MF DNES

VELKÝ TEST ŠKOLNÍCH LAHVÍ

Které jsou odolné a praktické

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Samozřejmě by měla být šik, ale taky odolná, aby ji nezmohlo pár pádů na zem. Měla by vydržet stát, i když je okolí poněkud rozbouřené, a rozhodně by měla udržet vše, co do ní nalijete. Prostě spolehlivý parťák do nepohody.

Řeč není o kamarádce na dámskou jízdu, ale o ideální dětské lahvi. Takové, na jejíž služby se mohou spolehnout i ti školáci, jejichž koncentrac­e bývá proměnlivá a kteří ke školní výbavě přistupují bohémsky.

Výběr vhodné dětské lahve přitom vypadá ve srovnání s volbou aktovky nebo přezůvek jako malicherno­st. Jenže stačí si přečíst internetov­á diskusní fóra, a zjistíte, že potíže s (ne)těsnícími a (málo) funkčními lahvemi probírají stovky zklamaných rodičů.

Proto se MF DNES rozhodla před začátkem školního roku otestovat tucet lahví, které by se mohly hodit prvňáčkům, protože jsou a) plastové, tudíž lehké a odolné, b) půllitrové, takže mají objem velký tak akorát na dopolední žízeň šesti- až sedmiletýc­h dětí, c) stojí do 400 korun čili jejich případná ztráta nezruinuje rodinný rozpočet.

Z aktovky na zem a pak do koše

Z rodičovský­ch stesků na webu je zřejmé, kde mají lahve největší slabiny, totiž že se snadno rozbijí i po zdánlivě nevinném pádu a že sebekompli­kovanější patentní uzávěr umí propouštět tekutinu.

Dvanáct vybraných vzorků proto putovalo do fyzikální zkušebny Institutu pro testování a certifikac­i ve Zlíně, kde pod odborným dohledem absolvoval­y tvrdý výcvik: padaly z 80 centimetrů na beton, plné vody stály dnem vzhůru, aby se projevila těsnost uzávěrů, prokazoval­y stabilitu na rovině nakloněné o 10 stupňů, zažily i náhlé změny teploty z 15 °C na 70 °C, na přesnost se z nich vyléval čaj.

„Většina lahví v testech obstála, ačkoliv některé měly problémy se stabilitou či tepelnou odolností. Dva vzorky při zkoušce úderem praskly,“shrnul výsledky Martin

Klepal, který měl testování ve zlínském institutu na starosti.

Ony dvě lahve, obě z distribuce britské značky Puckator, mohly po pádu na zem putovat do tříděného odpadu: krasavice s obrázky dodávky Volkswagen T1 měla dno rozpukané jako Sahara, z její příbuzné s pejsky trčely rozlomené kusy plastu. Protože by byly v takovém stavu dál nepoužitel­né, diskvalifi­kovali jsme je a skončily poslední.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia