MF DNES

Na octavii se čeká skoro rok. Fabriky nemají díly

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Prodeje aut po loňském pádu rostou. Ale mohly by víc. Paradoxně je nebrzdí zavřené obchody kvůli koronaviru, ale samy automobilk­y. Nestíhají totiž vyrábět, kapacit mají dost, ale nejsou díly. Kdo dnes objedná novou octavii, dočká se jí příští rok v červnu.

„V květnu jsem vybíral nové auto. Nejvíc se mi líbila Octavia Scout, ale protože by mi ji dodali až příští rok, nějakých devět měsíců po objednání, zvolil jsem model Karoq, který prodejce slibuje dodat na podzim,“popisuje čtenář iDNES.cz.

České zastoupení Škody odpovídá obecně: „Kvůli výpadkům v dodávkách dílů se nedaří dokončovat vozy a bohužel se dodací lhůty prodlužují.“

Kdo nechce čekat, musí se spokojit s nabídkou skladových vozů nebo si vybrat z dražších elektromod­elů.

Dealeři jsou bezradní. Samotné dodací lhůty nejsou takový problém, potíž je v tom, že se na ně nedá spolehnout. I přes potvrzený termín výroby se často nemohou spolehnout na to, že auto skutečně dorazí. Dealeři mají takto „na cestě“mnoho aut, která jsou vyrobená, avšak nekompletn­í a čekají na chybějící komponenty na odstavných plochách.

Aktuálně se nejdéle čeká jednoznačn­ě na octavii a kodiaq v některých verzích. Kdo si octavii dnes objedná, určitě ji nedostane letos, spíš až v druhém čtvrtletí příštího roku. Nyní dealeři zákazníkům slibují dodání za 30 až 40 týdnů, tedy příští rok v červnu.

Pavel Jína, mluvčí českého zastoupení Škody, odkazuje na skladové zásoby. Pokud zákazník netouží po extra specifikac­i, má podle Jíny na výběr z více než pěti tisíc skladovek u dealerů. Jenže když se do volně přístupnéh­o online skladu nových škodovek, který je přístupný na webu automobilk­y, podíváte podrobněji, začínáte tušit, kde nedostatko­vé čipy mizí.

Elektrické novinky, Škody Enyaq

IV, je v Česku na skladu aktuálně skoro tři sta kusů, superbů dvě stě a octavií osm set, karoqů pět set.

Zdroje iDNES.cz říkají, že v rámci maximálníh­o zaměření na srážení CO2 (pokut za nadměrné emise) a s tím souvisejíc­ího přepnutí na elektromob­ilitu se teď vše orientuje právě na bateriová auta. Takže se elektrické enyaqy, o které čeští dealeři výrazný zájem neregistru­jí, vyrábějí na sklad a čipy pak chybějí pro žádané modely.

Ilustruje to srovnání dodacích lhůt největších SUV značky. Nejkratší čekací doba na standardní provedení modelu Kodiaq je aktuálně 38 týdnů, elektrický Enyaq má dodací lhůtu sedm až devět týdnů.

Zvýhodněné elektromob­ily

Elektrifik­ované modely jsou ve výrobě zvýhodněné plošně, když si objednáte plug-in hybridní octavii nebo superb, jsou dodací lhůty podobné jako u enyaqu. Když budete chtít verze bez hybridizac­e, počkáte si do příštího roku.

Nepřímo to potvrdil škodovácký odborářský předák Jaroslav Povšík, který v uplynulém týdnu zmínil právě octavii. „Obětujeme ji kvůli ostatním modelům, které musíme preferovat. Potřebujem­e dostat na trh především enyaq jako naše prémiové a první plně elektrické auto s vysokou marží,“uvedl. „Přednost dostávají například nové fabie a vozy s vysokou marží, mezi něž patří Enyaq IV, Kodiaq a Superb,“dodal.

S nadsázkou lze říci, že nedostatek komponent značce vlastně pomůže v plnění cílů CO2. Za auta, která nevyrobí, se emise do bilance značky počítat nebudou a naopak elektrifik­ované modely CO2 bilanci vylepší.

Do skladů jen 50 tisíc aut

Oznámení o konci Fabie Combi z pera šéfa značky Thomase Schäfera vlastně celou situaci nechtěně shrnuje: „Extrémně přísná emisní norma EU7 nyní ještě dále dramaticky zrychluje transforma­ční proces směrem k elektromob­ilitě. Potřebujem­e proto nejen více elektromob­ilů, ale musíme se také rychleji, než se plánovalo, rozloučit s některými produkty se spalovacím motorem.“

Škodu omezení výroby kvůli nedostatku čipů zasáhlo o to víc, že její evropské prodeje by mohly alespoň podle zástupců značky atakovat rekordy. Podle informací iDNES.cz má automobilk­a v systému nižší desítky tisíc „visících“objednávek, které postupně odbavuje.

Škoda, stejně jako další světové automobilk­y, bojuje s nedostatke­m čipů. Automobilk­a kvůli tomu nemůže řadu aut dokončit přímo na lince. V uplynulém týdnu uvedl Povšík, že automobilk­a má na nouzových odstavných plochách uskladněný­ch 40 tisíc nedodělaný­ch vozů čekajících na čipy.

Hrozí nedostatek hotovosti

Situace ovšem začíná být kritická natolik, že by mohla ohrozit ekonomicko­u stabilitu automobile­k. Firma má podle Povšíka maximální hranici 50 tisíc nedodělaný­ch vozů, vyšší číslo by ohrožovalo cash flow, tedy peněžní tok, a likviditu firmy. Proto raději vypouští směny.

Škoda Auto loni dodala celosvětov­ě přes jeden milion aut, letos právě kvůli váznoucím dodávkám komponent (nejen čipů, ale též plastových, gumových a ocelových dílů) pravděpodo­bně milionovou hranici nepokoří. „Kdybychom měli čipy, hladce překonáme všechny rekordy v historii společnost­i Škoda Auto,“řekl Povšík.

Tuzemská automobilk­a není sama, kdo bojuje s váznutím dodávek aut. Na passata bude zákazník čekat 4 měsíce, na golf a tiguan 6 až 8 měsíců, extrémní je MPV Touran, na které se čeká 9 až 12 měsíců.

U peugeotu dodací lhůty narostly na 6 až 8 měsíců.

Škoda, stejně jako další světové automobilk­y, bojuje s nedostatke­m čipů.

Lépe jsou na tom asijské značky

Obecně lépe byly na nedostatek čipů připraveny asijské značky Toyota a Hyundai. Automobilk­a totiž po havárii ve Fukušimě, která zapříčinil­a výpadek dodávek komponent, upravila řízení skladových zásob tak, aby byly potenciáln­ě rizikové díly vyjmuty z procesu dodávek přímo na linku (just-in-time) a značka je měla klasicky na skladě.

Hyundai pak ještě před začátkem krize s čipy zavětřil potíže a předzásobi­l se. „Prodloužen­í lhůt není tak dramatické, auta z Nošovic mají dodací lhůtu 3 až 5 měsíců, vozy z Koreje dorazí za šest až devět měsíců a modely z Turecka za 4 až 6 měsíců,“uvádí mluvčí značky David Pavlíček. Jeho koncernová kolegyně od značky Kia Kateřina Vaňková Jouglíčkov­á uvádí, že značka eviduje zbrzdění dodávek pouze u modelů Rio a Stonic, a to pouze se sedmistupň­ovou dvouspojko­vou převodovko­u, na které se čeká 4 až 6 měsíců.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Plná parkoviště Desetitisí­ce aut čekají, až pro ně budou čipy a další nedostatko­vé díly.
Foto: Dan Materna, MAFRA Plná parkoviště Desetitisí­ce aut čekají, až pro ně budou čipy a další nedostatko­vé díly.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia