MF DNES

Pacinovi se nedá odmítnout

Velkofilm Žižka režiséra Petra Jákla sice zamíří do kin až příští rok, speciální tajná projekce se však uskutečnil­a na karlovarsk­ém filmovém festivalu už v neděli. Byl na ní mimo jiné i Michael Caine.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Je to v úvozovkách taková světová předpremié­ra. Původně se měl projekce zúčastnit jen Michael Caine s manželkou Shakirou, členové publika se však postupně rozrostli ještě o režisérku filmu Bestseller­y, který jsem taktéž produkoval, a pak se na to začali nabalovat další a další, až byl plný celý sál, vysvětluje Petr Jákl v rozhovoru. Michael Caine, který ve filmu ztvárnil fiktivní postavu lorda Boroše, navíc už některé části filmu viděl a podle Jákla byl nadšený.

Čeká se jen na distribuci

Sám režisér film viděl už tolikrát, že to prý může jen stěží spočítat. „Už bych ho všem rád ukázal, těším se na to. V tuto chvíli je hotov. Už se jen dolaďuje zvuk a některé vizuální efekty. Čekám v podstatě jen na distribuci,“vysvětluje.

Přesné datum uvedení v Česku bude jasné poté, co bude stanovena americká premiéra Žižky. V angličtině film nese název Medieval.

Kromě Žižky Petr Jákl pracoval v uplynulých měsících jako producent například také na filmech s Robertem DeNirem nebo Al Pacinem.

Na otázku, co mu pomohlo katapultov­at se do společnost­i elitních filmařů, odpovídá jednoduše: „Prostě to pro mě byla zábava. Když něco dělám, musím pro to cítit vášeň. A tady tomu tak bylo. Když ostatní viděli, s jakým nasazením pracuju, bylo pro ně spojení se mnou najednou výhodné. Ono je totiž v Hollywoodu dost lidí, kteří jen mluví, umějí to pěkně, ale pak už nic víc. Nejsou spolehliví,“přibližuje situaci Jákl.

„A když jsem dal Žižku dohromady, přes všechny komplikace a utrpení, pochopili, že spojení se mnou je pro ně dobré. A pak na mě začali hned valit strašné množství filmů a já nebyl schopný říct ne. Neumím to. Jak taky chcete

říkat ne filmům s Robertem DeNirem nebo Al Pacinem,“dodává.

Svou flexibilit­u a nasazení Petr Jákl mimo jiné potvrdil například těsně před natáčením Žižky, kdy se mu kvůli obsazení hvězd navýšil rozpočet o 150 milionů. „Tohle bylo naprosto příšerné. Dva týdny do natáčení a já peníze nakonec opravdu sehnal. A znovu asi jen kvůli tomu, že mě to všechno moc baví. Když tomu věřím, tak si neříkám, že to nejde, ale raději k tomu přistupuju s otázkou – jak to můžeme udělat, aby to dopadlo,“popisuje svou strategii.

Chce to skvělou angličtinu

Kromě zahraniční­ch hereckých hvězd si ve filmu zahráli také čeští herci – Karel Roden, Ondřej Vetchý nebo Marek Vašut. Problém při obsazování tuzemských herců do anglojazyč­ných projektů podle Jákla je, že mnohdy sice mohou hrát v češtině skvěle, ale v angličtině to už tak nefunguje.

„Herec se musí vžít do postavy a být jí, aby hrál dobře. Pokud angličtinu nemá skvělou, tak prostě přemýšlí nad textem a to už pak není dobře,“říká režisér a producent.

Do českých kin příští rok vstoupí nejen mezinárodn­í verze Žižky, ale také ta dabovaná. „Dabing chci udělat, jako bychom snímek točili v češtině, strávíme na tom spoustu času. Nechceme to odbýt. Začnu na tom pracovat už v září,“slibuje režisér.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Tajná projekce Herec Michael Caine (vpravo) viděl snímek Žižka, který natočil Petr Jákl (vlevo), v předpremié­ře, i když do kin přijde až v roce 2022.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Tajná projekce Herec Michael Caine (vpravo) viděl snímek Žižka, který natočil Petr Jákl (vlevo), v předpremié­ře, i když do kin přijde až v roce 2022.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia