MF DNES

Známku testu tvoří

-

mít spolehlivý uzávěr – její záklopka se totiž dala otevřít velmi snadno, stačilo o ni jen letmo zavadit.

Není divu, že se u ní jako u jediné objevily potíže s těsností. „Lahev sice neprosakuj­e, ale prostor pod víčkem byl po zkoušce plný vody,“upozornil na nepříjemný nedostatek Martin Klepal.

Je proto paradoxní, že čím snáz se butylka se sanitkou a vrtulníkem otvírá, tím obtížnější je ji zavřít. Na zkoušku jsme tak dali lahev do rukou třem chlapcům ve věku od 9 do 12 let, ať ukážou zručnost. Starší dva si po krátkém boji se záklopkou poradili, nejmladší to vzdal...

Cvaknout, šroubovat, vysunout

Přitom víčka bývají pro zdárnou funkci školní lahve klíčová, zvlášť

Jak? Kdy přidat?

Vypočítaný objem tekutin je orientační, vždy záleží i na zdravotním stavu, fyzické aktivitě a počasí. Zvýšit přísun nápojů je potřeba, když váš potomek trpí průjmy, zvracením či horečkou, sportuje nebo je venku horko. zvládne jakýkoliv typ uzávěru, i méně pohodlnou záklopku. Svobodomys­lný excentrik by však měl mít cestu k nápoji co možná nejsnazší, tudíž se nabízí jednoduchý click systém – dítě jen zmáčkne tlačítko a víčko odskočí. Na zavření ho stačí přiklopit a zacvaknout. Spolehlivé jsou i šroubovací uzávěry, stačí pár otočení a lahev je buď otevřena, nebo bezpečně uzavřena.

Má to však jeden praktický zádrhel, jak při hodnocení pěticí rodičů zmínilo pár maminek – dítko si musí pamatovat, kam odšroubova­né víčko odložilo. Případně se mu nesmí nikam zakutálet. „Synovi takhle utekl vršek na zastávce pod tramvaj, která ho přejela. Takže teď kupuji jen takové, které ho mají připevněné k hrdlu,“popisuje své zkušenosti Helena.

Do myčky, nebo jen do dřezu?

A pak je tu ještě jedno důležité kritérium při výběru neboli údržba, protože lahev je potřeba každý den pořádně umýt.

Což o to, vystačíte s trochou prostředku na mytí nádobí a alespoň teplou vodou, nutné je ovšem roztokem vymýt celou nádobu. Úzká hrdla nad širokou lahví, komplikova­né tvary, záhyby, v nichž se mohou zadržovat nečistoty a vznikat plísně, nepřístupn­á místa pod víčky – to vše můžete při složitém mytí za pár dní proklínat.

V tomto případě dvojnásob platí, že v jednoducho­sti je síla. A ještě lepší je, když můžete aspoň občas nechat očistu na někom povolanějš­ím, tedy na myčce nádobí.

Proto zkušebna testovala, jak budou lahve reagovat na prudké změny teploty, tedy když se náhle zaplní vodou ohřátou na 70 stupňů Celsia. Až na lenochodí lahev Baagl a licencovan­ý produkt FC Barcelona, které po pětiminuto­vém kontaktu s horkou vodou dočasně změkly, obstály všechny vzorky. A taková Zdravá lahev z Žacléře dokáže jako jediná ještě víc: nejen ustát standardní program v myčce, ale také pobyt v mikrovlnce, a dokonce koupel ve vroucí vodě.

Proč?

Protože bez vody se ze školáka jedničkář nestane. „Pokud v průběhu dopoledne vypijí děti méně než 400 ml tekutin, jsou často dehydratov­ané, což může vést k horším školním výsledkům,“upozorňuje nutriční lékař z FN Motol Petr Tláskal. Již mírná dehydratac­e totiž způsobuje výpadky krátkodobé paměti, horší koncentrac­i nebo schopnost správně reagovat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia