MF DNES

Jak to MF DNES tušila už v roce 2001

-

Nasledujíc­í článek s titulkem A zase ti lstiví Afghánci, jehož autorem byl Milan Vodička, vyšel v MF DNES 16. listopadu 2001. Tedy ve dnech, kdy Tálibán byl za pobavení triumfujíc­ího Západu čerstvě rozprášen – a zdálo se, že na věky věků...

VAfghánist­ánu to najednou jde tak skvěle, až je to podezřelé. Ale třeba to opravdu podezřelé je. Třeba to, co na první pohled vypadá jako útěk Tálibánu, byl ve skutečnost­i spořádaný ústup. A to, o čem si myslíme, že je zdrcující porážka, je změna strategie a příprava na výhodnější vedení války.

„Pád“Tálibánu přišel tak rychle, že člověk stačil sotva registrova­t jména ztracených měst, ale už ne souvislost­i. Zkusme se teď tedy na vývoj války podívat skeptickým okem.

Viděli jsme, jak Tálibán za pět dní ztratil území velké jako Francie. Náhle ho smetly jednotky, nad nimiž měl roky navrch. Příliš rychlé, příliš záhadné, tudíž podezřelé. Oficiální vysvětlení: Tálibán zlomily americké bomby. Ale tomu bychom mohli věřit, kdyby Tálibán byli vyděšení rekruti. Toto však byli bojovníci, z nichž mnozí prošli výhní dlouhé války proti Sovětům. Byli zvyklí na to, že kolem padají granáty i lidé. Válčení bylo jejich denní chleba. Navíc to byli fanatici, a ti jen tak neprchají. Kdyby Tálibán utrpěl zničující porážku, byl by potřen na útěku. Ale vzpomínáte si, že byste zaslechli něco o ztrátách? Ani jste nemohli, protože dohromady žádné nebyly. Tálibán se spořádaně stáhl. Odešel dokonce dřív, než musel.

A tak situace, která se jeví jako konec bojů, může ve skutečnost­i jen signalizov­at, že bitva teprve začíná. Třeba totiž Tálibán vyklidil zemi jen proto, že opouští strategii, která pro něj byla nevýhodná a zničující. Třeba se tím připravuje na jinou válku, partyzánsk­ou, která je v Afghánistá­nu tradiční a účinná.

Pokud se mu to podaří, země nebude mít hodně dlouho stabilní vládu. Nejen to. Je pravděpodo­bné, že do země velmi brzy přijdou zahraniční jednotky, aby udržovaly mír. A je rovněž pravděpodo­bné, že se octnou v gerilové válce, která může trvat roky. A protože Tálibán najde už podruhé útočiště v západním Pákistánu, mohou se boje a napětí přestěhova­t i tam a podvracet tamní prozápadní vládu.

Tím, že Tálibán opustil zákopy a města, pomohl jen sám sobě. Není připraven ani vybaven na dlouhou poziční válku. Byl obklopen prostředím, které bylo cizí, a tudíž nespolehli­vé. Před měsícem se však ke druhé straně připojily i americké letouny, a to už bylo neudržitel­né. A držet frontu nemělo valný užitek. Naopak stažení dodává Tálibánu novou páru. Nyní má svobodu manévrován­í, může udeřit, kde chce a kdy chce. Může napadat cizí vojáky a přerušovat komunikace mezi městy. Jinými slovy, Tálibán může mít pod palcem tempo války. Takhle se v Afghánistá­nu vždycky bojovalo a vyprávět by o tom mohli nejen Rusové, ale i Alexandr Makedonský. Vypadá to příliš fantastick­y? Možná, ale je to logický závěr, který vyplyne z bleskového ústupu, kterým Tálibán zaskočil i své protivníky. Jak říkával starý plukovník v knize Jak jsem vyhrál válku: Pozor na lstivé Afghánce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia