MF DNES

Lázně jsou letos plné a dražší

Lázně zaplnili samoplátci a klienti po covidu. Přesto si tam stěžují na ztráty.

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Padesátník Josef B. jezdí každoročně do Janských Lázní léčit si páteř. Protože ještě neprodělal operaci, pojišťovna mu nehradí komplexní léčbu, ale přispívá zhruba 500 korun na den na procedury. Zatímco loni za stravu a ubytování na tři týdny zaplatil 13 300 korun, letos to je téměř 17 600.

„Loni jsem měl přitom jednolůžko­vý pokoj se sprchou, teď dvoulůžkov­ý s toaletou,“říká pan Josef B.

Klienti lázní se shodují, že se zvýšily hlavně různé příplatky. „Za jednolůžko­vý pokoj jsem předloni doplácela 250 korun, letos o 20 korun více,“říká Jana H., která má pobyt ve státních lázních jinak plně hrazený pojišťovno­u. Celkem ji doplatky přišly za pět týdnů na zhruba 15 tisíc korun.

Mírné zvýšení cen se týká lázeňských zařízení napříč republikou. Kromě doplňkovýc­h služeb zdražily hlavně pobyty pro samoplátce.

„Ceny pro ně jsme zvedli v průměru o pět procent,“říká Roman Provazník, ředitel společnost­i Priessnitz­ovy léčebné lázně v Jeseníku. „Kvůli inflaci jsme stejně jako ostatní nuceni mírně zdražovat. Jde ale o reakci na vývoj cen surovin a služeb. Jarní výpadek se nás velmi dotkl,“potvrzuje i generální ředitel Lázní Poděbrady Petr Valenta.

Lázním i letos výrazně pomohla státní podpora ve výši 4 000 korun (všichni lidé mohli čerpat voucher na lázně – pozn.red.). Lidé ji mohou na pobyty uplatňovat do konce roku. „Počet již vyčerpanýc­h voucherů se pohybuje v tisících kusů. Za rok 2020 klienti uplatnili 664 voucherů a letos jen od ledna do července 827 voucherů. Zájem je pořád velký,“potvrzuje Ivan Kalinkin, vedoucí marketingo­vého oddělení SLL Janské lázně.

Některá zařízení již limit pro přijímání státních voucherů vyčerpala. Obdobný program, který nabízí slevové vouchery v hodnotě 8 000 korun, spustil stát i pro 120 tisíc zdravotník­ů jako odměnu. I ti se budou moct hlásit na samoplátec­ké pobyty do konce letošního roku. Oproti loňsku do lázní míří také více lidí, kteří si přijíždějí léčit komplikace po prodělaném onemocnění covid–19. Některá zařízení tento typ klientů začala lákat již na jaře a připravila pro ně speciální program.

„Do konce července jsme odléčili 1 300 lidí po covidových zápalech plic. Tvořili celkem 45 procent klientů zdravotníc­h pojišťoven,“uvedla Patricie Irlveková za Léčebné lázně Mariánské Lázně.

Díky tomu, že se zvýšil zájem samoplátců a postcovido­vých pacientů, hlásí většina lázeňských zařízení takřka plnou obsazenost.

Třeba v Priessnitz­ových lázních se pohybuje okolo 96 procent. Samoplátci

z toho tvoří více než dvě třetiny. Zcela obsazené jsou i lázně Luhačovice. „Pomáhá jim orientace na tuzemskou klientelu,“řekl Eduard Bláha, generální ředitel Lázní Luhačovice a Léčebných lázní Jáchymov.

Dražší pivo i jídlo v hospodě

Mnoho Čechů bere pobyt v lázních jako způsob dovolené. Takových návštěvník­ů přibylo oproti loňsku v již zmíněných Janských Lázních.

Podle Kalinkina má zařízení do konce roku mnoho potvrzenýc­h rezervací. Ačkoli lidé ušetří díky slevě od státu za procedury, z peněženek jim vytáhnou více než loni restauraté­ři i poskytovat­elé různých služeb. Třeba hodina v bazénu v místním akvacentru vyjde letos na 110 korun, tedy o 20 korun více.

„Za půllitr plzeňského piva se v restaurací­ch ve městě platilo ještě loni 43 až 46 korun, teď o čtyři koruny víc,“vyjmenováv­á pan Josef. Podobně zdražilo i jídlo v restaurací­ch. Řada lázeňských měst také zvýšila místní poplatek z pobytu. Jeho maximální výše byla ještě loni určená zákonem na 21 korun na osobu za každý započatý den pobytu.

Pro letošní rok ale mohly radnice zvednout denní sazbu až na 50 korun.

Karlovy Vary zdražily na padesátiko­runovou hranici pobyty kratší než čtyři noci. Pro delší pobyty, mimo jiné i pro lázeňské hosty, se ponechal místní poplatek na 21 korunách.

Padesát korun do obecní kasy

Padesátiko­runa za den se v roce 2021 vybírá také ve Františkov­ých Lázních.

Za čtyřtýdenn­í pobyt tak lázeňský host zaplatí 1 400 korun místo původních 588 korun. Lidé letos zaplatí více i v Třeboni nebo v Jeseníku, kde radnice zvedly místní poplatek na 35 korun.

Někteří provozovat­elé lázní tvrdí, že příliš nepomohlo ani to, že jim zdravotní pojišťovny navýšily pro letošní rok platby o 2,3 procenta.

„Sice nám pomáhá snaha pojišťoven o začlenění lázní do léčby po covidu–19. Navýšení cen však pro letošní rok nepokryje ani inflační růst,“říká Libuše Padevětová, obchodní ředitelka společnost­i Royal Spa Kur & Medical Spa Hotels, která vlastní mimo jiné termální lázně Velké Losiny.

Jak vyplývá z údajů, které poskytla Všeobecná zdravotní pojišťovna, platby lázním rostly nejen letos.

Například za jeden den pobytu pacienta s diagnózou vyhřezlé ploténky v rámci komplexní lázeňské péče (takzvaně „na křížek“) dostali provozovat­elé v roce 2019 v průměru 1 214 korun. Loni ke konci roku to bylo už 1 588 korun.

 ??  ??
 ?? Foto: Václav Šlauf, MAFRA ?? Rehabilita­ce Hosté jáchymovsk­ých lázní cvičí v bazénu. Lázně hlásí plno, i kvůli různým programům s vouchery.
Foto: Václav Šlauf, MAFRA Rehabilita­ce Hosté jáchymovsk­ých lázní cvičí v bazénu. Lázně hlásí plno, i kvůli různým programům s vouchery.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia