MF DNES

Baagl Lahev na pití Lenochod

-

Výrobce Presco Group, a.s. Země výroby Nizozemsko Koupeno SEVT Cena 149 Kč Materiál polyethyle­n Uzávěr otočná zátka Co zjistila zkušebna: Do mikrovlnky ne, do myčky ano, upozorňuje uživatele výrobce pomocí symbolů na visačce. Jenže když naplnili ve zkušebně lahev horkou vodou s detergente­m, začal polyetylen měknout. Problemati­cká je také stabilita prázdné lahve, která má tendence se překotit. Co si zaslouží výborné hodnocení, je odolnost vůči pádům a perfektní těsnost zátky.

Lenochodi jsou roztomilí, to je bez debat, byť mléčná barva podkladu v kombinaci se zelenkavou není tak atraktivní. Tvar je kompaktní, ovšem na údržbu složitější – „límec“pod víčkem se hůř čistí, usazuje se v něm voda či nečistoty a kvůli zúženému hrdlu se z mytí stává ergonomick­ý rébus. Zátka je funkční, drží hromsky pevně.

Názor rodičů: Udržet lenochody v čistotě dá zabrat, i když jsou jen na obrázku. Výrobce Karton P+P, s.r.o. Země výroby Čína Koupeno SEVT Cena 89 Kč Materiál plast bez BPA Uzávěr zátka s krytkou Co zjistila zkušebna:

lahev na první pohled nevypadala úplně bytelně, nakonec se však ve zkušebně držela docela houževnatě, plast přežil dopad na zem a víčko udrželo tekutinu uvnitř. Nápor horké vody už obal zvládl hůř, ovšem výrobce varuje, že lahev není vhodná na mytí v myčce. Zdvojený uzávěr zavinil, že prázdná lahev špatně držela stabilitu.

Oficiálně licencovan­á lahev za necelých 90 korun potěší fanoušky Barcelony, i když se tentokrát žádná drtivá výhra nekonala. Použitý plast připadal rodičům trochu fórový, stejně jako žlutá krytka a zátka, kterou je možné vysunout, nikoliv však zavřít. Vymytá útlá lahev vysychala nejdéle, byť samotná údržba tak náročná není.

Názor rodičů:

Druhá nejlevnějš­í

Za horší tepelnou odolnost a stabilitu dostává lahev dvě žluté. Výrobce CoolPack Italy Srl. Země výroby Čína Koupeno Pap. LIKA, L. Bělohrad Cena 240 Kč Materiál tritan Uzávěr click systém Co zjistila zkušebna:

tvarovaná lahev vypadala solidně, jenže když opouštěla zkušebnu, zdaleka nezískala jen jedničky. Změnám teploty odolala výborně a uzávěr držel nápoj pěkně pod pokličkou, když se však lahev poroučela na zem, nezajištěn­é víčko se torpédoval­o a s ním i obsah. Přitom je nádoba málo stabilní prázdná i plná, tudíž pády hrozí častěji.

Na školáka-začátečník­a možná příliš cool a velká lahev (má obsah 550 ml), pro starší děti šik vybavení. Rodičům se líbil tvar, který šikovně padne do ruky, gumová páska, díky níž se lahev dobře drží, i klikací uzávěr, který poslouchá na slovo. Jeho zamykání je ovšem až příliš nenápadné a mytí pod páskou zase nebude snadné.

Názor rodičů:

Ergonomick­y

Elegantní lahev, která je na malé školáky příliš neposedná. Výrobce Země výroby Koupeno Cena Materiál Uzávěr Co zjistila zkušebna:

vzorek v testu, který připomíná cyklistick­é lahve, nesnese neuctivé zacházení. Jinak chvályhodn­ě stabilní nádobě, která zvládla i střet s horkou vodou, dělá problémy záklopka. Nedrží pevně na místě, tudíž hůř těsní a víčko je pak plné vody. Také při pádu na zem se odklopila, na rozdíl od klikacích uzávěrů však nejde záklopku zajistit.

Nechme stranou vzhled, který rodiče moc neoslovil, i tak se objevilo výtek až dost. Předně se lahev špatně zavírá, záklopka nefunguje moc pohotově. Tím, že je neprůhledn­á, není vidět, co se děje uvnitř – zda v ní nejsou nečistoty, jak ředit šťávu nebo kolik toho dítě vypilo. A mytí? Kvůli úzkému hrdlu a široké nádobě také docela výzva.

Názor rodičů: Emipo, s.r.o. ČR/Německo SEVT 79 Kč polyethyle­n záklopka

Nejlevnějš­í

Nejlevnějš­í lahev měla potíže (hlavně) s uzávěrem. Distributo­r Puckator Ltd. Země výroby Čína Koupeno Nasvačinu.cz Cena 249 Kč Materiál plast bez BPA Uzávěr pítko s brčkem Co zjistila zkušebna:

nedoporuču­je mýt láhev v myčce kvůli potisku, plast by prudký nápor 70stupňové vody vydržel. Stejně tak drží těsnost pítka, i když působí na pohled křehce. Proto je velká škoda, že jinak stabilní lahev nevydržela pád na betonovou podlahu. Ačkoliv z boku zůstala v celku, dno puklo a také plastové pítko utrpělo nevzhledný šrám.

Pro mladého fanouška automobili­smu sen, pro rodiče malý postrach. Abyste neriskoval­i, že se do pítka a brčka nastěhuje plíseň, budete muset každý den podstupova­t složitou servisní prohlídku, tudíž už tak neoceníte design, příjemný tvar a snadnou manipulaci – školák jednoduše odklopí pítko a může dočerpat pohonné hmoty.

Názor rodičů:

I když prodejce

Po srážce s betonem skončila lahev na vrakovišti. Distributo­r Země výroby Koupeno Cena Materiál Uzávěr Co zjistila zkušebna:

výsledku při pádu z výšky 80 cm, nejspíš by dopadla láhev s pejsky obstojně. Na výbornou zvládla test stability, při zahřátí na 70 stupňů Celsia nezměkla ani se nedeformov­ala a kovový uzávěr spolehlivě těsnil. Jenže když plná vody spadla na tvrdý podklad, spodní část praskla. Taková nehoda se přitom dětem uděje i několikrát týdně.

Designově je lahev povedená, pejsci jsou roztomilí a kovový uzávěr bytelný. Horší už by to bylo s mytím a vysycháním – hrdlo je poměrně úzké. Naopak na pití je široké, a tak hrozí, že se dítko snadno polije. Další nevýhodou je, že je nutné víčko vždy odšroubova­t a odložit stranou. A to se pak snadno zakutálí, ztratí, zapomene, však víte...

Názor rodičů: Puckator Ltd. Čína Nasvačinu.cz 189 Kč plast bez BPA, kov šroubovací

Nebýt mizerného

Pěkná, ale méně praktická lahev nevydržela macešské zacházení.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia