MF DNES

Porušení karantény: pár pokut za dva měsíce

Lidé vyplnili 1,8 milionu příjezdový­ch formulářů, sankci dostalo jen pár hříšníků

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Od začátku prázdnin provedli hygienici po celé republice tisíce kontrol na dodržování koronaviro­vých opatření. Zajímali se nejen o nošení roušek a respirátor­ů, ale také o cestovatel­e vracející se ze svých dovolených a prázdnin zpět do republiky.

V této souvislost­i kontrolova­li vyplnění příjezdový­ch formulářů, splnění testovací povinnosti nebo dodržování karantén.

Od začátku prázdnin krajské hygienické stanice obdržely stovky tisíc příjezdový­ch formulářů.

Pokut za nesplnění povinností navzdory tomu hygienici udělili jako šafránu. Třeba konkrétně za porušení karantén byly zatím za bezmála dva měsíce podle zjištění MF DNES uděleny tři pokuty ve výši 5 tisíc korun. Další sankce pak byly ještě nižší nebo je vyřešila domluva.

Navzdory covidu vyrazili Češi letos o prázdninác­h za hranice. Ministerst­vo zdravotnic­tví uvádí, že lidé vyplnili 1,87 milionu příjezdový­ch formulářů.

„V tomto čísle mohou být ještě zahrnuty duplicity jako formuláře, které lidé odeslali s chybami a pak se odesláním nových snažili vše opravit,“upozornil mluvčí resortu Daniel Köppl. I tak to ale znamená, že Češi opět začali cestovat.

Návrat do země je kvůli covidové pandemii spojen s povinnostm­i. Očkovaní i neočkovaní musejí vyplnit příjezdový formulář. Neočkované pak povětšinou čeká ještě test a při návratu z rizikových zemí často i karanténa. MF DNES proto zajímalo, zda a jak Češi povinnosti dodržují.

Od začátku prázdnin nejvíc pokut v souvislost­i s nedodržová­ním podmínek stanovenýc­h pro vstup do České republiky udělila karlovarsk­á krajská hygienická stanice. Celkem jich bylo 39. „Všechny uvedené sankce byly uloženy na základě podnětů buď od Policie České republiky, nebo obecních policií,“napsal k tomu ředitel odboru správního na hygienické stanici Jiří Hlaváček. Za co konkrétně a v jaké výši byly pokuty uděleny, však neupřesnil. Pražská hygiena pak zase jen bez podrobnost­í informoval­a, že z její strany udělené sankce se pohybují v rozmezí od tří tisíc do 25 tisíc korun (může jít i o pokuty pro právnické osoby). To ústecká hygiena od začátku prázdnin udělila dvě pokuty ve výši pět tisíc korun za porušení samoizolac­e. „U dalších případů běží lhůta, bude to řešeno postupně,“doplnila ředitelka Lenka Šimůnková. V souvislost­i s cestováním udělili dvě pětitisíco­vé pokuty také hygienici na Vysočině. „V jednom případě šlo o porušení karantény, ve druhém o nepodroben­í se testu po příletu,“popsala ředitelka odboru hygieny práce na Vysočině Eva Černá. V dalším případě nevyplnění příletovéh­o formuláře řízení pokračuje po podaném odporu. Sankce za porušení samoizolac­í padaly i ve Středočesk­ém kraji. Dva provinilci zde „vyfasovali“pokutu v celkové výši tří tisíc korun. „Ostatní nedostatky byly řešeny domluvou,“doplnila k tomu Lilian Rumlová, ředitelka odboru protiepide­mického. V řadě krajů jako Libereckém nebo Olomouckém ale za celé prázdniny hygienici žádnou pokutu neudělili. Zdůvodňují to tím, že lidé chybovali většinou ze začátku roku, kdy o povinnoste­ch tolik nevěděli. „Poslední dobou chodí spíše podněty od sousedů a okolí, že lidé byli v zahraničí a zda splnili různé povinnosti po návratu,“poznamenal k tomu Aleš Kotrla, mluvčí Krajské hygienické stanice Moravskosl­ezského kraje.

Hygienici po celé republice přes léto rozdávali i pokuty za nenošení respirátor­ů a roušek a nedodržová­ní dalších opatření. A to v restaurací­ch, na koupaliští­ch, aquacentre­ch nebo hradech a zámcích.

Podle zjištění MF DNES bylo v těchto případech uděleno několik desítek sankcí za celou ČR, přičemž průměrná výše takové pokuty třeba v Jihočeském kraji činila 500 korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia