MF DNES

Ruské našlapován­í kolem Tálibánu

Moskva zvolila pragmatism­us: diplomacii a demonstrac­i síly

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

S příchodem radikálů z hnutí Tálibán do afghánské metropole Kábulu zamířilo Rusko znovu k pragmatism­u. Na rozdíl od západních kolegů, kteří se postupně evakuovali, ruské diplomatic­ké zastoupení jako jedno z mála zůstává na svém místě a nešetří vlídnými slovy vůči bojovníkům z Tálibánu. To ovšem nic nemění na tom, že i Moskva sleduje chaotickou situaci v regionu s obavou. A zatímco na jedné straně aspoň naoko zachovává klid, na straně druhé cvičí vojáky pro boj s teroristy.

„Bedlivě situaci sledujeme,“prohlásil počátkem týdne ruský prezident Vladimir Putin. Jedním dechem ale dodal, že Rusko se vojensky vměšovat do vnitřních záležitost­í země nechystá.

Pragmatick­é našlapován­í kolem Tálibánu není příliš překvapivé. Souvisí i s vlastní porážkou, které se v zemi dostalo Sovětům v 80. letech a kterou si mnozí Rusové ještě příliš živě pamatují. Na rozdíl do Západu Moskva díky tomu nechovala ani iluze o vývoji v zemi po odchodu spojenecký­ch vojáků a stávající události zastihly Rusko alespoň částečně připraveně­jší. Vůči Afghánistá­nu razí nyní Kreml dvojí strategii – na jedné straně diplomatic­ká jednání, na straně druhé demonstrac­e síly a jasné vymezení ruských hranic, které by Tálibán neměl překročit.

Pomalé oteplování

Ruská reakce na konečné ovládnutí Afghánistá­nu radikály byla ve srovnání se Západem o poznání klidnější. Moskva včera sice začala evakuaci asi 500 svých občanů a zájemců z dalších států, ruské zastoupení ale v zemi zůstává. Ruští diplomaté se setkali se zástupci Tálibánu

už do 48 hodin od pádu Kábulu a zdvořilost­mi zatím stále nešetří. Ruský velvyslane­c v Afghánistá­nu Dmitrij Žirnov označil bojovníky za „normální chlapy“, kteří si vzali na starost ochranu ruské ambasády v Kábulu, zatímco Putinův zvláštní zmocněnec pro Afghánistá­n Zamir Kabulov si pochvalova­l vzájemnou spolupráci, která je prý lepší než se „Západem nastrčenou vládou“uprchlého prezidenta Ašrafa Ghaního.

Zatímco s tím měl Kreml spíše chladné vztahy, Tálibáncům se dosud dostávalo spíše mírnějších slov z Moskvy. Ta se v posledních letech usilovně snaží navázat s radikály lepší vztahy a po pádu Kábulu se postoj Rusů vůči hnutí nadále ještě výrazně oteplil. Ruské uznání nové vlády nicméně na pořadu dne zatím není. Tálibán například nadále oficiálně zůstává na ruském seznamu teroristic­kých organizací a i všeobecná negativní konotace vůči bojovníkům může být překážkou rychlého uznání. I proto už od termínu „teroristé“odstoupil třeba šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, státní zpravodajs­ká agentura TASS ho nedávno začala zaměňovat za označení „radikálové“.

„Pro Moskvu nebude jednoduché vysvětlova­t, proč když Talibánci běhali po horách, byli špatní a teď se jich nemusíme bát,“okomentova­l webu Deutsche Welle ruský expert na Afghánistá­n Andrej Serenko.

Na druhou stranu bude Rusko přece jen usilovat o posílení vlastního vlivu na region a právě uznání tálibánské vlády by mu k tomu mohlo pomoci. Výměnou pak může žádat především zajištění bezpečnost­i sousedních zemí a celé střední Asie, které patří do strategick­ého prostoru Ruska.

Bezpečnost­ní riziko

Bezpečnost hranic je hlavním důvodem ruského bolehlavu. Moskva se obává zejména posílení jiných teroristic­kých skupin, jako je Islámský stát či al-Káida, a především pak přelévání se extremismu do sousedních států a následně do samotného Ruska. Minulý týden tak začalo v Tádžikistá­nu společné vojenské cvičení, které bude trvat měsíc. Počátkem srpna už ruští vojáci cvičili s tádžickými a uzbeckými kolegy nedaleko afghánské hranice.

Podle některých ruských expertů přitom nebezpečně­jší jsou pro afghánské sousedy teroristé z jiných proudů než z Tálibánu, kteří by chaosu v zemi mohli zneužít. Jedním z vůbec nejhorších scénářů by pak bylo propuknutí bojů mezi jednotlivý­mi islamistic­kými skupinami uvnitř země.

 ?? Foto: Profimedia ?? Nejistota Speciální síly ruské armády jsou v pohotovost­i.
Foto: Profimedia Nejistota Speciální síly ruské armády jsou v pohotovost­i.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia