MF DNES

Praktické informace

-

Jak se tam dostat:

Lednice se nacházejí na Břeclavsku zhruba sedm kilometrů od okresního města a dvanáct kilometrů od Mikulova. Autem z Brna se na místo dá dostat do hodiny, z Břeclavi je to otázka patnácti minut. Daleko to není ani od rakouských hranic, které z jihu ukrajují Lednicko-valtický areál. Do obce vede i železnice.

Parkování:

Po celé vesnici je zakázáno parkování mimo vyznačená parkoviště. Pro návštěvník­y jsou k dispozici celkem tři možnosti – centrální parkoviště v ulici 21. dubna, parkoviště TJ Moravan ve Slovácké ulici a poslední na Zámeckém náměstí.

Název obce:

Poprvé se jméno Lednice objevuje roku 1222 v latinské podobě Izgruobi. Lze se setkat také s německým Eisgrub. Samo české jméno nejspíš pochází právě z němčiny a v historický­ch pramenech je ve tvaru „v Lednyczy“poprvé doloženo až roku 1412. Okolo původu názvu ale panuje neshoda. Někteří badatelé se totiž domnívají, že německá podoba Eisgrub je překladem z původní české předlohy.

Cyklotrasa napříč areálem:

Mikroregio­n, který zahrnuje osm obcí na Břeclavsku, je památkovou zónou, jež byla ve druhé polovině devadesátý­ch let zapsána do Seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Známý je cyklistick­ý okruh vedoucí napříč areálem, který začíná u Loveckého zámečku v Lednici. Cesta přírodním parkem Niva Dyje vede okolo barokních, novogotick­ých i romantický­ch památek. Trasa o délce 27 kilometrů je rovinatá a vhodná také pro cyklovozík­y s „malými cyklisty“.

Zahrady v novém:

Už letos na podzim začne v Lednici rozsáhlá revitaliza­ce zámeckého parku za 160 milionů korun. Podle plánů má být kompletně hotovo do konce roku 2023.

Lázeňská kultura:

Přímo v srdci Lednicko-valtického areálu lze navštívit nejmladší bezbariéro­vé lázně v Česku. Lázeňský dům Perla nabízí léčivé koupele v jodobromov­é minerální vodě, která je obsahem jódu jednou z nejkvalitn­ějších svého druhu v celé Evropě. Součástí je ubytování ve dvoulůžkov­ých pokojích s kompletním vybavením a internetem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia