MF DNES

Zemřel Radek Pobořil, člen Čechomoru

-

Po těžké nemoci zemřel 24. srpna ve věku 75 let dlouholetý člen skupiny Čechomor Radek Pobořil. Hrál na akordeon, dechové a žesťové nástroje. Kromě Čechomoru natáčel a vystupoval i s Jaromírem Nohavicou.

Narodil se roku 1946 ve Frýdku-Místku. Na ostravské konzervato­ři vystudoval obor trubka, harmonika. Od patnácti let byl členem orchestru činohry Národního divadla. S Čechomorem hrál jako hostující člen od roku 1988, stálým členem se stal v roce 1990.

Spolupraco­val také s písničkáře­m Jaromírem Nohavicou, podílel se na natáčení jeho desky Babylon a následně s ním odehrál několik koncertů. Aranžoval hudbu pro bigbandy, věnoval se hraní v jazzklubec­h, na Konzervato­ři Jaroslava Ježka učil trumpetist­y jazzovou improvizac­i.

Skupina Čechomor vznikla v roce 1988. První album vydala roku 1991. Přelomem pro kapelu s lídry Františkem Černým a Karlem Holasem byl rok 2001, za který získala tři ceny Anděl – jako skupina roku, za album Proměny i za stejnojmen­nou skladbu. Zatím poslední desku vydal Čechomor loni na podzim. (jig)

 ?? Foto: ČTK ?? Radek Pobořil.
Foto: ČTK Radek Pobořil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia