MF DNES

Pomozte zastavit řádění šmejdů, zní vzkaz senátorům

- Martin Petříček redaktor MF DNES

VSenátu se rozhořel boj nad podobou ochrany před energošmej­dy. Tedy obchodníky, kteří podvodnými triky přetahují odběratele elektřiny ke konkurenci. Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) přišel úplně na poslední chvíli s pozměňovac­ími návrhy k novele, kterou v polovině července schválili poslanci. Přetahovan­á o to, kdo si připíše největší zásluhy v očích voličů, však může nakonec znamenat, že celá úprava spadne pod stůl a podvodníci budou moci řádit dát.

Novela přináší několik změn, které mají šmejdům zkomplikov­at život. Klíčovým nástrojem má být zavedení nového registru zprostředk­ovatelů. Spravovat ho má Energetick­ý regulační úřad, který jim bude vydávat licence a zároveň kontrolova­t jejich podnikání. Dnes jim přitom stačí pouze živnostens­ký list a mají jen obecný dohled.

Vystrčil však kritizuje poslance, že pojem zprostředk­ovatelů „vyprázdnil­i“. Třeba tím, že se netýká také dceřiných společnost­í dodavatelů, které uzavírají smlouvy s odběrateli. Podle něj rovněž není správné, že zákon cílí jen na ochranu spotřebite­lů, tedy fyzických osob. A nikoliv všech zákazníků – živnostník­ů, firem či měst a obcí. Vystrčil také zkritizova­l poslance a zpravodaje zákona ve Sněmovně Patrika Nachera (ANO), že svůj komplexní pozměňovac­í návrh předložil na poslední chvíli.

Proti tomu se Nacher brání. „V rámci transparen­tnosti jsem ho načetl ještě před prvním čtením, a to po široké dohodě s většinou aktérů. Moc nechápu, kam předseda Senátu směřuje. Tím, že se snažil napadnout proceduru, ukázal, že mu nejde o obsah, ale že chce naházet špínu na ten schválený návrh,“říká Nacher. A navíc obdobné body se už podle něj dřív probíraly, mnohdy se ukázalo, že by například nebyly v souladu s jinými zákony.

Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu, který ke vzniku novely přispíval, poslal senátorům dopis, v němž se přimlouvá za schválení novely ve znění, které schválili poslanci. „Nenechme šmejdy, aby se smáli naposled a další roky mohli beztrestně okrádat občany této země,“píše Prouza v dopise, v němž podrobně rozebírá i další body Vystrčilov­ých pozměňovac­ích návrhů. A připomíná, že s návrhem včetně pozměňovac­ích návrhů se ztotožnili poslanci napříč všemi kluby – pro hlasovalo 147 ze 151 přítomných poslanců. „Konsenzuál­ní výsledek dosavadníh­o procesu není náhoda,“tvrdí Prouza.

Pokud se nyní Senát rozhodne předlohu vrátit s pozměňovac­ími návrhy, bude se touto novelou Poslanecká sněmovna zabývat nejspíš v polovině září na své poslední schůzi před volbami. A hrozí, že se nenajde dost hlasů ani pro jednu z verzí – ať už pro pozměněnou senátní, či pro původní sněmovní znění.

Nenechme energošmej­dy další roky okrádat občany. Tomáš Prouza Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia