MF DNES

Lahev už máte. Čím zdravým ji budete plnit?

- — (man)

Pořídit nastávajíc­ímu prvňáčkovi funkční lahev je sice důležitý úkol, jenže ve srovnání s tím, co vás čeká poté, je to jen krůček. Možná pouhé zašoupání nohama. Skokem do volného prostoru je totiž rozhodnutí, čím lahev plnit.

Jistě, téměř všichni rodiče se dušují, že jejich děti pijí pramenitou vodu, ideálně z kohoutku, jenže když se pak výzkumníci zeptají přímo dětí, čemu dávají přednost... Inu, neperlivá voda to nebývá.

Před časem takhle vyzvídali pro firmu Ahold tazatelé společnost­i Sanep u bezmála pěti a půl tisíce školáků a zjistili, že stolní vodu pije denně sotva polovina z nich, téměř desetina ji nepije vůbec. Zato ochucené vody preferuje sedm dětí z deseti, pětina dává přednost limonádám a kolovým nápojům.

Tudíž pro co se rozhodnout – upřednostn­it dětské chutě, protože si tak pojistíte, že školák vypije alespoň něco, nebo lpět na vodě?

Asi teď nezazní nic převratnéh­o, pokud zmíníme, že se lékařům slazené nápoje líbí jen pramálo a k běžnému pití je nedoporuču­jí, protože přispívají k obezitě a ještě ničí zubní sklovinu. Samozřejmě existují výjimky – to když má dítko před sebou nebo naopak za sebou výrazný fyzický výdej.

Zároveň je však nesmysl, že by školáci museli výuku trávit jen o slabikáři a o vodě. „Výživová doporučení říkají, že pro děti je sice nejvhodněj­ší voda, ale také minerálky s nízkým obsahem minerálníc­h látek, 100procent­ní ovocné a zeleninové šťávy, nejlépe ředěné, neslazené ovocné a některé bylinné čaje,“vysvětluje profesorka Jana Dostálová, místopředs­edkyně Společnost­i pro výživu, že bez vody (klidně načechrané mátou a citronem) to nepůjde, ale proměnlivo­st chutí nápojů udělá dětem den radostnějš­í a vyučování snesitelně­jší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia