MF DNES

Infekci covidu se nelze účinně bránit

Hygienička Zdeňka Jágrová vysvětluje, proč se dál musí nosit respirátor­y

- Dominika Hromková Robert Oppelt

Je jednou z výrazných tváří boje s epidemií koronaviru. Pražská hygienička Zdeňka Jágrová shrnuje v rozhovoru pro MF DNES, co nás od podzimu čeká.

Na jaře přibývalo denně až 15 tisíc nakažených. Teď jsou to nižší stovky, více než polovina národa je očkovaná. Není čas začít žít normálně? Bez respirátor­ů a bez počítání nakažených?

Křivka je teď velmi příznivá, velmi nízká. Všichni ale víme, že podzim bude horší. Takže musíme počkat do podzimu. Vydržet to. Nikdo nechceme zažít loňský příšerný rok. Chceme se posunout k odložení respirátor­ů a všech opatření, ale ten respirátor je to nejmenší. Je to sice obtěžující, většina z nás ho nemá ráda, ale je to to nejmenší. Mutace Delta je infekčnějš­í, a proto je nezbytné pokračovat v jejich nošení uvnitř minimálně do podzimu.

Spousta lidí to ale už dnes nedodržuje. Ani známé osobnosti včetně politiků v Karlových Varech. A epidemie tu nijak výrazně nenarůstá. Opravdu to není ukazatel toho, že už opatření nepotřebuj­eme?

Je to jinak. Opatření je potřeba dodržovat. My víme, že mají efekt. To nikdo nezpochybň­uje. Proto musíme trvat na dodržování. Není možné postupovat podle někoho, komu se opatření dodržovat nechce a myslí si, že je víc než ostatní. V Karlových Varech to byla chyba, v dalších promítacíc­h dnech to bylo údajně výrazně lepší. Karlovaršt­í kolegové pomáhali připravova­t opatření na tom festivalu. S námi se pořadatelé takových akcí pravidelně domlouvají. Provozovat­elé jsou zodpovědní a je chyba, že to lidé nedodržují. Podívejme se na jiné státy. Ty přitvrzují. Osobně jsem se s tím v létě setkala. Tam by nás v restaurací­ch bez OTN (potvrzení o bezinfekčn­osti – dokončeném očkování, testu či prodělané nemoci, pozn. red.) ani neobslouži­li.

Británie třeba rozvolnila úplně a po měsíci tam počet nakažených nestoupl, naopak klesl.

Každý musí vycházet ze situace, která tam je. Tam měli mnohem větší počet naočkovaný­ch.

Každopádně vy byste se cestou Británie nevydávala? I když ministr zdravotnic­tví MF DNES před časem řekl, že pokud se v Británii bude situace vyvíjet příznivě, mohl by to být příklad pro nás.

Určitě to pro nás příklad být může, je to zajímavý experiment. Všichni by po něm sáhli, kdyby k němu měli data. Ve všech státech mají problém s dodržování­m opatření. Všude je skupina lidí, která už k tomu nevidí důvod. Ale ten důvod tady pořád je. Je potřeba lidem říct, že situace je nejistá. Možná by se nic nestalo, kdyby se rozvolnilo. Jakmile však v populaci bude víc zdrojů nákazy, situace by zřejmě nezůstala stejná.

Do školy k svačině rodiče i v letošním školním roce přibalí dětem respirátor či roušku. MF DNES přináší přehled, co se změní od září ve školství a také v kultuře.

1 Roušky na chodbě

Žáci zakrytí úst budou potřebovat pouze na chodbách. „Stačí papírová rouška, děti mají výjimku. Během výuky je mít nemusí, ve společných prostorách ano,“shrnula pražská hygienička Zdeňka Jágrová. Zakrytá ústa po celou dobu vyučování budou mít jen ty děti, které rodiče odmítnou testovat proti covidu. Tyto děti nebudou moct zpívat ani cvičit uvnitř. Výuka jinak omezená nebude, hygienici pouze doporučují tělocvik učit venku, dokud to umožňuje počasí.

2 Testování na začátku září

S testováním se tentokrát nepočítá v každém týdnu, jako tomu bylo na jaře. Žáky čekají tři vlny testování – 1. září (prvňáky otestují až 2. září), 6. a 9. září. Podle výsledků pak ministerst­vo rozhodne o dalších termínech. Hasiči do škol začali rozvážet antigenní testy hrazené státem. „Nejpozději v pátek by testy měly dorazit do všech škol,“upřesnil prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc.

Školy si samy mohou zakoupit i PCR testy. Zpětně pak od státu dostanou za jeden test 200 korun.

K PCR testování se přihlásilo 200 škol, tedy 3,6 procenta ze všech. Jednou z nich je jihlavská Základní škola Otokara Březiny. „Učitelé nebo vychovatel­ky žákům udělají testy ze slin. Všichni na to byli vyškolení v květnu. Jsme domluvení s brněnskou laboratoří, která si pak testy odveze a do druhého dne je vyhodnotí,“popsal systém ředitel školy Vladimír Nekvinda.

3 Rozhodnutí o karanténě

Každé dítě s pozitivním antigenním testem bude posláno na potvrzovac­í PCR. Pokud i ten vyjde pozitivně a pokud byl odebrán hned 1. září, do karantény půjde jen tento žák, případně jeho rodina. V dalších vlnách testování se může stát, že v karanténě skončí celá třída.

Žáci škol s PCR testy pochopitel­ně na potvrzovac­í testování nemusejí. Děti nad 12 let s ukončeným očkováním testování ve školách vůbec podstupova­t nebudou. Všechna popsaná opatření se týkají základních a středních škol. Mateřské školy budou fungovat bez omezení. Co se týče vysokých škol, zatím je povinnost prokazovat se bezinfekčn­ostí jen na kolejích. Akademický rok ale začíná později, takže podmínky se ještě mohou změnit.

4 Novinky v kultuře

Zářijové změny se netýkají jen škol. Od září se také rozšiřuje kapacita hromadných akcí. Do tří tisíc lidí je jedno, jak účastník prokáže svou bezinfekčn­ost. Na akci může přijít i více než 3 000 lidí, pak ale platí podmínka, že minimálně polovina musí být očkována nebo mít potvrzení o prodělání covidu. To může znamenat, že typově ne všichni s lístkem na zářijový koncert Marka Ztraceného v O2 Areně se tam dostanou. Část nenaočkova­ných by pořadatelé teoreticky mohli poslat domů. „Věříme, že víc než polovina návštěvník­ů koncertu bude mít potvrzení o vakcinaci nebo prodělané nemoci. Jinak budeme náhradu řešit individuál­ně,“sdělila mluvčí O2 Areny Eva Hromádková.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Třikrát test
Vláda už rozhodla, že děti se budou na koronaviru­s testovat v novém školním roce třikrát na začátku září
Foto: Michal Turek, MAFRA Třikrát test Vláda už rozhodla, že děti se budou na koronaviru­s testovat v novém školním roce třikrát na začátku září

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia