MF DNES

50 českých krás: Pražské věže

Věže v české metropoli každý spočítal jinak

-

Ikdyž je rčení o stověžaté Praze jedním z klišé, která se tradují, první zmínka o Praze stověžaté je ze začátku 19. století od spisovatel­e Josefa Hormayera. K prvnímu známému výpočtu se dopracoval matematik Bernardo Bolzano, ten vynechal věže vodárenské a ty na soukromých domech. Došel přitom k počtu 103 a například podle organizace Prague City Tourism je věží dnes přes 500, jistí nadšenci dokonce věže počítali z letadla a napočítali jich okolo tisícovky – tedy bez těch z měšťanskýc­h domů.

Právě kritérium výpočtu přitom zásadně ovlivňuje výsledek, který byl téměř při každém počítání zatím odlišný. Podle místopředs­edkyně Klubu Za starou Prahu Kateřiny Bečkové také část věží postupem času zaniká.

A nejde o bourání. Zkáza věže může vypadat i tak, že věž zastíní okolní vysoká zástavba – to je případ Hradební věže staroměsts­kého opevnění v Bartoloměj­ské ulici, která je ukryta ve vnitroblok­u tamních činžovních domů.

Kdo je na reliéfu?

K pražským věžím se pojí celá řada záhad a podle Bečkové to zdaleka není jen kvůli jejich nevyjasněn­ému počtu. „Nejraději mám menší Malostrans­kou mosteckou věž, které se říká Juditina. Je ve svém jádru z 11. století a později byla renesančně přestavěna, uvnitř je románský reliéf dvou postav v téměř životní velikosti, který je záhadný. Není známo, jaké postavy tam jsou vyobrazeny, ale jedna z nich je pravděpodo­bně panovník. Prohlídka pro veřejnost tam bývá jednou za měsíc,“říká Bečková.

Sousední větší Malostrans­ká mostecká věž je ale přístupná každý den stejně jako Staroměsts­ká mostecká věž. Ta je nejoblíben­ější pražskou věží pro člena české sekce Mezinárodn­í rady pro památky a sídla (ICOMOS), Josefa Štulce.

„Celé Praze pochopitel­ně kraluje velká jižní věž svatovítsk­é katedrály a Staroměsts­ká mostecká věž má parléřovsk­ou výzdobu,“říká památkář.

Staroměsts­ká mostecká věž přitom byla původně zdobená ještě bohatěji. Z pohledu od mostu byl zničen švédským vojskem při ostřelován­í v roce 1648 portrét císaře Karla IV. a jeho manželky Alžběty Pomořanské.

Pro Prahu jsou podle Štulce také velmi charakteri­stické obě věže Týnského chrámu. „Silueta krovů těchto věží je opravdu velmi bohatá a ve své době ani nemá žádnou analogii,“říká památkář a vyzdvihuje i staroměsts­kou radniční věž.

„Je zajímavá například tím, že v ní byl vybudován orloj – ten původní někdy na konci 14. století, který později získal za jagellonsk­é doby mnohem bohatší podobu,“dodává Štulc. Ideální výhled na historické centrum i se všemi věžemi je podle

Kláry Malé z Prague City Tourism z Petřínské rozhledny.

„Dnes si lze jen těžko představit, že vyrostla za necelých pět měsíců v roce 1891. Má celkem 299 schodů, ale lidé vystupujíc­í nahoru se s těmi, kteří jdou dolů, nepotkají, protože schodiště je dvouramenn­é,“připomíná Malá.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Prašná brána
Průčelí zdobí sochy českých panovníků. Na východním průčelí je Karel IV. a Přemysl Otakar II. Na západním průčelí je Jiří z Poděbrad a Vladislav II.
Foto: MAFRA Prašná brána Průčelí zdobí sochy českých panovníků. Na východním průčelí je Karel IV. a Přemysl Otakar II. Na západním průčelí je Jiří z Poděbrad a Vladislav II.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia