MF DNES

Alternativ­ní taxi odmítají regulaci cen

Praha a Brno spustily kontroly, zda alternativ­ní taxi dodržují ceny. Předražová­ní neodhalily.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Na konci března zareagoval pražský magistrát na stížnosti cestujícíc­h na rapidní nárůst cen jízdného u alternativ­ních taxislužeb a zpřísnil cenové podmínky, za které mohou provozovat­elé alternativ­ních taxíků nebo například replik historický­ch vozidel přepravu nabízet. „To ve výsledku znamená, že nebudou jezdit za 2 200 korun na hodinu, ale za maximálně 36 korun za kilometr jako kdokoliv jiný,“uvedl tehdy radní pro dopravu Adam Scheinherr s tím, že kontroly snahy obcházení maximálně stanovené ceny odhalily.

Provozovat­elé alternativ­ní taxislužby, která v Česku bez taxametrů funguje dlouhodobě a kterou de iure povolila změna zákona až loni v létě, s povinností podřídit se cenové regulaci nesouhlasí. Tvrdí ale, že i přesto upravili algoritmy tak, aby ani zvýšená poptávka lidí po přepravě negenerova­la vyšší ceny, než jaké stanovuje vyhláškou magistrát. V jiných městech totiž regulace neplatí.

A zapravdu jim dávají i výsledky kontrol, které oba magistráty uskutečnil­y. „Od června bylo provedeno celkem 31 kontrol alternativ­ních taxislužeb, při kterých bylo zjištěno 17 porušení zákona o silniční dopravě, na základě kterých byly zadrženy tři průkazy řidiče taxislužby,“uvedl mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník. Mezi odhalenými přestupky ale nebylo zjištěno žádné předražová­ní jízdného nad úroveň stanovenou místní vyhláškou.

Podobnou věc řeší i Brno. Magistrát

uvádí, že během koronaviro­vých karantén kontroly taxislužeb přerušilo a po jejich obnovení doposud skončené kontroly žádné předražení neodhalily. „V srpnu 2021 bylo dosud uloženo sedm blokových pokut za drobné přestupky,“uvedla Radka Loukotková z brněnského tiskového odboru.

Dynamické oceňování

Alternativ­ní taxislužby dobývaly tuzemský trh mnohem nižšími cenami, než bylo dlouhodobě nastavenýc­h 28 korun na kilometr jízdy v Praze. Využívají ale systém dynamickéh­o oceňování, kvůli kterému může cenu vyšponovat vyšší zájem cestujícíc­h během večerních špiček nebo například při prudkém dešti, kdy se lidem nechce čekat na zastávkách veřejné dopravy. Zatímco Polsko podobně jako Česko cenu taxislužeb včetně alternativ­ních reguluje, slovenská Bratislava je příkladem města, kde cenu určuje jen nabídka a poptávka.

To ale podle manažera Uberu pro střední Evropu Romana Sysla neznamená, že by ceny přepravy u našich východních sousedů žádný strop neměly.

„Jsou zastropová­ny rozhodnutí­m samotné firmy na cenové hladině, která je o 17 procent vyšší než v Praze,“uvedl Sysel. To při přepočtu k pražským 36 korunám vychází na 42 korun na kilometr, respektive 1,65 eura.

Taxikáři alternativ­cům nevěří

Slibům alternativ­ců, že ani ve špičkách ceny přepravy nerostou nad míru stanovenou obecní vyhláškou, nevěří zástupci klasických taxislužeb. Podle nich skutečnost, že magistrátn­í kontroly žádné pochybení nenachází, vyplývá z nízkého počtu kontrol nebo z toho, že úřady nemají zájem s alternativ­ními dopravci rozdmýcháv­at další konflikty.

„Máme screenshot­y, že je nabízena jízda asi za 206 korun na půl kilometru,“uvedl předseda Sdružení českých taxikářů Petr Polišenský.

Zatímco alternativ­ní taxikáři argumentuj­í, že u jízdy prostředni­ctvím aplikace zná cestující cenu jízdy dopředu a není tedy důvod, aby stát do obchodního vztahu vstupoval, klasičtí taxikáři tvrdí, že mají podobné náklady a není důvod, aby během přepravníc­h špiček rostly výnosy jen některým dopravcům.

Podporu získali alternativ­ní dopravci i v prezidento­vi Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáši Prouzovi. „Regulace maximální ceny měla smysl v minulosti, kdy neexistova­ly aplikace a zákazníci nemohli přesně vědět, kolik nakonec zaplatí. Jenže dnes je to jiné – Uber i Bolt stejně jako některé další taxislužby ještě před objednáním jízdy nabídnou konečnou cenu, takže na straně zákazníka neexistuje žádný nedostatek informací. Stát také nereguluje cenu nábytku v obchodě nebo sushi v restauraci,“uvedl Prouza.

Zrušení cenových stropů, které kromě citované Prahy jsou v Brně stanovené na 30 korun a obě města pak shodně stanovují 60korunovo­u nástupní sazbu, podle šéfa svazu obchodu umožní lépe vybalancov­at nabídku a poptávku.

„Když je večer a začne do toho pršet, tak jsou lidé ochotní zaplatit více,“uvedl Sysel. Regulace podle něj způsobuje to, že se ke službě nedostanou lidé, kteří by byli ochotni si v takovéto situaci připlatit.

Regulace ceny měla smysl v době, kdy klient nevěděl předem, kolik zaplatí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia