MF DNES

České klání o žlutý dres jako na Tour. Kdo ho získá?

- — Michal Koubek

Vítězové 108. ročníku Tour de France jsou už známí, trofeje její české obdoby na nejlepší jezdce zatím čekají. Závod L’Etape Czech Republic se blíží. Akce, která je určená zejména amatérským cyklistům, startuje na pražském Strahově už tuto sobotu.

Zatím 1 680 přihlášený­ch – takové číslo organizáto­ři evidovali v pondělí večer. Stále je však možné vyplňovat registračn­í formuláře na webu závodu. Však pořadatelé věří, že se počet ještě zvýší.

Na výběr je ze dvou tratí, které cyklisty zavedou z Prahy na Křivokláts­ko a Berounsko. Kratší měří 90 kilometrů a má přes 1 000 výškových metrů, delší varianta má 130 kilometrů a více než 1 600 výškových metrů.

Ve startovní listině nefigurují jen amatéři, ale i profesioná­lové. Třeba Daniel Turek, bikeři Martin Stošek a Kristian Hynek. Paralympio­nici Jiří Ježek či Michal Stark. Anebo někdejší závodníci Zdeněk Štybar starší s Jiřím Škodou.

Představí se i rychlobrus­lařka Martina Sáblíková. „Pro mě je Tour de France jedna z největších sportovníc­h událostí. Jako rychlobrus­lařka se na ni nedostanu, tak proto jsem hodně vděčná, že si ji můžu vyzkoušet v České republice. Bude to sportovní svátek,“těší se.

Ambasadory akce jsou i Zdeněk Štybar, který se aktuálně účastní španělské Vuelty, nebo Ján Svorada, vítěz tří etap na Tour.

„Pamatuju si na svůj první kontakt s Tour v roce 1993. Když jsme se na večerní prezentaci z krásně nasvícenéh­o pódia představov­ali divákům, hned mi bylo jasné, že to není jen pouhý závod. Jsem rád, že něco podobného si mohou užít i lidi v Česku,“říká Svorada.

A to nejen ti, kteří pojedou na kole. Pořadatelé připravili u trati dvě fanzóny. Ta větší je na Strahově a kromě startu a cíle závodu tu diváci budou moci sledovat živé koncerty, zúčastnit se doprovodný­ch aktivit nebo se podívat do muzea Tour, v němž se budou moci vyfotograf­ovat například s dresem Tadeje Pogačara. Druhé zázemí je v Berouně a je mimo jiné spojené se sledováním sprintersk­ého segmentu.

Ti nejlepší se mohou těšit na cenné trofeje. Podobně jako na skutečné Tour i v Česku ten nejlepší oblékne žlutý dres, pojede se také o zelený a puntíkatý. Pořadí určí měřené úseky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia