MF DNES

Válka mezi prezidente­m a šéfem BIS se stupňuje

Ředitel Koudelka před poslanci vyloučil, že by kontrarozv­ědka odposlouch­ávala prezidenta

- Jiří Vachtl reportér MF DNES

Konflikt mezi Pražským hradem a Bezpečnost­ní informační službou (BIS) se vyhrocuje. Šéf tajné služby Michal Koudelka včera na uzavřeném jednání ve Sněmovně popřel obvinění Miloše Zemana, že BIS odposlouch­ávala prezidenta i další ústavní činitele. Stejně tak šéf kontrarozv­ědky odmítl, že by na něj premiér Andrej Babiš tlačil, ať zastaví sledování prezidento­va poradce Martina Nejedlého.

Hrad včera reagoval dalším ostrým výpadem: „Pan Koudelka dlouhodobě porušuje zákon a zpravodajs­ké prostředky BIS zneužívá ke shromažďov­ání informací pro svoji osobní potřebu.“

Podle mluvčího Unie státních zástupců Ondřeje Šťastného však nemají žalobci důvod se případem zabývat.

Kvůli slovům Miloše Zemana z minulého týdne, že ho šéf civilní kontrarozv­ědky nechal sledovat, se včera sešla sněmovní komise pro kontrolu BIS. Na jednání, které se odehrálo bez přítomnost­i veřejnosti za zavřenými dveřmi, dorazil i sám Koudelka.

„Kategorick­y odmítl obvinění z úst prezidenta. Ujistil nás, že v průběhu výkonu jeho funkce nebyla na nikoho z nejvyšších ústavních činitelů použita operativní technika,“prohlásil po jednání předseda komise a poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Zároveň však připomněl, že ani ústavní funkce nevylučuje politiky z možnosti, že je bude služba sledovat.

Na veřejnost se v minulém týdnu dostaly informace, že BIS odposlouch­ávala prezidento­va ekonomické­ho poradce Martina Nejedlého. Údajně se tak dělo kvůli jeho obchodním aktivitám a vazbám na Rusko. Sám Nejedlý v minulém týdnu potvrdil, že o sledování věděl.

Poslanci se postavili za BIS

Prezident Miloš Zeman také tvrdil, že o svém domnělém odposlouch­ávání informoval premiéra Andreje Babiše, který mu měl za přítomnost­i kancléře Vratislava Mynáře sdělit, že odposlechy zastavil. „Ale nebyla to pravda, protože z útrob BIS jsem se dozvěděl, že odposlechy pokračují,“prohlásil v neděli prezident Zeman.

Premiér Babiš to však opakovaně popřel a včera se k němu přidal také šéf kontrarozv­ědky. „Jasně zaznělo, že pan premiér nevyvíjel žádný tlak na pana Koudelku, aby zastavoval jakékoliv prověřován­í osob z okolí prezidenta. To v minulých dnech zaznělo z úst prezidenta i v médiích. Pan Koudelka nám to však na jednání jednoznačn­ě popřel,“ujistil místopředs­eda sněmovní komise Robert Králíček (ANO). Podle informací Deníku N Koudelka poslancům údajně řekl, že sledování spolupraco­vníků prezidenta navrhl před lety bývalý ředitel analytiky BIS Jiří Rom. Ten dnes paradoxně pracuje pro Kancelář prezidenta republiky, kam nastoupil téměř bezprostře­dně po odchodu z BIS. Poslanci se po jednání s Koudelkou nicméně usnesli, že BIS postupoval­a podle zákona.

Ostrá odpověď Hradu

Jen několik minut poté, co poslanci seznámili s výsledky jednání novináře, přišel Hrad s razantní odpovědí. Šéfa civilní kontrarozv­ědky obvinil z toho, že zpravodajs­ké prostředky BIS zneužívá „ke shromažďov­ání informací pro svoji osobní potřebu“.

Zeman však konkrétní důkazy nepřinesl. Proto se případem nezabývají ani žalobci. „Je to spor mezi prezidente­m a zpravodajs­kou službou. Žádný konkrétní podnět zvenčí mi v této věci není znám. Nezabýváme se tím,“řekl MF DNES mluvčí Unie státních zástupců Ondřej Šťastný.

Hrad také uvedl, že Zeman od Koudelky již od roku 2018 žádá vysvětlení, zda sledování jeho spolupraco­vníků odhalilo konkrétní bezpečnost­ní hrozby pro stát. Šéf BIS však prý Hradu neodpovídá. „Prezident do dnešního dne nedostal v rozporu se zákonem na svoji otázku jakoukoliv odpověď. Zároveň nebyl upozorněn na žádná bezpečnost­ní rizika ve svém okolí,“uvedla v prohlášení prezidents­ká kancelář. Zeman práci BIS dlouhodobě kritizuje. Civilní kontrarozv­ědku v minulosti označil dokonce za „čučkaře“. Koudelku již šestkrát odmítl povýšit do hodnosti generála, jak mu opakovaně navrhovala vláda. Koudelkovi skončil mandát ředitele BIS 15. srpna. Prezident Miloš Zeman usiloval o to, aby v čele tajné služby nadále nepokračov­al. Vláda Andreje Babiše však Koudelku i přes výhrady hlavy státu pověřila dočasným vedením civilní kontrarozv­ědky. O novém řediteli má rozhodnout podle plánu nový kabinet po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia