MF DNES

Kdo je viník? Biden, nebo Trump?

Debakl jde za Bidenem. Trump je jen výmluva.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Kdo za tu ostudu, potupu a neschopnos­t může?

Tálibán právě hovoří s USA, nejmocnějš­í zemí světa, stejným jazykem, jakým hovořily USA se slaboučkým Tálibánem před 20 lety. Pozice síly, ultimáta, výhrůžky.

Zatímco USA prchají z Afghánistá­nu a říkají tomu evakuace, Tálibán tvrdě vzkazuje Joeovi Bidenovi, aby ani nepomýšlel na překročení časového limitu odchodu, jímž je 31. srpen. Mluví o „červené čáře“a hrozí „následky“. Jinými slovy Tálibán nařizuje USA, aby vypadly, jinak...

Pro supervelmo­c je to celé obrovské ponížení. Výsměch jde tak daleko, že tálibánci převlečení pro tu legraci do amerických uniforem vztyčují svou vlajku (viz foto vedle) v parodii ikonického snímku, na němž američtí námořní pěšáci v roce 1945 vztyčují vlajku nad krvavě dobytou Iwodžimou.

Biden řekl, že Kábul nebude druhý Saigon, a měl pravdu. Je to mnohem horší. Celé to tragikomic­ké představen­í bude potřebovat viníka. Pro americkou politiku i patřičnou kapitolu v dějinách.

O víkendu se Amerika přímo od Bidena dozvěděla, že za to může Trump. Biden prý po něm zdědil smlouvu s Tálibánem a musel ji ctít.

Hezký pokus... Ale proti této logice se už dokonce vzepřela i CNN, která je jedním z nejsnaživě­jších Bidenových nosičů vody. Vypočítala, co všechno Tálibán nedodržel a porušil, takže mu smlouvu Biden mohl bez problémů hodit na hlavu.

Jenže on to neudělal. Tajenka za tím je až dětinská. Pokud by vše šlo, jak si maloval, přednesl by 11. září řeč do dějin, jak ukončil nekonečnou válku pod Hindúkušem. Jenže teď mu projev ukradl Tálibán – ale ne proto, že byl takový parní válec, jak se nyní jeví. Proto, že americká vláda se chovala jako amatéři. Když neměl rozum Biden, měli ho mít jeho lidé, ale neměl ho nikdo.

Odchod z Afghánistá­nu byl správné rozhodnutí. Biden měl půl pravdy i v tom, že když nechtějí bojovat

Afghánci, nechápe, proč by to za ně měly dělat USA. Ale to provedení bylo na vyhazov.

Malá hádanka: proč odešli dřív vojáci než civilisté a proč to nebylo naopak, protože tak se to obvykle dělá?

Malá hádanka číslo dvě: proč vojáci odešli naráz, tajně a dřív, než museli?

Společné řešení: Bílý dům chtěl vojáky dostat ven dřív, aby v případě, že by se Afghánistá­n začal předčasně sypat, nemusel přijmout politicky nepříjemný krok a poslat posily. Bylo to cynické a nevyšlo to. Biden se chtěl vyhnout blamáži, ale dostal ještě větší blamáž.

Možná se to všechno začalo sypat tak rychle právě proto, že Američané se vytratili po anglicku. Afghánská armáda ztratila vůli hýbnout prstem, když viděla, že starší bratr zmizel. A Tálibán si to přeložil, že má volné ruce.

Američané sami přiznávají, že byli odtrženi od reality tu více, tu méně celých dvacet let, ve finále ale trhli rekord.

Pořád je tady ale ten Trump. Smlouva, kterou dojednal s Tálibánem, nebyla dobrá. To je pravda. Jenže nebyla dobrá na západní poměry, kdy hlavní slovo mají právníci. Ale byla dostatečně dobrá na Střední východ.

Autor těchto řádků jezdí do této části světa už 35 let, takže ví, že tam v mocenských záležitost­ech nerozhoduj­í formulace, ale předvádění síly. Trump proto asi měl respekt Tálibánu, protože měl velké bomby, velkou hubu a vyhrožoval ranou pěstí, pokud Tálibán něco podnikne. Velká huba je hlavní tamní chlapácká hodnota. A tálibánci nejsou už dávno zalezlí v jeskyních, takže vědí, že Trump je dostatečně ješitný na to, aby je vybombardo­val, kdyby z něj udělali hlupáka.

Naopak Biden se celé měsíce choval tak, jak se na Středním východě chovat nemá. Byl mdlý, utekl a pak žádal – ano, žádal –Tálibán, aby ušetřil ambasádu USA. Pro Tálibán byl jako vetchý vůdce největší gorilí tlupy, který už se ani nezvedne, když mu samečci odjinud zkusmo otravují mladé samice. Psychologi­e regionu je prostá: dal nám tím signál o impotenci, tak vyzkoušíme, jestli už nejsme pány tlupy. A vyšlo jim to.

Nikdo nemůže vědět, jak by to proběhlo za Trumpa, ale pro Bidena platí, co mívají v amerických obchodech: Rozbil jsi to, tak je to tvoje. Na afghánském průšvihu se podepsali hlavně Bush mladší a Obama, ale šílené finále jde plně za Bidenem.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? Tálibán se vysmívá Tálibánci v ukořistěný­ch amerických uniformách vztyčují vlastní vlajku v parodii na ikonický snímek z 2. světové války, na němž námořní pěšáci po dobytí Iwodžimy vztyčují americkou vlajku (výřez nahoře). Socha ztvárněná podle fotky patří k dominantám Washington­u.
Foto: archiv Tálibán se vysmívá Tálibánci v ukořistěný­ch amerických uniformách vztyčují vlastní vlajku v parodii na ikonický snímek z 2. světové války, na němž námořní pěšáci po dobytí Iwodžimy vztyčují americkou vlajku (výřez nahoře). Socha ztvárněná podle fotky patří k dominantám Washington­u.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia