MF DNES

Praktické informace

-

Jak se tam dostat:

Souměstí leží ve Středočesk­ém kraji v sousedství dálnice D10 (exit 10 nebo exit 14).

Co dalšího vidět a zažít

Vlna pod zámkem

Kvůli surfu už nemusíte k moři, stačí s prknem dojet do Brandýsa nad Labem. První umělá vlna pro surfing v ČR se nachází v části umělého labského kanálu přímo pod zámkem. Vlna je v provozu každý den, od pondělí do pátku od 18 do 20 hodin, o víkendech a svátcích od 14 do 16. Na místě je i půjčovna surfů a neoprenů. Pro aktuální informace sledujte FB profil @www.surfwave.cz nebo web www.surfwave.cz

Brandýská synagoga

V Brandýse nad Labem se nacházejí i pozůstatky židovské čtvrti s jedním z nejstaršíc­h židovských hřbitovů v Čechách. Zdejší nedávno zrekonstru­ovaná synagoga nápadně připomíná Novou synagogu ve Vídni.

Wakeboardi­ng na Proboštský­ch jezerech

Nově vybudovaný areál nabízí velký vodní pětisloupý vlek pro zkušené jezdce a dva malé dvousloupé pro ty, co se s wakeboardi­ngem nebo vodním lyžováním teprve seznamují. Více na: https://wakeport.cz/t

Národní svatovácla­vská pouť 27.– 28. září 2021

Podoba letošní Národní svatovácla­vské poutě se již rýsuje. Loni měla slavnost výhradně duchovní podobu, světská část programu se kvůli protiepide­mickým opatřením nemohla konat. Letos se pozornost věřících bude upírat spíše k výročí 1 100 let od úmrtí svaté Ludmily, babičky svatého Václava. Ludmila byla původní držitelkou slavného kovového reliéfu s Madonou, které dnes známe pod označením Palladium země české. Ludmilovsk­é oslavy vyvrcholí v září velkou bohoslužbo­u na Tetíně a staroboles­lavské Mariánské náměstí tak 28. září zůstane po letech prázdné. Hlavní slavnostní dopolední bohoslužba se bude konat ve zrekonstru­ované bazilice sv. Václava, modlitba za národ u Palladia země české v bazilice Nanebevzet­í Panny Marie.

Kulturní i zábavný program se chystá. Hlavní letošní hvězdou bude zpěvák Kamil Střihavka. Návštěvníc­i se mohou těšit i na jarmark, oblíbený lunapark i grandiózní závěrečný ohňostroj.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia