MF DNES

X a XXIII – dvě štoly na Petříně se dočkají oprav

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Dvě z více než dvacítky štol na pražském Petříně se dočkají opravy. Magistrát má již hotový projekt na opravu štoly číslo X a chystá také opravu štoly XXIII. Na přelomu roku by mělo být vypsáno výběrové řízení na zhotovitel­e oprav první ze zmíněných štol. Na Petříně jsou více než dvě desítky štol, které průběžně vznikaly například při těžbě uhlí. „V tuto chvíli máme projekt a stavební povolení, soutěž na zhotovitel­e bychom rádi vypsali na přelomu roku,“uvedl mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník.

Při rekonstruk­ci bude štola číslo X, která je v havarijním stavu, propojena s níže ležící štolou, aby z ní mohla bezpečně odtékat voda. Na kolik práce vyjdou, není v tuto chvíli jasné, bude záležet mimo jiné na

PETŘÍN

výsledku zmíněného tendru. V rozpočtu pro letošní rok má hlavní město vyčleněno na opravy petřínskýc­h štol osm milionů korun.

Magistrát připravuje také rekonstruk­ci štoly číslo XXIII v Seminářské zahradě, a to včetně nového vedení do studánky Petřínka. „Na rok 2022 pak plánujeme rekonstruk­ci portálů dvou štol v zahradě Kinských. Průběžně se nyní dělají drobné opravy a údržba štol, které jsou na pozemcích města,“dodal Provazník.

Na Petříně vyvěrá množství pramenů, které byly štolami sváděny např. ke Strahovské­mu klášteru, na Pohořelec nebo na Malou Stranu. Další chodby pak vznikaly při těžbě uhlí nebo železné rudy. (ČTK)

Dvorní restauráto­r Karlova mostu

STARÉ MĚSTO, MALÁ STRANA Karlův most je v ohrožení. Nevkusnými malůvkami se to na něm jen hemží, starobylé kamenné kvádry „zdobí“lišejník, mech a ptačí trus. Včera se tak na most vrátil jeho už téměř „dvorní“restauráto­r Jakub Tlučhoř, aby odstranil vše, co na něj nepatří, především rovnou padesátku drobnějšíc­h nápisů.

„Začalo kompletní čištění Karlova mostu, tomu předcházel soupis všech poškození. Jedná se mimo jiné o různé drobné malůvky, kterých ale v průběhu času pořád přibývá,“vysvětluje Barbora Lišková, mluvčí Technické správa komunikací (TSK), jež most, který je národní kulturní památkou, spravuje.

Pracovat smí jen restauráto­r

„Památková péče má svá pravidla a platí to i pro čištění. Raději na mostu ponecháme zbytky barvy, než abychom odebrali podstatu materiálu. Takzvané čištění ‚dočista‘ je proto nepřijatel­né,“vysvětluje Eva Strejčková, která má v TSK na starosti správu památkově chráněných mostů (těch přes Vltavu vede v metropoli sedm). Vhodnější metodou čištění je podle Strejčkové zahlazení stop po malůvkách retušemi.

Akademický restauráto­r Jakub Tlučhoř, který díky licenci od ministerst­va kultury může pracovat i na národních kulturních památkách a most naposledy čistil na začátku prázdnin od modrých sprejerský­ch výtvorů, by měl nad Vltavovu pracovat do října.

Podle Tlučhoře je těžké posoudit, jestli na mostě páchají větší škodu graffiti nebo lišejníky. „Vandalové často využívají kuličkové fixy. Přes kuličku barva ‚stéká‘ a vpíjí se do kamene. Proto musíme před oplachován­ím nápisy ošetřit rozpouštěd­lem,“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia