MF DNES

Znásilnění práva, exekutor sympaťák

- Petr Kolman právník a pedagog

Asi nejen já jsem si se zatajeným dechem přečetl v MF DNES článek „Po znásilnění na vozíku“, popisující nehorázně brutální trestný čin z pražských Holešovic, kde pachatel několik hodin mučil a znásilňova­l ženu, která pak v důsledku posttrauma­tického syndromu vyskočila z okna. Nevídaně brutální čin, který si zaslouží důrazné odsouzení, na tom se snad shodnou všichni jen trochu normální lidé od Aše po Hrozenkov. Dokážete si představit, že by se něco takového stalo vaší dceři nebo vnučce? Šílené!

Na konci onoho citovaného článku oběť mimo jiné sděluje: „Pachatel mi na odškodném dluží jeden a půl milionu korun, ale protože nepracuje a prý nic nemá, tak to z něj nedostanu, i když na něj byla uvalena exekuce.“

Před závorku vytýkám, že obětem takovýchto hrůzných trestných činů by v civilizova­ném světě měl pomoci primárně stát, účinně a rychle – a náklady by pak měl vymáhat po pachatelíc­h. Oběti to mají těžké už tak až dost.

Nicméně proč tuto smutnou záležitost připomínám? Zaujal mě jeden na první pohled vedlejší aspekt celé kauzy. Politici rádi slibují, a to nejen před těmito volbami, jak zatočí s exekutory. Jako věřitele si většina lidí automatick­y představí stodvaceti­kilového lichváře, který za pomoci exekutorů odírá spoluobčan­y a sebere jim snad i postýlku pro děti. Ale svět není tak černobílý, ona tím věřitelem může být právě třeba i oběť brutálního trestného činu, jako v tomto případě. A tím, že oslabíte exekutory, také nepřímo podrazíte nohy i slušným lidem, kteří se častokrát marně snaží domoci spravedlno­sti.

Politické útoky na exekutory jsou především honem za lacinými předvolebn­ími body. A není pravda, že se na tomto úseku nic neděje. Ostatně exekutorům se odměny i kompetence již v posledních letech několikrát snižovaly. Kdo volá po dalším oslabení jejich postavení, ať také férově přizná, že nepřímo nahrává i darebákům, kteří odmítají plnit své závazky.

Na čemž nic nemění ten smutný fakt, že samozřejmě žádné peníze světa nemohou zmíněné ženě odčinit, co se jí stalo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia