MF DNES

Slavia, Plzeň a Jablonec o Evropu

Dnešní los Ligy mistrů se českých klubů netýká. I tak může být čtvrtek rájem.

- David Čermák Jan Palička

Může to být podzim, jaký jste ještě nezažili. Extra porce fotbalu. Čtyři týmy ve skupinách evropských pohárů. Čtyřiadvac­et „českých“zápasů. Jedinečná šance zlepšit koeficient. Kdy jindy než teď?

Od doby, co se všechny poháry začaly hrát skupinovou fází, tu taková možnost ještě nebyla. A teď je reálná, velice reálná!

Sparta už má jako jediná jistotu, bude hrát skupinu Evropské ligy.

Slavia se o stejnou soutěž popere večer ve Varšavě proti nahecované Legii.

A Plzeň s Jabloncem mají po domácích výhrách blízko do Konferenčn­í ligy, která se letos hraje premiérově. Když neuspěje, skončí tamtéž i Slavia, což by pro ni z ekonomické­ho pohledu byla ztráta, ale zároveň šance dojít v novém poháru daleko.

Možná to zní zvláštně a třeba i nespravedl­ivě, ovšem body do koeficient­u, který určuje počet týmů v pohárech a dělí je do výkonnostn­ích košů, mají ve všech evropských soutěžích stejnou hodnotu. Ať už hrajete Ligu mistrů, nebo „céčkovou“Konferenčn­í ligu, vítězství i remíza se cení stejně.

Proto – jakkoli to zní zpátečnick­y – může český fotbal profitovat právě ze situace, pokud by poslal tři zástupce do Konferenčn­í ligy.

I tam najdete soupeře, z nichž jde strach (Tottenham, AS Řím nebo Feyenoord), ale zároveň taky spoustu průměrných, proti kterým se budou body získávat o poznání

Remíza a rozpaky snáz. Což by měla být výzva hlavně pro Plzeň a Jablonec, Slavia pochopitel­ně cílí výš.

Když nevyšla Liga mistrů, jejíž skupinová fáze se losuje dnes v 18.00 (živě na Nova Sport 3), měla by být pro slávisty povinností Evropská liga. Jenže nezapomíne­jte, co se dělo před týdnem v Edenu. Dvě nedůsledno­sti, chyba brankáře Koláře, remíza 2:2 a rozpaky. Na umělecký dojem Slavia vyhrála, nicméně si zavařila. Musí být obezřetněj­ší, což by se s návratem defenzivní­ch mazáků Bořila s Kúdelou mělo podařit. Otázkou je, jestli bude také produktivn­ější. „Věřím, že to vyjde,“pravil mladý stoper David Zima a zbytek týmu přikývl.

Slávisty včera ve Varšavě vítalo

Nové pohárové počty jsou jasné: Slavii zaručí Evropskou ligu (a prémii 92 milionů) jen výhra.

přívětivé počasí, lehce pod dvacet stupňů, zpod mraků probleskov­aly paprsky slunce a na promenádě kolem řeky Visly se to hemžilo cyklisty. Až večer se k výpravě připojil nigerijský křídelník Olayinka, jenž si domluvil 90milionov­ý přestup do FC Kodaň. Jenže neprošel zdravotním­i testy a z obchodu sešlo.

Teď je na Slavii, aby sama zvládla jeden velký test. I ten ukáže, jak je zdravá. Na tenisových dvorcích těsně sousedícíc­h se stadionem Legie to včera od rána žilo, v rychlém sledu se odehrávaly zápasy mužského challenger­u. Dnes tu bude ještě daleko živěji, ačkoli obávaná tribuna Žyleta se kvůli trestu otevře jen dětem.

Nové pohárové počty jsou jasné: Slavii zaručí Evropskou ligu (a prémii 92 milionů) jen výhra. Jakákoli remíza posílá odvetu do prodloužen­í, případně do penalt. Porážka by znamenala podzim v Konferenčn­í lize s bonusem 75 milionů.

Jablonec s Plzní snad odpustí, že jsme většinu textu věnovali českému mistrovi. Zaprvé bojují „pouze“o Konferenčn­í ligu, zadruhé mají z prvního duelu nahráno. Jablonec, který z pohárových kvalifikac­í ještě nikdy nepostoupi­l, bude v Žilině hájit luxusní čtyřbranko­vý náskok. „Ale jen bránit nebudeme, to by byla smrt,“zdůraznil trenér Petr Rada. A Plzeň? Ta když v Sofii proti CSKA nebude jančit a zůstane pevná v obraně, měla by využít úvodního vítězství 2:0. A pak už se můžeme těšit na páteční los.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Slavia byla před týdnem lepší, ale doma vyhrát nedokázala. Teď to Stanciu a spol. zkusí ve Varšavě.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Slavia byla před týdnem lepší, ale doma vyhrát nedokázala. Teď to Stanciu a spol. zkusí ve Varšavě.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia