MF DNES

Sedm set vojáků NATO bude cvičit v Náměšti

- — Ilona Zelníčková

Sedm stovek vojáků a na dvacet kusů armádní letecké techniky se zúčastní 8. ročníku mezinárodn­ího vojenského cvičení Ample Strike.

Největší letošní letecké cvičení v tuzemsku se zahraniční účastí potrvá od 30. srpna do 19. září.

Za přísných protiepide­mických opatření se do něj zapojí sedm aliančních armád včetně České republiky, USA nebo Velké Británie. Hostit jej bude 22. vrtulníkov­á základna u Náměšti nad Oslavou. Ample Strike je primárně zaměřen na sladění činnosti předsunutý­ch návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek. Letečtí návodčí patří k elitním vojákům, kteří působí v utajení za nepřátelsk­ou linií a navádějí piloty na cíl.

„Piloti si procvičí také doplňování paliva za letu a úkoly přímé letecké podpory,“sdělil ředitel cvičení, plukovník Aleš Cápal s tím, že do operací bude zapojeno i množství pozemní techniky.

Vojáci budou využívat vojenské výcvikové prostory Boletice a Bechyně, letecké základny v Náměšti nad

Oslavou a Čáslavi, 26. pluk velení a průzkumu Stará Boleslav a letiště Pardubice. „Od pondělí začnou na základnu v Náměšti postupně přilétat první kusy letecké techniky ze zahraničí. Samotný ostrý start cvičení připadá na 6. září,“upřesnila Jindřiška Budíková, tisková mluvčí cvičení.

Kromě českých vrtulníků Mi-35/24, Mi-171 a letounů L-159 a Jas-39 Gripen se ho zúčastní například německé letouny Learjet a PC-9M. Účast přislíbil americký stratotank­er KC-135 zajišťujíc­í doplňování paliva ve vzduchu. Velkým lákadlem pro fandy do letectví bude účast moderně vyzbrojené­ho bezpilotní­ho prostředku MQ-9 Reaper, který přivezou rovněž Američané. Letos poprvé bude tento stroj do akcí vzlétat ze základny v Náměšti nad Oslavou.

Bezpilotní letoun MQ-9 Reaper je určen hlavně k ničení mobilních pozemních cílů, ale využívá se i k průzkumu. Ve vzduchu vydrží až 30 hodin. Armáda jej využívala například při bojových operacích v Afghánistá­nu či v Iráku.

 ?? Foto: MAFRA ?? Elitní letka Helikoptér­a ze základny
Náměšť.
Foto: MAFRA Elitní letka Helikoptér­a ze základny Náměšť.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia