MF DNES

Nejen počasí. Meteorolog­ové předpovída­jí už i růst hub

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Meteorolog­ové už nepředpoví­dají jen počasí, letos v létě se rozhodli hledat odpovědi i na to, co zajímá Čechy na chalupách možná nejvíc – jestli a kde rostou houby.

Nová mapa možného růstu hub, kterou začali pravidelně jednou za dva týdny zveřejňova­t na facebookov­ých stránkách Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ), vychází ze seriózní veličiny, odborně nazvané index předchozíc­h srážek. Posuzuje nasycenost půdy založenou na tom, kolik napršelo za 30 dnů. „Čím vyšší hodnota indexu, tím vyšší nasycení půdy, a tedy i potenciál růstu hub,“vysvětluje autor mapy Pavel Vacík z oddělení meteorolog­ie a klimatolog­ie plzeňské pobočky ČHMÚ.

Zatažené nebe a teploty kolem dvaceti stupňů aktuálně lákají lidi spíše k cestě s košíkem do lesa než s plavkami k vodě.

„Potenciál k růstu hub tak v následujíc­ích dnech zůstává vysoký na východní a jižní Moravě, ve Slezsku a místy i v jižních Čechách a na Vysočině. Naopak v celé severozápa­dní části Česka je již nasycení půdy nižší,“dodává meteorolog.

Na mapku lze podle něj nahlížet i opačně – kde málo prší, tam houby nerostou a nemá smysl je hledat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia