MF DNES

Služba státu má přesná pravidla

Představa úředníků shrbených nad prací jako ve filmu Katakom- by s Vlastou Burianem, kde už jen přítomnost nadřízenéh­o budila hrůzu, je samozřejmě lichá. Přesto je práce pro stát specifická. Co bude jinak, když nastoupíte do služebního poměru?

- Blanka Drahošová redaktorka MF DNES

VČesku má práci ve služebním poměru mnohem více zaměstnanc­ů, než by se mohlo na první pohled zdát: vojáci z povolání, policisté, hasiči, celní správa, Vězeňská služba, Generální inspekce bezpečnost­ních sborů, Bezpečnost­ní informační služba a Úřad pro zahraniční styky a informace. A samozřejmě všichni ti státní zaměstnanc­i ve služebním poměru, lidově řečeno úředníci ve státní správě.

Pravidla jejich práce upravuje zákon o státní službě, tzv. služební zákon. „Nevztahuje se však na všechny zaměstnanc­e veřejné sféry. Ti, kteří nevykonáva­jí službu ve správním úřadu, jako například učitelé nebo úředníci územních samosprávn­ých celků, pracují standardně v pracovním poměru,“vysvětluje Klára Šléglová z advokátní kanceláře Havel & Partners.

Výběrové řízení před komisí a služební slib nebo přísaha

Na rozdíl od pracovního poměru, který se zakládá pracovní smlouvou nebo jmenováním a vzniká dnem, kdy zaměstnane­c nastoupí do práce, se volné služební místo obsazuje na základě povinného výběrového řízení. „To se nejprve vyhlašuje na úřední desce a zveřejňuje v informační­m systému o státní službě. Vhodného kandidáta pak vybírá tříčlenná komise, která má také povinnost sestavit pořadí všech dalších – neúspěšnýc­h – uchazečů. Služební poměr vzniká dnem, který je uveden v rozhodnutí o přijetí. V den nástupu do služby skládá zaměstnane­c služební slib. Pokud by to odmítl, bude služební poměr považován za od počátku neexistují­cí,“popisuje Klára Šléglová. Lidé z bezpečnost­ních sborů a vojáci z povolání skládají místo slibu přísahu.

Strašák jménem úřednická zkouška

Státní zaměstnane­c musí do jednoho roku od přijetí do služebního poměru úspěšně složit úřednickou zkoušku. „Ta má dvě části: první je obecná a ověřuje, zda má dotyčný potřebné znalosti organizace a činnosti veřejné správy, práv a povinností státního zaměstnanc­e, právních předpisů vztahující­ch se na činnost státní správy a práva EU,“objasňuje Adam Rözler z Ministerst­va vnitra ČR. Druhá část zkoušky probíhá ústně a komise zjišťuje, jestli státní zaměstnane­c dostatečně ovládá obor, kvůli němuž byl na služební místo přijat.

Příslušníc­i bezpečnost­ních sborů jsou do tří let od přijetí do služebního poměru povinni vykonat služební zkoušku, jež se skládá z písemné a ústní, popřípadě též praktické části. „Účelem služební zkoušky je ověřit, zda má člověk znalosti potřebné pro zařazení do služebního poměru na dobu neurčitou. Vojáci z povolání úřednickou ani služební zkoušku neskládají,“dodává Adam Rözler.

Lidé se k přezkoušen­í hlásí sami a na studium doporučený­ch materiálů mají dostatek času. Náročností zkoušky odpovídají těm na vysoké škole. „Myslel jsem, že to bude lehčí a že se v problemati­ce orientuji víc. Nakonec jsem to zvládl, ale přípravu jsem asi trochu podcenil,“popisuje Jindřich. Naopak jeho kolega Martin se zkouškou problémy neměl. „Nastudoval jsem si doporučené materiály a stačilo to.“

Pokud kandidát, který nastupuje do služebního poměru, nemá složenou úřednickou zkoušku, bude přijat na dobu určitou, a to nejvýše na jeden rok. Kdo zatím nesložil úřednickou zkoušku nebo dosud není státním zaměstnanc­em, má navíc povinnou šestiměsíč­ní zkušební dobu. Zkoušku může zaměstnane­c jednou opakovat. Po jejím úspěšném složení má nárok na změnu trvání služebního poměru na dobu neurčitou.

Volno na doprovod prvňáčka první den do školy

Zaměstnanc­i v klasickém pracovním poměru si často na vyřízení osobních záležitost­í berou den dovolené. To ti ve služebním poměru podle zákona o státní službě mají kromě pěti týdnů dovolené šest dnů služebního volna ročně k individuál­ním studijním účelům, dále například jeden den k doprovodu dítěte do základní školy v první den jeho povinné školní docházky a služební volno na jeden den v kalendářní­m roce k zařízení osobních věcí. Za tyto dny dostanou plat. „Někdy to docela pomůže, využila jsem to třeba, když jsem se synem jela na trhání zubů,“říká Milena, která pracuje jako úřednice na ministerst­vu.

U bezpečnost­ních sborů mají ještě další výhody: „Nárok na rehabilita­ční program nebo po odsloužení 15 let nárok na výsluhu,“doplňuje Jaroslav Krejčí z Letecké služby Policie ČR. Tam se služební poměr netýká jen pilotů, ale také palubních a leteckých techniků a operátorů bezpilotní­ch leteckých prostředků.

Mzda, nebo plat?

Lidem v klasickém pracovním poměru posílá zaměstnava­tel mzdu, státní zaměstnane­c dostává plat, a to podle platového tarifu stanovenéh­o zákoníkem práce pro platovou třídu a platový stupeň, do kterých je zařazen. „Dále může za splnění určitých podmínek dosáhnout na některé zvláštní příplatky podle služebního zákona, například na osobní příplatek nebo příplatek za službu přesčas,“doplňuje advokátka Klára Šléglová. Plat se zvyšuje také podle počtu odsloužený­ch let, výjimečně i při velmi dobrém pracovním hodnocení.

Například odborný nebo vrchní referent je zařazen do platové třídy 8 a 9, což znamená ve stupni jedna s praxí do jednoho roku základní plat (bez osobního ohodnocení) 18 300 a 19 730 korun, po pěti letech praxe se částka zhruba o dva tisíce zvýší. Plat ministersk­ého rady s alespoň bakalářský­m vzděláním ve 12. třídě je po pěti letech 27 910 korun, s celým vysokoškol­ským vzděláním ve 13. třídě pak 31 090 korun. I státní zaměstnanc­i si mohou přivyděláv­at, pokud jim to nadřízený písemně schválí.

Za porušení předpisů kárné řízení

Oproti zákoníku práce upravuje služební zákon zvláštní postup pro situaci, kdy státní zaměstnane­c poruší své povinnosti a dopustí se takzvaného kárného provinění. Například když poskytne informace médiím, přestože k tomu nemá oprávnění. Za prohřešek ho může čekat třeba písemná důtka nebo snížení platu až o 15 procent nejdéle na tři měsíce. Ve zvlášť závažných případech pak může dojít i k propuštění ze služebního poměru.

„Státní zaměstnanc­i podléhají služebnímu hodnocení. Od jeho výsledku se odvíjí další vzdělávání a výše osobního příplatku. Při nevyhovují­cím služebním hodnocení je osobní příplatek odebrán; pokud se to stane dvakrát za sebou, je služební poměr ukončen – při tom se státnímu zaměstnanc­i vydá služební posudek,“objasňuje Adam Rözler.

Ani výpověď, ani dohoda

Služební poměr nekončí výpovědí ani dohodou, jak jsme zvyklí u pracovního poměru, ale rozhodnutí­m příslušnéh­o služebního orgánu, případně automatick­y ze zákona. A jaké mohou být důvody? Může to být zrušení dané pozice, pak je zaměstnane­c převeden na jiné vhodné služební místo. „Pokud takové není volné, je zařazen mimo výkon služby z organizačn­ích důvodů na dobu nejdéle šesti měsíců, jeho plat pak činí 80 procent a hledá se jiné vhodné služební místo,“popisuje Rözler. Když se taková pozice nenajde, služební poměr končí. „V tom případě bude mít zaměstnane­c nárok na výplatu odbytného v zákonem stanovené výši podle doby trvání služebního poměru, obdobně jako u odstupného v pracovním poměru. A služební poměr skončí do 10 dnů po doručení rozhodnutí o jeho ukončení,“doplňuje Klára Šléglová. Odbytné může být maximálně dvanáctiná­sobek měsíčního platu státního zaměstnanc­e.

Představen­í, tedy vedoucí zaměstnanc­i ve služebním poměru podle zákona o státní službě, nesmějí po dobu trvání služebního poměru vykonávat žádnou funkci v politické straně nebo v politickém hnutí, také nemají právo na stávku.

Služební poměr může rovněž skončit na písemnou žádost státního zaměstnanc­e nebo uplynutím doby určité, na kterou byl uzavřen. Celkovou délku služebního poměru omezuje zákon: státní zaměstnanc­i mohou vykonávat státní službu do 70 let věku, příslušníc­i bezpečnost­ních sborů do 65 let.

 ??  ?? Ilustrační foto: archiv MAFRA
Ilustrační foto: archiv MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia