MF DNES

DRAMA V ZÁKULISÍ VÝMĚNY MANŽELEK

Rozhovor s režisérkou oblíbené série

- František Strnad redaktor MF DNES

Reality show funguje na principu zvědavosti, diváky zajímá, co je skryté a neviditeln­é, říká Jana Rezková, kreativní producentk­a a režisérka reality show TV Nova Výměna manželek. Natáčení se podle ní řídí striktními pravidly, aby během něj nemohlo dojít k excesům či újmě na zdraví.

S kolika rodinami jste za šestnáct let natáčeli?

Už jsme točili ve více než 350 rodinách po celé republice a i v cizině.

Proč si myslíte, že je Výměna manželek tak úspěšná?

Reality show funguje na principu zvědavosti, diváky zajímá, co je skryté a neviditeln­é. Mohou též srovnávat svůj způsob života se životem jednotlivý­ch účastníků.

Změnily se za dobu natáčení rodiny?

Vzhledem k tomu, že se celý projekt točí už tak dlouho, je zajímavé, jak kopíruje dobu a stav společnost­i, což je vidět na situaci v jednotlivý­ch rodinách. Teď je hodně vidět nápor sociálních sítí na soužití jednotlivý­ch rodin. Dřív byl větší problém alkohol, dnes to jsou drogy. A ještě jeden odpozorova­ný trend: obecně v rodinách narůstá agresivita, navíc covid-19 tomu vůbec nepomohl, spíš naopak. Myslím, že se obecně posouvá morálka, a to spíš špatným směrem. Dřív se nám téměř nestávalo, že by se nás účastníci výměn snažili podvést, teď se s tím bohužel setkáváme častěji. Tajně si s sebou vozí mobilní telefony, přesto, že jedna z podmínek je, že po dobu natáčení nebudou komunikova­t s druhou stranou.

Proč se rodiny do výměny hlásí?

Přihlášení vyžaduje spoustu odvahy a mnozí účastníci to vnímají jako poslední šanci na změnu. Chtějí blízkým ukázat, o co můžou přijít. Na druhé straně se hlásí i z nudy, pro zábavu a v neposlední řadě jsou motivací i peníze.

Pořadu se někdy vyčítá, že podprahově posiluje stereotyp, že chlap má rodinu živit, zatímco žena má být doma, vařit a uklízet.

Rozhodně to není záměr. Spíš nechtěný důsledek. Vyměněné manželky si mohou prohodit domácnost, ale už ne zaměstnání. Takže pokud normálně pracují, během výměny musí logicky zůstat doma, uklízet a vařit. Občas si manželky můžou prohodit i povolání, byť na jeden dva dny, pokud to jejich zaměstnava­telé dovolí, bohužel se nám to daří zřídka.

Ještě vás po dlouhé době natáčení něco překvapí?

V každé sérii se najde něco, co jsme nečekali. Většinou jde o to, že lidé se ve finále chovají úplně jinak, než předpoklád­áte při prvním seznámení. Například jim vždy na začátku do omrzení opakujeme, aby nám řekli vše, co by mohlo znamenat problém, že to nakonec vypluje na povrch, ale oni sporné momenty zapřou a pak se diví, když se kritická věc vynoří. Je nám často vytýkáno, že obnažujeme věci, které mají zůstat za zavřenými dveřmi, ale to jsme přece zažili za totalitníh­o režimu, kdy se všechny palčivé problémy zametaly pod koberec. Náš pořad ukazuje, jak to u nás v současnost­i vypadá v některých rodinách.

Jaké máte ohlasy na díly, kde vystupují homosexuál­ní páry?

Reakce jsou vesměs pozitivní, ale setkala jsem se i s tím, že mě někdo odsuzoval. Jedna emeritní paní profesorka mi napsala, že jsem odporná, když ukazuju, že dva chlapi nebo ženský pár může vychovávat dítě. Já si ale osobně myslím, že přestože nejsme veřejnoprá­vní médium, měli bychom ukazovat i takové rodiny, protože tu žijí.

Jak dlouho trvá natočení jedné epizody? Zkracovala se doba natáčení v čase třeba z finančních důvodů?

Klasická epizoda se točí 10 dní plus jeden den vizitka rodiny. Počet je stejný od začátku natáčení, tedy od roku 2004. Pokud se jedná o díl v zahraničí, může se délka lišit plus minus o jeden den podle vzdálenost­i nebo podle letenek, které jsou k dispozici.

Připravuje­te v nové sezoně něco zajímavého, co diváci ještě neviděli?

Většina dílů, které natáčíme, jsou standardní, ale objeví se další díly s VIP rodinami, které si diváci oblíbili a úplnou novinkou bude i díl, kdy namísto maminky odjel z domova tatínek na mateřské.

Skončil některý z nových dílů předčasně, tak jak se to v minulosti občas stávalo?

Zatím ještě ne, ale zdaleka jsme ještě s natáčením neskončili.

Stalo se někdy, že by byl účastník pořadu penalizová­n za odstoupení?

Ne, odstupují výjimečně a v takovém případě se jim pouze krátí odměna podle počtu natáčecích dnů. V případě, že odstoupí ještě před zahájením výroby z objektivní­ch rodinných či zdravotníc­h důvodů, se jim, pokud mají zájem, zpravidla nabídne nový termín natáčení.

Stalo se někdy, že by štáb televize po někom, například účastníkov­i, požadoval smluvní pokuty nebo náhradu škody v případě předčasnéh­o ukončení natáčení?

Ne, nikdy se nic takového nestalo. V zájmu štábu ani televize není vymáhat pokuty, ale vytvořit pořad. Navíc štáb, který díl natáčí, na nic takového nemá ani pravomoc.

Jana Rezková začala v televizi pracovat v roce 1983. Tehdy dělala asistentku režie jako brigádu po maturitě. Později pracovala jako skript a pomocná režie. Roku 2004 přešla na Novu, kde kromě 16 sérií Výměny manželek dělala jako režisérka a kreativní producentk­a na třetí řadě SuperStar, Vem si mě, Dům snů, Holky pod zámkem, O deset let mladší a z hrané tvorby na Ordinaci v růžové zahradě či Doktorech z Počátků.

Stalo se někdy, že štáb během natáčecích dní nenabral dostatek materiálu pro sestříhání epizody?

Ne, nikdy. Vždy se natočilo dostatek materiálu. Počet natáčecích dnů pro sestřihání dílu není zcela zásadní. V minulosti byly odvysílané i epizody, které se natáčely třeba jen čtyři dny.

Bylo v případě sebevraždy policisty, který ve Výměně manželek vystupoval, natočeno dostatek materiálu před samotným incidentem?

Ano, před samotným incidentem bylo natočeno dostatek materiálu na kompletaci epizody.

Vedl štáb diskusi o ukončení natáčení?

O žádné žádosti o ukončení jsem v době natáčení nebyla informován­a, což by byl běžný postup.

Jak štáb postupuje v případě, kdy chce účastník natáčení ukončit?

Standardně, ukončí se natáčení, pokud o to účastník požádá, a informuje se produkce, která zařídí předčasné poslední setkání „mezi osmi očima“a další náležitost­i. Například pokud nechce vyměněná manželka už zůstat v rodině, zařídíme jí ubytování.

Může štáb v ukončení natáčení účastníkov­i nějak bránit?

Ne, to nelze. Každý z účastníků je oprávněn kdykoliv natáčení ukončit.

Kdo vybírá rodiny do natáčení, respektive může je štáb ovlivnit?

Štáby si rodiny nevybírají, pracuje se ve více týmech podle harmonogra­mu výroby. Výběr rodin je záležitost­í castingové­ho oddělení pořadu.

Jsou účastníci, respektive zájemci o angažmá, nějak seznamován­i s obsahem svých práv a povinností v rámci natáčení? Je jim dostatečně vysvětleno a sděleno, co po nich bude štáb chtít?

Ano, všichni účastníci jsou poučeni. Také je s nimi sepsána písemná smlouva, kde jsou jejich práva a povinnosti konkretizo­vány. Smlouvu si mohou před jejím uzavřením přečíst a v případě nesouhlasu ji nemusí podepsat. Současně se předpoklád­á, že znají obsah platformy našeho pořadu, což účastníci potvrzují i vzhledem k tomu, že se vysílá už 16 let v nezměněné podobě.

Jak to probíhá? Pořádáte nějaká školení?

Po tom, co rodiny pošlou přihlášku, se s nimi po předchozí domluvě setkáváme před natáčením při takzvaných obhlídkách u nich doma, kde se kdokoliv může zeptat na cokoliv. Dále se mohou ptát na další podrobnost­i při podpisu smlouvy. Účast ve výměně je zcela dobrovolná, od přihlášky po natáčení uplyne dost času a není žádný problém zodpovědět i jakékoliv dotazy.

Nutí štáb nebo jeho pracovníci účinkující, aby před kamerou dělali něco, co sami nechtějí?

Ne, pořad je postaven jako reality show. Natáčí se to, co se děje. Štáb nikoho nenutí, aby dělal, co si nepřeje. Konečně, naši účinkující nejsou herci. Jediné, co režisér chce, je, aby účastníci odpovídali celou větou na dotazy na kameru. Při zpracování materiálu je zřejmé, na co ten který účinkující reaguje a k čemu se vyjadřuje.

Tráví štáb s rodinou a účastníky celý den, nebo jen část?

Celý den s rodinou rozhodně štáb netráví, počet hodin se odvíjí podle jejích aktivit. Někdy jsme v rodině od rána, někdy přicházíme až odpoledne, tak, jak je potřeba.

Je štáb nebo jeho pracovníci penalizová­n, pokud nedojde k dokončení natáčení, respektive když se natáčení ukončí předčasně?

Ne, žádné penalizace neexistují. Štáb není nijak zaintereso­ván na délce natáčení.

Máte přehled, kolik zúčastněný­ch párů se po natočení a odvysílání dílu následně rozvede?

Tohle vám přesně říct nedokážu, ale opakovaně se stalo, že se k nám hlásil pár těsně před rozvodem, kde jeden z dvojice říká, že účast ve Výměně manželek bere jako poslední předrozvod­ovou šanci. Na druhé straně se ozývají páry, které nejenže spolu zůstanou, ale pořídí si třeba i další dítě.

Projevila se pandemie na počtu lidí ochotných vystupovat v pořadu?

Lidé se nám stále hlásí, možná v této covidové době je jich trošku méně, ale nejde o nic fatálního. Teď se nám hlásí už zase spíše rodiny ze střední vrstvy obyvatelst­va, stejně jako na počátku pořadu, kdežto v minulých letech to byly více rodiny ze sociálně slabších poměrů. Kupodivu jsme také v přihláškác­h zaznamenal­i více rodin, které žijí v cizině. To je pro diváky atraktivní. Doufáme tedy, že se situace s covidem uklidní a budeme moci do ciziny vyjet natáčet.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv Jany Rezkové ??
Foto: archiv Jany Rezkové
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia