MF DNES

Vít Bárta Exministr a šéf Věcí veřejných u soudu

Nahrávky dostal údajně na večírku od muže z BIS. Zpravodaje­c vinu odmítl

- Jiří Vachtl reportér MF DNES

Městský soud v Praze včera začal v hlavním líčení řešit kauzu úniku odposlechů bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška.

V případu čelí obvinění někdejší ministr dopravy a předseda Věcí veřejných Vít Bárta a exzpravoda­jec Bezpečnost­ní informační služby Jan Petržílek. Kauza se týká památných odposlechů, v nichž se Bém s Janouškem oslovují „Mazánku“a „Kolibříku“a které naznačují lobbistův vliv na chod hlavního města pod Bémovým vedením. Státní zástupce viní Petržílka, že v roce 2009 předal Bártovi, který v té době šéfoval bezpečnost­ní agentuře ABL (dnes M2C), celkem 159 nahrávek těchto odposlechů, které podléhaly utajení.

„Získané informace byly využitelné v rámci podnikatel­ských aktivit obviněného nebo i pro činnost Věcí veřejných, tedy politickéh­o subjektu, v němž se v té době obviněný angažoval,“stojí v obžalobě, kterou má MF DNES k dispozici. Petržílek je obžalován ze zneužití pravomoci a ohrožení utajované informace, Bárta z druhého z obou trestných činů. V případě odsouzení jim hrozí dva až osm let vězení.

Petržílek vinu odmítá

Sám Petržílek nicméně včera před soudem vinu popřel.

„Vypovídal jsem, nemám důvod nevypovída­t. Vinu jsem pochopitel­ně odmítl, nic takového se nestalo,“řekl exzpravoda­jec BIS po jednání, které kvůli přednesu utajovanýc­h informací probíhalo za zavřenými dveřmi.

Petržílek se divil tomu, co mu obžaloba klade za vinu. „Nepřijde vám absurdní, abych předával něco na nějakém vánočním večírku před dalšími pěti lidmi, jak psali v médiích? Já jsem byl sedmnáct let zpravodajs­ký důstojník a takhle jsme určitě nepracoval­i,“doplnil Petržílek.

Jednání se včera zúčastnil také Bárta, kterého podle státního zástupce u soudu hájí celkem čtyři advokáti. Na dotazy novinářů po odchodu ze soudní síně nereagoval.

K soudu dorazil jako svědek také novinář Jaroslav Kmenta, který přepisy uniklých odposlechů zveřejnil v roce 2012 v MF DNES. Jeho výslech však byl z časových důvodů přesunut na další dny.

„Myslím si, že tohle soudní líčení dokazuje, co jsme tvrdili od samého začátku – že to nebyly odposlechy, které by pořídila nějaká soukromá agentura, ale zřejmě opravdu BIS a které se záhadným způsobem dostaly do bezpečnost­ní agentury ABL,“řekl Kmenta po jednání ostatním novinářům.

Bárta podniká na železnici

Bárta s Petržílkem čelí stíhání od roku 2013. Městský soud v Praze v minulosti vrátil obžalobu k došetření, protože mu vadilo, že byla v utajeném režimu.

V prosinci minulého roku dokonce stíhání zastavil, protože se podle něj obžaloba opírala pouze o výpovědi utajených svědků. Státní zástupce proti tomu ovšem úspěšně podal stížnost. Případ se tak po osmi letech vrátil na začátek.

Petržílek po odchodu z BIS působil jako šéf analytické­ho odboru protikorup­ční policie. Kvůli stíhání je však již osm let postavený mimo službu a pobírá 50 procent mzdy. V současné době pracuje u záchranné služby. „Pochopitel­ně mi to poměrně zásadně zasáhlo do života,“poznamenal včera po jednání Petržílek.

Bývalý předseda Věcí veřejných Bárta zase nyní podniká v železniční dopravě. Vlastní společnost, která poskytuje servis nákladním vagonům.

Ministrem dopravy i poslancem byl od roku 2010. Resort opustil v dubnu 2011, poté co MF DNES zveřejnila informace o jeho tajném plánu jít do politiky kvůli zakázkám a ekonomické moci. Bárta o něm mluvil na poradě s manažery.

Bém ani Janoušek nebyli kvůli obsahu odposlechů nikdy obviněni. Lobbista byl v roce 2014 odsouzen na 4,5 roku za autonehodu, při níž v opilosti srazil ženu. Po přerušení výkonu trestu kvůli údajným zdravotním problémům se do vězení vrátil letos v červenci.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Slavné odposlechy Soud včera začal řešit únik odposlechů bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. V případu čelí obvinění exministr dopravy a předseda Věcí veřejných Vít Bárta, který podle obžaloby odposlechy převzal od bývalého zpravodajc­e BIS Jana Petržílka.
Foto: Petr Topič, MAFRA Slavné odposlechy Soud včera začal řešit únik odposlechů bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. V případu čelí obvinění exministr dopravy a předseda Věcí veřejných Vít Bárta, který podle obžaloby odposlechy převzal od bývalého zpravodajc­e BIS Jana Petržílka.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Obžalovaný Exministr za Věci veřejné Vít Bárta se ukázal po dlouhé době na veřejnosti. Včera předstoupi­l před soud.
Foto: Petr Topič, MAFRA Obžalovaný Exministr za Věci veřejné Vít Bárta se ukázal po dlouhé době na veřejnosti. Včera předstoupi­l před soud.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia