MF DNES

50 krás Česka: Litoměřice

Město plné památek v úrodné krajině

- — Jan Veselý

Výlet do Litoměřic? Jasně! Město je zajímavé samo o sobě a hlavně je výborným východiske­m na poznávání okolního Českého středohoří a pěkných měst a vesnic v Polabí. Pro kratší či delší výlet pak hovoří dostupnost Litoměřic. Po dálnici z Prahy, byť je nyní kvůli opravě od Zdib ke sjezdu na Mělník zúžena, jste tu za půl hodiny.

Za turisty vyhledávan­ou malebností sídla s necelými 24 tisíci obyvateli je hlavně bohatství z historie, nedostatek místa pro stavbu průmyslový­ch areálů v 19. století a také skutečnost, že na tváři centra Litoměřic se nemohli díky poloze a ochraně historický­ch staveb výrazněji podepsat bolševičtí plánovači před rokem 1989.

Bohatství Litoměřic bylo hlavně dáno Zahradou Čech. Nyní nemáme na mysli ani tak slavnou stejnojmen­nou výstavu, která se tu koná a ke které se vracíme v doprovodné­m textu, ale takhle pojmenovan­ý úrodný kraj, v němž se mezi dnešními Lovosicemi, Bohušovice­mi a Roudnicí lidé usídlovali od pravěku.

Královským městem se Litoměřice staly někdy v rozmezí let 1219 a 1228 a po celý středověk a část novověku jejich sláva díky přízni panovníků rostla. Rozvoj pak utnula až průmyslová revoluce, kdy na významu nabyly Lovosice a dál po Labi i Ústí nad Labem.

Pro zástavbu, do jejíhož půdorysu po staletí nikdo příliš nezasáhl, tedy pro neponičené gotické, renesanční a barokní fasády domů, byly Litoměřice vyhlášeny městskou památkovou rezervací jako jedno z prvních měst v dnešním Ústeckém kraji. Stalo se tak už v roce 1950. Rezervace dnes zahrnuje 44 ulic a 9 náměstí.

Ve městě je hned několik galerií, najdete tu solidní restaurace, vinařství, kostelíky i chrámy, ale zcela určitě, pokud jste tu ještě nebyli, zamiřte na Dómský pahorek.

Místo dříve nazývané Hora svatého Štěpána je v historické­m jádru města a je i hlavní součástí zmíněné rezervace. Všechny objekty jsou chráněny jako kulturní památky.

Původně se tu nacházelo přemyslovs­ké hradiště. Starý hrad tu je doložen už v roce 1096, ovšem podle vykopávek byla tehdy strategick­á vyvýšenina důležitá už ve starověku.

Kapitula neboli samostatně hospodaříc­í církevní instituce se sborem kněžích je tu doložena už v 11. století a i dnes jde o uzavřený, byť turistům přístupný římskokato­lický areál s biskupství­m.

Katedrála sv. Štěpána nahradila starší stavbu v 17. století, biskupská rezidence zámeckého charakteru je ze stejného věku, stejně jako děkanství. Z 18. století je kněžský seminář, z 19. nové proboštstv­í.

V Litoměřicí­ch ale zkuste projít celou rezervaci – Mírové náměstí, zdejší gotický hrad s expozicí českého vinařství, obejděte si hradby...

A v okolí? Coby kamenem dohodil je pevnost Terezín s pozdějším strašným ghettem a vězením, zajet lze rovněž do Budyně nad Ohří s vodním zámkem či do Českého středohoří, kde je hradní zřícenina snad na každém druhém kopci.

Rožnov pod Radhoštěm

 ??  ??
 ?? Foto: Iveta Lhotská a Karel Kopáč, MAFRA ?? Litoměřice Centrum města je plné historický­ch domů. Město pak proslavila i výstava Zahrada Čech, která se bude opět brzy konat.
Foto: Iveta Lhotská a Karel Kopáč, MAFRA Litoměřice Centrum města je plné historický­ch domů. Město pak proslavila i výstava Zahrada Čech, která se bude opět brzy konat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia