MF DNES

50 krás: Lednický areál

Lednice vábí i na jediný minaret v Česku

- — František Petrů

Počátek největší komponovan­é krajiny v Evropě a možná i na celém světě turisté najdou v jihomoravs­ké obci Lednice, ke které se občas přidává přídomek „na Moravě“. Rozlohou třísetkilo­metrový Lednicko-valtický areál, zapsaný na seznamu památek UNESCO, nabízí jako na dlani barokní, novogotick­é i romantické stavby včetně jediného islámského minaretu v České republice.

Výchozím bodem procházky obřím komplexem je novogotick­ý zámek Lednice. Turisty vyhledávan­ý objekt prošel během historie mnoha proměnami. Z původně gotické vodní tvrze v 16. století nechal vytvořit baron Hartmann II. z Liechtenst­eina renesanční zámek. I tato stavba však šla k zemi a na místě vyrostlo monumentál­ní barokní sídlo s rozlehlou zahradou a velkolepou jízdárnou.

Dnešní vzhled památce vtiskla úprava z poloviny 19. století a připomíná spíš windsorsko­u novogotiku. Zájemci mohou vyrazit na celkem osm prohlídkov­ých okruhů, z toho tři jsou přímo v prostorách zámku. V prvním a nejmonumen­tálnějším okruhu se návštěvníc­i projdou reprezenta­čními sály, které sloužily pro velkolepá setkání evropské šlechty. Druhý nabízí soukromé pokoje Liechtenst­einů a třetí pokoje dětí, jejich guvernante­k a muzeum loutek žijícího výtvarníka Milana Knížáka.

Zajímavý je obrovský skleník, který vypadá, že je k zámku přilepený. Stavba je dlouhá téměř sto metrů, pochází ze 40. let 19. století a jde o vůbec nejdéle existující skleník v Evropě. Je to vrcholné dílo tehdejší techniky. Zahradníci byli tehdy z Lednice vysláni až do Jižní Ameriky, aby pro panství sehnali vzácná semena tropických a subtropick­ých rostlin. Pak je rozesadili tak, aby zde rostliny kvetly po celý rok. Obloukovit­á střecha, která stavbě udává tvar, je složená z 52 tisíc ručně řezaných skleněných šupin.

Od zámku až k hradu po řece

Pozornost v rozsáhlém areálu dále upoutá již zmiňovaný minaret. Asi 62 metrů vysoká rozhledna se pyšní osmi místnostmi s bohatě zdobenými stropy, stěnami i podlahami. Podle odborníků se na práci podíleli umělci z arabských zemí, kteří na místě zanechali také několik citací z Koránu v arabštině. Lidé mohou po 302 schodech vyjít až nahoru a vychutnat si výhled na celý Lednicko-valtický areál z ptačí perspektiv­y.

Turistické cíle si lze obejít pěšky, ale možná je také lodní přeprava po řece. „Je tu možnost plavby po zámecké Dyji v parku. Lodičky jezdí od zámku k minaretu a poté odsud k Janovu hradu,“láká na vodu Lucie Kašníková z místního turistické­ho informační­ho centra.

Lednice je rovněž významnou vinařskou oblastí a 19. září si tu lidé vychutnají tradiční lázeňské vinobraní na zdejší kolonádě a v amfiteátru.

 ??  ??
 ??  ?? 2x foto: Marie Stránská, MAFRA a Drahoslav Ramík, ČTK
2x foto: Marie Stránská, MAFRA a Drahoslav Ramík, ČTK
 ??  ?? V UNESCO Lednicko-valtickému areálu dominuje lednický zámek a rozsáhlé zahrady. Zaujme také minaret – 62 metrů vysoká romantická rozhledna.
V UNESCO Lednicko-valtickému areálu dominuje lednický zámek a rozsáhlé zahrady. Zaujme také minaret – 62 metrů vysoká romantická rozhledna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia