MF DNES

Německý prezident v Praze Uctí hrdiny i oběti

Německý prezident zahájil návštěvu Prahy

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Německý prezident Frank Walter Steinmeier včera odpoledne dorazil do České republiky na svou druhou návštěvu. Ta je svým způsobem mimořádná, poprvé vyrazila současná německá hlava státu na zahraniční návštěvu vlakem.

Německý prezident přijel z Berlína 1. třídou běžným spojem Deutsche Bahn a Českých drah s pravidelný­m příjezdem 15.36.

„Je to premiéra. Ukazuje to, že z Berlína není žádné jiné evropské hlavní město tak blízko jako Praha, a to jak geografick­y, tak s ohledem na dobré sousedské vztahy,“řekl Steinmeier pro Českou televizi.

„Rok od roku jsme si bližší – hospodářsk­y, politicky, kulturně, lidsky,“

dodal. Podle záběrů zveřejněný­ch na sociálních sítích po cestě i obědval v jídelním voze, tradiční českou svíčkovou s brusinkami a knedlíkem.

Německý prezident také připomněl, jak je rád, že mohl konečně dodržet slib, který dal českému prezidento­vi, a na návštěvu, jež byla kvůli pandemii nemoci covid-19 odložena, přijet.

S termínem cesty měl štěstí, teprve včera skončila stávka strojvůdců Deutsche Bahn a železniční doprava mezi oběma městy byla obnovena.

Německého prezidenta doprovázel­i mimo jiné český velvyslane­c v Německu Tomáš Kafka, nový německý velvyslane­c v Česku Andreas Künne nebo spisovatel Jaroslav Rudiš.

Během cesty jednal Steinmeier se zástupci českých pendlerů. „Pozval jsem lidi, kteří pravidelně každý den jezdí z jedné strany na druhou. Budu s nimi mluvit o zkušenoste­ch z pandemie, o uzavřených hranicích, což bylo něčím takřka neznámým,“uvedl prezident ještě před odjezdem.

Svůj program začal hned na pražském hlavním nádraží, kde zašel k soše sira Nicholase Wintona, který před nacisty zachránil stovky židovských dětí.

Z Prahy odjel německý prezident do Lán. Tam nejdříve navštívil místní hřbitov, kde položil květinu k hrobu prvního českoslove­nského prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Následoval­a soukromá večeře s prezidente­m Milošem Zemanem a první dámou Ivanou Zemanovou. Oficiální jednání mají oba prezidenti naplánován­o až na čtvrteční dopoledne.

Návštěva německého prezidenta bude pokračovat i dnes. Ráno se v pražské Richterově vile setká se zástupci průmyslu.

Poté se vydá do Resslovy ulice, kde v kostele sv. Cyrila a Metoděje uctí položením květin památku odbojářů a obětí německých zvěrstev ve vesnicích Lidice a Ležáky. Steinmeier do Národního památníku hrdinů heydrichiá­dy přijde jako první hlava německého státu.

S poctami na Pražském hradě

V poledne přijme Waltera Steinmeier­a s poctami na Pražském hradě opět prezident Miloš Zeman. Na odpoledne má Steinmeier naplánovan­ou návštěvu kláštera premonstrá­tů na Strahově, kde si prohlédne slavnou knihovnu.

Pak je v plánu setkání s předsedou Poslanecké sněmovny Radkem

Vondráčkem, po něm pude následovat obdobné setkání s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem.

Čtvrteční program uzavře recepce na německém velvyslane­ctví. Soukromě se Steinmeier setká s bývalým českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenb­ergem.

V pátek v Hrzánském paláci na Hradčanech přijme německého prezidenta premiér Andrej Babiš. Následně navštíví německo-české výzkumné a inovační centrum pokročilé průmyslové výroby (RICAIP).

Ještě dopoledne odcestuje do Ústí nad Labem na výstavu Naši Němci o německo-českých vztazích. Pak odcestuje vlakem zpět do Berlína.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? U hrobu TGM Německý prezident se včera v Lánech poklonil zakladatel­i Českoslove­nska.
Foto: Petr Topič, MAFRA U hrobu TGM Německý prezident se včera v Lánech poklonil zakladatel­i Českoslove­nska.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia