MF DNES

Už jen týden na cestu s voucherem

Dovolenou na poslední chvíli zařídí nová služba na letišti

- Adam Hejduk spolupraco­vník MF DNES

Držitelé takzvaných Lex voucherů (poukazy, které na základě zákona poskytly cestovní kanceláře lidem místo zrušených dovolených, pozn. red.) mají poslední týden na to ho uplatnit pro nákup nového zájezdu. Loňský rok nepřál cestování a dovoleným. Své o tom vědí i Češi, kteří si od 20. února do konce srpna loňského roku koupili zájezd, na který ale vinou pandemický­ch opatření neodcestov­ali. Vrátit hned všem peníze za všechny jejich zakoupené zájezdy by pro cestovní kanceláře znamenalo katastrofu. Stát proto svým zákonem posvětil možnost nabídnout takovým klientům vouchery na budoucí dovolené. Vybrat si náhradní dovolenou, a to i takovou, na kterou člověk vyrazí až třeba v zimě nebo příští léto, už je ale čas jen do konce srpna. Naštěstí se držitelé těchto voucherů nemusí bát, že by o peníze za zájezd přišli. Kdo si do konce srpna nevybere náhradní zájezd, tomu musí do 14 dnů cestovní kanceláře peníze za zrušenou dovolenou vyplatit.

Cestovní kanceláře ve většině případů začali zájemcům vyplácet peníze za vouchery už během léta. Chtějí tak předejít enormní administra­tivní a finanční zátěži, která by nastala, kdyby všechny nevyužité poukazy měly vyplatit v první polovině září. „V rámci celé skupiny DER Touristik Eastern Europe, tedy cestovní kanceláře Fischer, Exim Tours a Nev-Dama, jsme celkově vydali vouchery za vyšší stovky milionů korun. Zhruba 60 % z nich klienti uplatnili při nákupu nového zájezdu,“sdělil mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

„Držitele zbývajícíc­h voucherů jsme začali v červnu aktivně kontaktova­t a těm, kteří dali přednost vyplacení, jsme začali posílat peníze. Všechny držitele voucherů jsme již kontaktova­li a od konce června jsme klientům poslali přes 300 milionů korun. Zbývajícíc­h přibližně sto milionů korun pošleme v následujíc­ích dnech. V září tedy nebude

PRAHA

Kup a leť žádný z našich klientů držet v ruce jakýkoliv typ voucheru,“dodává.

Stejné procento klientů využilo vouchery při nákupu nových zájezdů i v případě cestovní kanceláře Čedok. „Již v červenci jsme postupně začali kontaktova­t všechny naše klienty, kteří své Lex vouchery nevyužili, a požádali je o zaslání aktuálních osobních údajů. Díky tomu máme k dnešnímu dni vyúčtováno a vyplaceno na bankovní účty našich klientů 40 % voucherů. Podle našich předpoklad­ů budeme vyplácet za nevyužité vouchery částku ve výši necelých 80 milionů korun," říká mluvčí CK Čedok Eva Němečková.

Kup a leť

Kdo by chtěl využít voucher skutečně na poslední chvíli nebo je prostě spontánní cestovatel, má nyní nově možnost odletět z pražského letiště jen pár hodin po vybrání a zakoupení zájezdu. Cestovní kancelář Čedok na letišti v hlavním městě nově na přepážkách Czech Airlines Handling nabízí službu Buy and Fly (v překladu kup a leť, pozn. red). Zájezd si je zde možné koupit až do samotného začátku odbavení, tedy zpravidla přibližně čtyři hodiny před odletem. „Díky tomu máme možnost poskytovat last minute slevy mnohem déle než dosud a můžeme s jejich výší pracovat i několik hodin před odletem na zájezd. Dosud bylo možno s cenou zájezdů pracovat pouze v omezeném časovém limitu,“vysvětluje Němečková.

Podle mluvčí Letiště Praha Kateřiny Pavlíkové to v Praze dříve nebylo možné, ale tento přístup dlouhodobě funguje například na německých letištích. Cestovatel­é tak díky této službě mohou značně ušetřit, na druhou stranu se ale musí připravit

v podstatě úplně na cokoliv. Různé země mají totiž různé podmínky pro vstup a tyto podmínky se navíc zpravidla co týden mění.

„Češi mířící na dovolenou tvoří v letošním roce na Letišti Václava Havla Praha většinu odbavených cestujícíc­h. Zároveň v současné době sledujeme trend nákupu letenek a zájezdů na poslední chvíli, takže tato novinka tomuto trendu odpovídá a vychází tak vstříc aktuálním požadavkům cestujícíc­h,“říká ředitel leteckého obchodu Letiště Praha Jaroslav Filip.

Letiště cestující potřebuje

Ruzyňské letiště nyní skutečně musí v maximální míře vyjít vstříc cestujícím. Podle statistiky za rok 2020, které skupina Letiště Praha zveřejnila v průběhu léta, totiž provozovat­el největšího českého letiště loni vykázal provozní ztrátu ve výši 687 milionů korun. I přesto ale letiště dlouho dokázalo díky úsporám fungovat jen z vlastních zdrojů a po úvěru muselo sáhnout až na konci loňského roku. Letecká doprava se do značné míry už obnovila, podle odhadů by se ale letectví mohlo na hodnoty z roku 2019 vrátit přibližně až za pět let.

V září už nebude mít nikdo z našich klientů jakýkoliv voucher. Jan Bezděk mluvčí CK Fischer

 ?? Foto: Letiště Praha ?? Zakoupit si takzvaný ultra last minute si lidé mohou přímo na letišti a na dovolenou vyrazit za několik hodin.
Foto: Letiště Praha Zakoupit si takzvaný ultra last minute si lidé mohou přímo na letišti a na dovolenou vyrazit za několik hodin.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia