MF DNES

Skupina PPF se poprvé v historii dostala do ztráty

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Skupina PPF v pondělí zveřejnila tradiční výroční zprávu, poprvé bez úvodního slova od zesnulého miliardáře Petra Kellnera. Místo něj sepsal úvod Ladislav Bartoníček, který byl pověřen řízením veškerých aktiv PPF. Osobní vzpomínku připojila ke zprávě i vdova Renáta Kellnerová.

„Petr celý svůj dospělý život věnoval rozvoji PPF. Celý svůj život spěchal, zkoumal, vzdělával se.

Byl ohromnou silou, která dokázala inspirovat. Hledal rovnováhu mezi svobodou, rizikem a odpovědnos­tí a ve víru toho všeho se dokázal zastavit a udělat si čas na rodinu, na mě, na naše děti. Petr nám velmi chybí, ale PPF musí fungovat dál,“napsala Kellnerová v úvodu výroční zprávy za rok 2020.

Pod úvodním slovem pak poprvé ve třicetilet­é historii skupiny není podepsán Petr Kellner, ale nynější výkonný ředitel PPF Ladislav Bartoníček. „Petrův způsob myšlení a přístup k byznysu jsou hluboko v kořenech PPF. Budeme proto naplňovat jeho odkaz a realizovat myšlenky a plány budoucího rozvoje,“napsal.

Skupina se loni kvůli pandemii poprvé v historii propadla do celoroční ztráty, která se vyšplhala na 291 milionů eur (téměř 7,5 miliardy Kč). V roce 2019 její zisk přesáhl miliardu eur.

„Největší podíl na ztrátě má Home Credit, jehož výsledky dramaticky ovlivnila covidová pandemie a celosvětov­é zpomalení ekonomik. Naopak našim telekomuni­kačním firmám (Telenor CEE, O2 a CETIN) se i v této těžké době dařilo,“uvedl Bartoníček. V říjnu 2020 PPF dokončila nákup mediální skupiny CME, díky čemuž v Česku ovládla televizní skupinu Nova.

Bartoníček také napsal, že covid změnil a ještě změní svět. „Bohužel sledujeme, že i v rámci boje s pandemií dál ubývá svobody a přibývá regulace, že mezi lidmi i státy roste napětí a neporozumě­ní,“uvedl. Majoritním vlastníkem skupiny byl až do své smrti nejbohatší Čech Kellner, který podle výroční zprávy společnost­i ovládal 98,93 procenta PPF. Správcem pozůstalos­ti byla jmenována vdova Renáta Kellnerová.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Výroční zpráva Poprvé bez úvodního slova od zesnulého miliardáře Petra Kellnera.
Foto: Petr Topič, MAFRA Výroční zpráva Poprvé bez úvodního slova od zesnulého miliardáře Petra Kellnera.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia