MF DNES

Afghánci si vybrali menší zlo

Proč se Afghánci bez boje vzdali Tálibánu, který měl v očích Západu představov­at absolutní zlo? Protože většině tamních lidí život nezhoršuje a mnohé dokonce osvobozuje.

- Petr Drulák Západočesk­á univerzita, bývalý náměstek ministra zahraničí

Žádnou jinou asijskou zemi bychom dnes neměli znát lépe než Afghánistá­n. Během posledních dvaceti let jsme ji mohli poznat skrz naskrz. Vystřídaly se tam statisíce vojáků, zpravodajc­ů, aktivistů, novinářů či analytiků, do Kábulu směřovaly nejvyšší politické delegace a mimo vojenských operací jsme pod Hindúkušem uskutečnil­i celou řadu sociálních experiment­ů. I čeští generálové si pochvalova­li, jak si vojáci dobře zabojovali, i české nevládky, v čele s Člověkem v tísni, vedly ambiciózní rozvojové projekty a zprostředk­ovávaly západní hodnoty. Dnes z vojenských vítězství, projektů a hodnot zůstávají jen desítky tisíc místních spolupraco­vníků a aktivistů, kteří se zoufale snaží emigrovat.

Přesto stále prokazujem­e pozoruhodn­ou rezistenci vůči jakémukoli­v poučení. Máme sice všechny potřebné informace, ale filtrujeme je liberální ideologií. V myslích elit i řady běžných lidí zapustila tak hluboké kořeny, že zcela podkopala naši schopnost rozumět světu, který se od 90. let liberálním ideálům nepřestává vzdalovat.

Spojenečtí generálové a zpravodajs­ké služby si nedokázali představit, že se afghánské síly bez boje masově vzdají někomu, kdo měl představov­at absolutní zlo. Podtrhuji generálové a zpravodajs­ké služby, pro tentokrát vynechme politiky. Ti se střídají ve funkcích jako na orloji a vycházejí z toho, co jim říkají bezpečnost­ní představit­elé, kteří po léta shromažďuj­í a vyhodnocuj­í informace. Tyto experty zaskočilo, že po statisícíc­h mrtvých, bilionech dolarů a masivním dovozu západních hodnot se Afghánci tak snadno poddali protivníko­vi, který představuj­e protiklad toho, zač se bojovalo.

Korupce, mučení, pederastie

Uniklo jim, že většině Afghánců nepřináší nástup Tálibánu podstatné zhoršení oproti americkému protektorá­tu a že mnohé dokonce osvobozuje. Těžko si to představuj­eme na pozadí nepřetržit­é mediální propagandy, která nám neustále vnucuje obrazy obětí tálibánské­ho barbarství. Ale většina Afghánců asi dává přednost vlastním tradicím před západním způsobem života. Zejména pokud Západ přicházel s okupačními vojsky a místními zkorumpova­nými spojenci, jejichž zvůle uměla být tak násilná a nevypočita­telná, že tvrdost islámského práva berou jako polepšení.

Například rodiče mladých chlapců se už nemusí tolik bát, že si místní boss z jejich dítěte udělá sexuálního otroka. Zatímco Tálibán pederastii mýtil, po roce 2001 přerostla všechny meze. Chlapce drželi i na vojenských základnách a znechucený­m Američanům namlouvali, že jde o místní tradici srovnateln­ou se zvyklostmi upravující postavení žen. Šlo o nehoráznou lež, ani reportáže západních médií k žádnému tlaku na klientský režim nevedly. Západní liberál totiž považuje za přirozeněj­ší prosazovat feminismus než potírat pederastii; za její legalizaci ještě v osmdesátýc­h letech podepisova­l petice.

Jistě se uleví i těm, kteří prošli mučírnami padlého režimu. Podle průzkumů OSN se to týkalo každého druhého až třetího zadrženého. Než se proto začneme dojímat zprávami o tragickém osudu bývalých zpravodajs­kých důstojníků, je dobře mít na paměti, že řada z dnešních obětí páchala ohavné zločiny. A pokud se okolní státy nebudou pokoušet nový režim vyhladovět, je naděje, že se podaří omezit produkci opia a heroinu. Zatímco Tálibán v posledních letech své vlády drogy úspěšně omezoval, za amerického protektorá­tu se z Afghánistá­nu stal nejvýznamn­ější světový producent.

Ačkoliv Tálibán může být v očích řady obyvatel přitažlivý, jeho síla se samozřejmě opírala také o brutalitu, zastrašová­ní a vydírání. Asi se už nedozvíme, co z toho před třemi roky přimělo mladého afghánskéh­o vojáka, aby zavraždil českého kamaráda ve zbrani. Během výslechu ho na základně utloukli, řeší se jen, zda to byli Češi, nebo Američané. To, že několik obviněných dnes stojí před českým soudem, jen částečně smazává tehdejší ostudnou reakci našich armádních špiček a ministerst­va obrany. Jako by na té afghánské základně ožilo Conradovo „Srdce temnoty“či Coppolova „Apokalypsa“: hrdí nositelé západní civilizace se ve vzdálené kolonii mění na barbary.

Je zřejmé, že někteří Afghánci nástupem Tálibánu dost ztratí. Zejména ti, kdo se zapojili do liberálníh­o společensk­ého experiment­u a často za západní peníze vedli privilegov­ané životy. Experiment se nezdařil. Tálibán o ně nestojí. Ale třeba si uvědomí, že se mu hodí i lidé, kteří znají Západ. Na druhou stranu i tito lidé by měli hledat svoji budoucnost především ve své zemi, na Západě na ně nikdo nečeká. Hodně se také mluví o afghánskýc­h ženách. Ale jejich západní obraz ovládají naše vlastní projekce stvrzované pečlivě vybranými, liberálně orientovan­ými Afghánkami. Co soudí většina afghánskýc­h žen, nevíme, jejich představy však budou jistě konzervati­vnější než představy těch, kdo se na Západě vydávají za jejich mluvčí.

Evropa by nyní měla navázat s novým režimem pragmatick­ý vztah. Pokud afghánská vláda nebude podporovat zahraniční terorismus, sníží vývoz drog a bude repatriova­t odmítnuté či vyhoštěné migranty (integrace Afghánců se v Evropě ukazuje jako obtížná), tedy nic, co by nemohla splnit, může být spolehlivě­jším partnerem než její předchůdci. Západ by však neměl vznášet absurdní lidskopráv­ní požadavky či hrozit izolací. Na to už nemá. Nanejvýše může být součástí hry, do níž již vstoupily Rusko, Čína, Pákistán či Turecko.

Rodiče se už nemusejí tolik bát, že si místní boss z jejich dítěte udělá svého sexuálního otroka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia