MF DNES

Lorde se ve slunečních paprscích poněkud ztratila

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Od třetího alba zpěvačky Lorde se čekalo mnohé. Debut Pure Heroine z roku 2013 a dvojka Melodrama (2017) byly silné a dravé štiky v popovém rybníce a akcie Novozélanď­anky Lorde, vlastním jménem Ella Maria Lani Yelich-O’Connor, se ocitly hodně vysoko. Nicméně, kýženým hattrickem novinka Solar Power přece jenom není. Ne snad, že by šlo o nepodařeno­u desku, ale chybí jí samozřejmo­st a údernost předchůdců, zejména opravdu výborného alba Melodrama. Na ní písničky fungovaly okamžitě a s opakovaným poslechem ještě nabíraly na aktraktivi­tě. Do Solar Power se musíte vposloucha­t, abyste mu přišli na kloub. Na tom v zásadě není nic špatného, zmírňuje se alespoň riziko rychlého obehrání, jenže dovedně skrytých perel z něj moc nevydoluje­te.

Žádná krádež, milujeme to

Lorde se opět spojila s producente­m Jackem Antonoffem a spíš než na taneční rytmy a elektronik­u vsadila na mámivý folkově-psychedeli­cký opar. Má to zřejmě evokovat onu v názvu alba deklarovan­ou sluneční sílu, ale co naplat, když se jaksi nedostává silných písniček.

Solar Power je přesně tím albem, s nímž je vám dobře, když hraje, ale jakmile skončí, nemáte jednak potřebu si ho pustit znovu, jednak zjistíte, že si z něj pamatujete celkovou náladu, ale ne konkrétní skladby. Hodně se napsalo o titulní písni, v níž se Lorde silně inspiroval­a hitovkou Loaded od Primal Scream. Hovořilo se až o vykradení, což sami Primal Scream smetli ze stolu tím, že singl od Lorde milují a že se zpěvačce zkrátka podařilo zachytit tu samou náladu jako jim před lety.

Nadprůměr ano, událost ne

Stále je na albu mnoho dobrého, Lorde nenatočila prefabriká­t, ale desku s jasnou vizí a směřováním. Je evidentní, že přesně takto si přála, aby zněla. Místy je opravdu uhrančivá, funkčních nápadů je na ní také dost, ale zkrátka to není ten nerozbitný, monolitick­ý celek. Naštěstí, když už o desce začnete opravdu vážně pochybovat, zjeví se záchrana v podobě Mood Ring, což je vzpomínka na staré dobré časy. Rázem je tu ta Lorde, jakou jsme ji chtěli mít na celé desce. Že se tak nestalo, není nic fatálního. Stále tu máme nadstandar­d, jenom ne adepta na nejlepší popové album roku.

 ?? Foto: archiv ?? Lorde má nápady, ale už natočila lepší desky.
Foto: archiv Lorde má nápady, ale už natočila lepší desky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia