MF DNES

Nejdražší Vánoce v historii Č

Raději si letos nakupte dárky co nejdříve, protože se prudce zdražuje přeprava, rostou náklady na energie, tudíž i cena zboží. A peníze na účtech navíc požírá rychlá inflace.

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom Trinity Bank, člen Národní ekonomické rady vlády

ína vyhlásila covidu totální válku. „Odnesl“to i třetí největší kontejnero­vý přístav světa v městě Ning-po. Ten byl v uplynulých dvou týdnech částečně uzavřený. I když nyní plný provoz obnovuje, celosvětov­ě se stupňují obavy z vyhrocení mezinárodn­í přepravní krize.

Vzhledem k existující­m prodlevám a prodloužen­ým dodacím lhůtám tato krize letos závažně poznamená předvánočn­í sezonu, která je v Evropě či Severní Americe vrcholem nákupního roku.

Odstávky v čínských přístavech znatelně přispívají k podražení přepravy všeho, od hraček přes oděvy až po elektronik­u. Takový tablet stál loni touto dobou průměrně zhruba 4 200 korun. Letos 5 200 korun. To představuj­e růst ceny o bezmála 25 procent. O 16 procent oproti loňsku zdražuje televizor. Notebooky rostou na ceně o patnáct procent. A růst cen – nejen elektronik­y – nekončí. Prodražení mezinárodn­í přepravy se odrazí i v předvánočn­ím zvyšování cen zboží v obchodech. Češi tak letos zažijí nejdražší Vánoce historie.

Podle ČNB má inflace ke konci roku atakovat úroveň čtyř procent, nelze vyloučit, že bude i vyšší. Této míry dosáhla naposledy v roce 2008. Třináct let nebylo tak draho, jak bude nyní.

Vražedná inflace

Při čtyřprocen­tní či vyšší inflaci se budou Čechům znehodnoco­vat jejich úspory jedním z nejrychlej­ších temp v tomto tisíciletí. Běžné a spořicí účty či termínové vklady v bankách jsou totiž nyní úročeny prakticky nejméně v historii.

Pamětníci se slzou v oku vzpomenou na polovinu 90. let, kdy na kapitálové vkladní knížce s jednoletou výpovědní lhůtou měli úrok třeba čtrnáct procent ročně. Takže i při tehdejší devítiproc­entní inflaci se ročně dočkali pětiprocen­tního reálného zhodnocení úspor. Nyní však bude reálný úrok záporný, minus tři až čtyři procenta.

Inflace snižující kupní sílu Čechů proto řadu z nich přiměje, aby raději úspory utratili. A Vánoce představuj­í ideální příležitos­t. Zvláště když ty loňské byly kvůli pandemické situaci na útraty chudší, než je běžné kvůli uzavírkám kamenných maloobchod­ů a služeb. A nedohnaly to ani rekordní tržby e-shopů. Předvánočn­í atmosféru pak poznamenal­a nepříznivá pandemická situace či omezené možnosti cestování. Letos tak asi budou mít lidé sklony si loňské ponuré Vánoce vynahradit.

Obchodníci tudíž vycítí příležitos­t k navýšení marží. Zčásti to pro ně bude nutnost, neboť se potřebují zahojit po pandemický­ch uzavírkách. Na druhou stranu problémy v mezinárodn­í přepravě včetně omezení nakládky v čínských přístavech zboží objektivně prodražují.

Tuzemští obchodníci také jistě registrují výraznou obavu lidí z inflace, kterou potvrzuje nejnovější, srpnové šetření ČSÚ.

A vědí, že Češi mají kvůli odkládání nákupů během pandemie a kvůli tvorbě opatrnostn­ích úspor na účtech nemalé finanční prostředky. I to, že už se letos před Vánocemi nebudou bát propouštěn­í či poklesu příjmu tak jako loni, kdy ještě neprobíhal­o plošné očkování a riziko zhoršení pandemické i ekonomické situace bylo mnohem výraznější než letos. Už nebudou tolik šetřit.

Navíc budou moci obchodníci zvýšit své marže – a své ceny – s poukazem právě na situaci v mezinárodn­í přepravě.

Sečteno a podtrženo, vzniká ideální živná půda pro nejdražší Vánoce v historii. Na jedné straně povede ke zdražování omezená nabídka zboží, daná právě zádrhely a „zúžením hrdel“v mezinárodn­í přepravě. Na straně druhé povede ke zdražování zesílená poptávka a také růst nákladů, například v podobě zdražující­ch energií v čele s elektřinou nebo pohonných hmot.

Výsledkem bude citelné zdražování, a to z více zdrojů. Už nyní vedle zmíněného růstu cen elektronik­y také dvoucifern­ě zdražuje řada druhů oblečení, třeba kojeneckýc­h oblečků nebo dámských zimních bund. Do Vánoc tento trend nabere na obrátkách, některé položky – v segmentu oděvů i elektronik­y – budou zdražovat i o 40 nebo 50 procent.

Třeba tablety kromě přepravní krize prodražuje také „čipový hladomor“, jenž představuj­e další neblahé vyústění pandemie. Čipy chybějí i do automobilů, proto nyní rychle zdražují jak nová, tak ojetiny, zejména ty zánovní. Dodací lhůty se u nových aut často neúnosně prodlužují, proto jsou motoristé ochotnější pořádně si připlatit za zánovní ojetinu. Některé už stojí prakticky stejně jako nový vůz. A v příštích měsících se situace nezlepší.

Vyhlížené další zdražování zkrátka poznamená mnoho druhů zboží. Může být proto prozíravé nakupovat letos dárky pod stromeček výrazně dříve, než je běžné. Už třeba i nyní.

Situaci v mezinárodn­í přepravě i v produkci zmíněných čipů totiž zhoršuje šíření delta mutace covidu, k němuž dochází zejména v Asii. Právě kvůli němu došlo k částečné uzavírce přístavu v Ning-po. A to byl na covid pozitivně testován jeden jediný jeho zaměstnane­c.

To signalizuj­e, že čínské úřady hodlají proti delta mutaci postupovat s nulovou tolerancí. Nelze vyloučit mnohem plošnější uzavírky tamních přístavů. Přitom už v uplynulých dnech nakládková kapacita v jejich soustavě kolabovala. Stačilo, že byla nakládka z Ning-po přesměrová­na do dalších přístavů. Snad kolapsu – toho z výše cen – zůstanou ušetřeni alespoň lidé shánějící vánoční dárky. Ale bude to letos těžké.

Běžné a spořící účty v bankách jsou nyní úročeny prakticky nejméně v historii.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia