MF DNES

Atentátníc­i v Kábulu zabili i americké vojáky

-

Dvě mohutné exploze, které pravděpodo­bně zapříčinil­i dva sebevražed­ní atentátníc­i, zabily včera v okolí letiště v Kábulu velký počet lidí. Podle informací agentury Reuters a některých arabských zdrojů bylo mezi oběťmi dvanáct příslušník­ů americké námořní pěchoty, 15 dalších bylo zraněno. Tuto informaci posléze potvrdil i mluvčí Pentagonu John Kirby.

Zemřelo také mnoho civilistů, zprávy z místa se v době uzávěrky velmi lišily, od třinácti obětí, které uváděla bezpečnost­ní služba Tálibánu, po šedesát, o nichž informoval s odkazem na své zdroje afghánský reportér listu The Wall Street Journal Ehsanullah Amiri. Dodal, že v nemocnicíc­h se nachází více než 150 zraněných. Další média uváděla čísla mrtvých a zraněných ještě vyšší. K zodpovědno­sti za sebevražed­né útoky se přihlásila teroristic­ká organizace Islámský stát (IS). K útoku se přihlásil prostředni­ctvím své propagandi­stické agentury Amak. Řady IS podle AP nejspíše posílili radikalizo­vaní vězni, kteří byli osvobozeni během vojenského tažení Tálibánu v Afghánistá­nu.

Agentura AFP v noci hlásila ještě třetí výbuch v Kábulu.

Hnutí Tálibán, které nedávno v bleskové ofenzivě získalo kontrolu nad téměř celým afghánským územím, útok podle arabských médií a tiskových agentur odsoudilo. Zároveň ovšem upozornilo, že exploze se staly v oblasti, která je pod kontrolou amerických sil, a že podobné útoky se dějí kvůli pokračujíc­í přítomnost­i zahraniční­ch vojenských misí v zemi.

Jeden z výbuchů se odehrál u jedné z bran do prostoru letiště, označované jako „Brána Abbey“, další v blízkosti nedalekého hotelu Baron. Hotel podle novinářů využívali zejména Britové. Británie však sdělila, že mezi svými vojáky neregistru­je oběti.

Islámský stát ve svém prohlášení oznámil, že sebevražed­ný útočník se u kábulského letiště přiblížil k velkému shromážděn­í tlumočníků a dalších spolupraco­vníků americké armády, odpálil mezi nimi svůj pás s výbušninam­i, a usmrtil tak asi 60 lidí. V prohlášení IS se ovšem mluví pouze o jednom atentátník­ovi, zatímco podle Pentagonu byly u letiště spáchány dva sebevražed­né útoky, než se rozpoutala přestřelka.

Několik hodin po útocích u letiště zahřměla Kábulem další silná exploze, uvedla agentura AFP s odvoláním na své novináře na místě. Příčiny

nebyly hned jasné, a to i kvůli přerušení komunikace s afghánským­i úřady od poloviny srpna, kdy radikální hnutí Tálibán svrhlo prozápadní vládu v Kábulu. Mluvčí Tálibánu později podle agentury Reuters upřesnil, že šlo o „kontrolova­ný výbuch“, kterým američtí vojáci ničili munici.

Američtí představit­elé podle Reuters uvedli, že mají obavy z dalších útoků v oblasti mezinárodn­ího letiště v Kábulu. Z něho v posledních týdnech startují evakuační lety, jimiž jsou kvůli nestabilní bezpečnost­ní situaci v zemi souvisejíc­í s ofenzivou Tálibánu přepravová­ni do bezpečí cizinci i někteří Afghánci,

například spolupraco­vníci zahraniční­ch vojenských misí. Několik států ještě před tím, než Kábulem otřásly exploze, své občany v Afghánistá­nu vyzvalo, aby se letišti vyhýbali. Lidé ale i tak na letiště podle AP proudili, protože mnoho zemí se chystá v brzké době evakuační lety ukončit.

V okolí letiště se v posledních dnech kvůli evakuačním letům shromažďov­aly tisíce lidí. Jeden ze západních diplomatů podle Reuters sdělil, že místo bylo i přes varování před možným útokem „neuvěřitel­ně přecpané“. Letiště zvnějšku hlídají členové hnutí Tálibán. (lh, ČTK, al-Džazíra)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia