MF DNES

Horká kampaň s nanuky

Volební akce byly ohrožené, ale nakonec ostrá fáze kampaně přece jen startuje.

- Eva Pospíšilov­á Jiří Vachtl

PRAHA Mnohé strany chtějí letos vyhrát volby, ale zároveň i tak trošku nenápadně ušetřit. Sociální demokracie, které dřív hráli i Scorpions, nebude mít ani moc billboardů a u Roberta Šlachty si i volební plastový náramek musíte koupit za své. Ještě před několika měsíci většina stran kvůli nejisté epidemiolo­gické situaci váhala s organizací tradičních mítinků s občany. Nakonec „horká“fáze kampaně přece jen startuje. Pompézními mítinky proslula hlavně ČSSD, která zahájila kampaň v neděli. V éře bývalého předsedy Jiřího Paroubka platila statisíce za vystoupení Michalu Davidovi, skupině Elán či německým Scorpions. Voliče se snažila přilákat také lidovými cenami. Pivo stálo na mítincích dvě koruny, klobása devět.

Letos však sociální demokraté žádné koncerty neplánují. „Na centrální úrovni nic takového nebude,“potvrdila MF DNES mluvčí ČSSD Eva Gregorová. Strana chce ušetřit také na billboarde­ch, které dříve masivně využívala. „Nejvíce se budeme prezentova­t na sociálních sítích,“vysvětlila mluvčí.

Přísahácká rouška

Voliči si v minulosti kromě volebního programu z mítinků odnášeli propagační materiály jednotlivý­ch stran. Propisky, bloky nebo i bonbony chce i letos na akcích zdarma rozdat většina z nich.

Zcela opačnou strategii však zvolil Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha. Jeho příznivci si totiž za tyto věci musí zaplatit. „Propagační předměty prodáváme na našem e–shopu. Máme tam například i roušky s přísahácký­m logem,“uvedla mluvčí hnutí Karolína Skrčená.

Přísaha totiž pro závěrečnou fázi kampaně, kterou zahájí dnes v Hradci Králové, shání každou korunu. „Aktuálně máme smlouvy na podzim na přibližně šest milionů korun, což je zlomek investic ostatních stran,“vysvětlila Skrčená. Zájem je zejména o plachty, které si lidé již od jara instalují na ploty domů. Rouška s logem Přísahy pak vyjde zájemce na 120 korun, hrníček s obličejem Roberta Šlachty pořídí za 159 korun.

Do kina s koalicí

Žádné velké hromadné akce letos kvůli nejisté situaci s covidem neplánuje ani koalice Spolu.

„Spíše jdeme cestou kontinuáln­í komunikace s voliči,“poznamenal­a mluvčí ODS Alena Valentová. Koalice alespoň v průběhu léta organizuje promítání v mobilních letních kinech napříč republikou. Zájemcům na 110 místech pouští komedii Ženy v běhu.

Na humor vsadila koalice ODS, KDU–ČSL a TOP 09 i spoluprací s několika stand–up komiky či bavičem a hercem Petrem Čtvrtníčke­m.

Ten pro koalici natočil klip, ve kterém v roli psychiatra zpovídá domnělého premiéra Andreje Babiše. Koalice Spolu zatím termín přesného zahájení ostré fáze kampaně neupřesnil­a. Hnutí ANO již oznámilo, že kampaň odstartuje v den sedmašedes­átých narozenin premiéra Andreje Babiše, 2. září, v Ústí nad Labem. Právě tam se totiž Babiš střetne s lídrem koalice Pirátů a Starostů Ivanem Bartošem. Ti přitom na stejném místě zahájí ostrou kampaň přesně o týden později.

Čí zmrzlina je lepší?

Už v polovině srpna odstartova­li Piráti se Starosty svou „nanuk tour“. V rámci kampaně hodlají při setkáních s občany rozdat 120 tisíc nanuků. Výběr konkrétníh­o druhu přitom vyvolal v obou koaličních stranách bouřlivou debatu.

Během ní straníci rozebírali také uhlíkovou stopu jednotlivý­ch druhů zmrzliny či zda do ní vůbec použít mléko. Nakonec vyhrál jahodový sorbet.

Diskuse využil Babiš, který začal pod heslem „Lízejte, než to zakážou!“na setkáních točit vanilkovou a čokoládovo­u zmrzlinu z kravského mléka, která je podle něj kvůli Pirátům v ohrožení.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Spisovatel Premiér Andrej Babiš přináší na mítink svou novou volební knihu
Foto: Petr Topič, MAFRA Spisovatel Premiér Andrej Babiš přináší na mítink svou novou volební knihu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia