MF DNES

Na bezpečnost­ní techniky Boeingu tlačí vedení firmy

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) prověří stížnosti bezpečnost­ních techniků Boeingu, kteří tvrdí, že jsou pod tlakem svých manažerů. Ti jim údajně brání v otevřené komunikaci s regulátory, pro které vyhodnocuj­í bezpečnost­ní rizika jednotlivý­ch letadel. Praxe FAA, který u kontrol spoléhá na interní zaměstnanc­e Boeingu,

je dlouhodobě kritizován­a. Vládní agentura FAA prozkoumá poměry ve společnost­i Boeing, zejména co se týče bezpečnost­ních prověrek letadel. Technici Boeingu je provádějí jménem FAA, přičemž vedení firmy je údajně tlačí k tomu, aby místo zájmů veřejnosti hájili spíš zájmy výrobce.

Zaměstnanc­i jsou pod tlakem

Vyplývá to z dopisu, který agentura zaslala zástupcům Boeingu, o němž jako první informoval deník The Wall Street Journal. Stojí v něm, že v letošním průzkumu FAA mezi některými zaměstnanc­i Boeingu více než třetina dotazovaný­ch zmínila tlak nadřízenýc­h a problémy s transparen­tností komunikace s regulátory.

„Musel jsem se sejít s manažerem a vysvětlova­t, proč něco nemůžu povolit,“citovala výpověď jednoho z bezpečnost­ních techniků agentura AP. Další nahlásil „zděšení“manažerů po odhalení nedostatků v designu součástek, které mohou způsobit zpoždění dodávek letadel.

„Zdá se, že firemní kultura Boeingu brání členům oddělení dohledu nad bezpečnost­í v otevřené komunikaci s FAA,“konstatuje dopis, pod nímž je podepsán Ian Won, šéf dozorčí sekce z pobočky FAA v Seattlu.

Technici prý nejsou nezávislí

Vzhledem k organizačn­í struktuře Boeingu má vedení firmy podle dopisu značný vliv na to, jak jsou specializo­vaní bezpečnost­ní technici vybíráni, řízeni a kolik prostoru dostávají pro výkon svých povinností. To vyvolává otazníky nad jejich nezávislos­tí. „Tyto obavy vyžadují objektivní přezkoumán­í,“napsal

Won. „Záležitost bereme maximálně vážně a neustále pracujeme na zlepšování našich procesů, kterými zajišťujem­e nezávislos­t bezpečnost­ních techniků,“reagovala mluvčí Boeingu Jessica Kowalová. K těmto lidem musí podle ní firma přistupova­t se stejnou úctou a respektem jako k pracovníků­m FAA.

Dlouhodobá praxe regulátora, který u technickýc­h kontrol spoléhá na zaměstnanc­e Boeingu, se ocitla pod palbou kritiky zejména po dvou tragických nehodách letadel 737 MAX, k nimž došlo na přelomu let 2018 a 2019. Zahynulo při nich 346 lidí a světové aerolinky stroje uzemnily na více než rok a půl.

V rámci vyšetřován­í nehod musel Boeing zveřejnit interní komunikaci svých zaměstnanc­ů, která předcházel­a bezpečnost­ní certifikac­i letadla. Jeden z nich to popsal jako „navrženo klauny, na které dohlížejí opice“, uvedl server stanice CNN. Problémy kolem letadel 737 MAX už stály Boeing desítky miliard dolarů, a zatímco většina zemí je opět povolila, například v Číně zákaz stále platí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia