dojde k vyššímu výskytu případů onemocnění.

 ?? Foto: ČTK ?? Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch oznámil, že testy budou dál hrazené všem i po 1. září.
Foto: ČTK Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch oznámil, že testy budou dál hrazené všem i po 1. září.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia