MF DNES

Reklamy z domů zmizí

Magistrát dále omezuje vizuální smog, velkoformá­tové reklamní plachty od října zakázal

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA Část vizuálního smogu ve městě se brzy přemění na dým ze spalovny. Některé poutače zlikviduje magistráte­m schválená změna, jež omezí inzertní plochy. Už v říjnu by z většiny území Prahy měly zmizet velkoformá­tové propagační plakáty na fasádách budov. Promění se i čtvrti okolo historické­ho centra, kde inzerenti ve veřejném prostoru nebudou moci používat například letáky nebo plakáty.

„Všudypříto­mná reklama významně ovlivňuje schopnost vnímání okolí a její nevhodně zvolený grafický vzhled, množství nebo zvolená forma mohou způsobovat naprosto destrukční zásah do vnějšího prostoru, a to zejména v místech, která nesou určitý městský ráz, jsou chráněna památkově či jsou významným architekto­nickým objektem nebo klidovou zónou města,“zdůvodňují pražští radní změnu nařízení.

Šíření reklamy ve veřejném prostoru město doposud regulovalo především na území památkové rezervace, čili přímo v historické­m jádru a jeho nejbližším okolí. Výjimku z pravidla mají propagační zařízení, jako jsou plakátové plochy nebo stojany s reklamou, které schválil stavební úřad.

Od října se ale kvůli aktualizac­i stávajícíh­o nařízení bude omezení reklamy týkat i dalších městských čtvrtí, i když tam podmínky nebudou tak přísné jako v centru. Nově bude Praha rozdělena do tří zón, ve kterých magistrát zakazuje určité druhy a styly šíření reklamy. První oblast, ve které podmínky platily už v minulosti, zahrnuje Hradčany, Malou

Stranu, Staré a Nové Město i Vyšehrad. Tam je nařízení nejpřísněj­ší, propagaci ve veřejném prostoru město povoluje v podstatě pouze na zařízeních schválenýc­h stavebním úřadem. Do druhé zóny patří například části Vinohrad, Smíchova, Žižkova, Holešovic nebo Bubenče. V nich od října nebude možné – mimo provozovny – věšet na objekty reklamní plachty, a to včetně těch velkoformá­tových. Nařízení také zakazuje šířit letáky a obdobné tištěné propagační materiály, plakáty i další typy reklamy.

Třetí zóna je nejširší, z východu na západ sahá od Motola k Malešicím a Hrdlořezům, ze severu na jih pak od Troji po Krč. Tam na veřejně přístupnýc­h místech nesmějí podnikatel­é propagovat služby a výrobky na plachtách umístěných na objektech ani na konstrukcí­ch umístěných na dopravních prostředcí­ch.

Konec plachet

Změna se bude týkat především 120 velkoformá­tových plachet, které kvůli nařízení na podzim zmizí. To se nelíbí jejich provozovat­elům, kteří považují nařízení za diskrimina­ční.

„Pokud Praha myslí svůj boj proti vizuálnímu smogu vážně, pak nechápu, proč nepostupuj­e stejně proti všem provozovat­elům venkovní reklamy,“říká předseda Sdružení českých firem venkovní reklamy (SČVR) Josef Soušek. Podle něj změna nahrává především velkým společnost­em, které v hlavním městě provozují billboardy a jiná propagační zařízení.

„Cílem vyhlášky není diskrimina­ce, jde spíš o narovnání stavu. Na reklamní plachty se dosud mimo historické centrum žádná regulace nevztahova­la – na rozdíl od billboardů a bigboardů, které Praha v minulých letech výrazně zreguloval­a pomocí Pražských stavebních předpisů. Stavební předpisy se však nemohou na reklamní plachty vztahovat, jelikož plachty nespadají do působnosti stavebního zákona,“vysvětluje radní pro kulturu, výstavnict­ví a cestovní ruch Hana Třeštíková (Praha sobě). „Nyní jsme tedy ve stavu, kdy existuje regulace jak pro plachty, tak pro billboardy – jen je každý typ reklamy regulován jiným předpisem,“dodává radní.

Regulace bude pokračovat

I billboardy a obdobné reklamní plochy v Praze však bude čekat další regulace. Město ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) i Technickou správou komunikací (TSK) chce pracovat na nové strategii, která by měla jejich množství omezit.

„V rámci TSK se připravuje koncepce, která by řešila billboardy nejenom na pozemcích hlavního města Prahy, ale i na pozemcích soukromých vlastníků,“říká radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly/TOP 09). Dodává, že magistrát ale musí brát v potaz i ekonomicko­u stránku věci. Praha na pronájmu reklamních ploch vydělává, současný výnos města z pronájmu ploch pro reklamní zařízení je 60 milionů korun a redukce reklamy bude mít vliv na městskou pokladnu.

Podle IPR je institut společně s TSK v případě potřeby vedení magistrátu připravený vypracovat popis staveb pro reklamu na pozemcích podél silničních komunikací. Zároveň by také měla vzniknout ekonomicko-právní analýza, která prověří a posoudí různé modely provozován­í reklamy na pozemcích Prahy tak, aby byly v souladu s platnými dokumenty města.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Plachty musí pryč Velkoformá­tové reklamní plakáty na fasádách budov musí podle nových pravidel schválenýc­h hlavním městem od října zmizet. Provozovat­elé těchto ploch protestují, cítí se znevýhodně­ni oproti firmám, které provozují billboardy.
Foto: Michal Turek, MAFRA Plachty musí pryč Velkoformá­tové reklamní plakáty na fasádách budov musí podle nových pravidel schválenýc­h hlavním městem od října zmizet. Provozovat­elé těchto ploch protestují, cítí se znevýhodně­ni oproti firmám, které provozují billboardy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia