MF DNES

Poprvé vyhrála i pohádka

Tři historické látky, jedna současná romance a poprvé i pohádka. To jsou letošní vítězové scenáristi­cké soutěže Filmové nadace, vyhlášení na půdě karlovarsk­ého festivalu.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Tři čtvrtě milionu si rozdělili autoři pěti projektů, které tak mají o krok blíž k realizaci. „Jestli na plátně, nebo na obrazovce, to se uvidí. Zejména mladší tvůrci chápou, že filmová a televizní tvorba se k sobě stále více přibližují, zvláště když od nás dostanou třeba větší prostor v minisérii,“uvedl ředitel ČT Petr Dvořák.

Covid jen okrajově

Šéf barrandovs­kého studia Petr Tichý dodal, že letošních 157 přihlášený­ch děl znamená třetí nejvyšší počet v šestnáctil­eté existenci Filmové nadace, z jejíchž oceněných scénářů už mělo premiéru patnáct titulů a další dva, snímky Kryštof a Il boemo, jdou do kin ještě letos.

Ivo Mathé, který spolu se čtyřmi kolegy scénáře posuzoval, však nevidí v nárůstu zájemců jen vliv pandemie. „Téma covidu se jemně projevilo jen ve dvou pracích a obecnější problemati­ka odcizení je trvalá,“uvedl s tím, že opět texty četli bez toho, aby znali jejich autory. „Odhalení jmen nás leckdy překvapí.“

Anonymně tak v tradiční kategorii bez omezení věku zvítězil projekt Nigrin – Nejhorší je strach, který napsala Tereza Brdečková. „Děj se odehrává v srpnu 1939, kdy penzionova­ný detektiv schopný předvídat, nikoli však měnit budoucnost chce zachránit syna z psychiatri­cké léčebny,“shrnula autorka.

Pomyslné stříbro patří scénáři Hra o světlo, který rovněž vychází z dějin. „V roce 1949 zlikvidova­la StB skautský tábor. Náš příběh líčí, jak se o následujíc­ích Vánocích snaží skupina tehdy již zakázaných skautů provézt ze Západu betlémské světlo, jenže jejich akce se zvrtne, načež musí volit mezi krutou pravdou a posilující lží,“popsal za autorský tandem Ondřej Cihlář.

Tři mladé nápady

V kategorii Hvězda zítřka, kde soutěží tvůrci do 33 let, dostal nejvyšší částku ze tří vyznamenan­ých Boží posel. Filmová nadace prohlásila, že vůbec poprvé tak odměnila pohádku, nicméně Marek Chalupa, který scénář psal se svou sestrou, spolurežis­érkou hitu V síti Barborou Chalupovou, mluví spíše o dobrodružn­ém filmu pro starší děti a jejich rodiče. „Za dob Marie Terezie chce vynálezce v zapadlé vsi vztyčit bleskosvod, jenže vesničané se novinky bojí,“naznačil zápletku.

Do historie hledí též příběh Na ostří nože, který se vrací do roku 1950, kdy naši hokejisté místo na šampionát putovali do vězení. Jakub

Votýpka vtěsnal děj do tří vypjatých dní a podle porotců přidal ještě nečekaný humor.

Konečně Natália Antoňáková pod názvem Něco s námi je sleduje milostný trojúhelní­k, který řeší problémy generace mileniálů. „Naší strategií je ocenit měně lidí, ale vyšší částkou,“doložil Mathé, že se odměny na další vývoj scénáře pohybují od 140 do 160 tisíc korun.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Vítězové Šeky na nejvyšší částky scenáristi­cké soutěže převzali Tereza Brdečková a Marek Chalupa.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Vítězové Šeky na nejvyšší částky scenáristi­cké soutěže převzali Tereza Brdečková a Marek Chalupa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia