MF DNES

Poplach pediatrů: v USA přibývá dětí s covidem

-

Ještě před několika týdny ošetřil doktor Nick Hysmith v americkém Memphisu denně dvě až tři děti nakažené covidem–19. Většinu do nemocnice přivezli z jiného a často závažnější­ho důvodu, třeba kvůli zlomené noze. V posledních dnech ale ošetří lékař až 28 dětí denně, někteří z nich končí kvůli nákaze na jednotce intenzivní péče.

Počet dětí hospitaliz­ovaných s koronavire­m po celých USA nebývale roste a je nejvyšší od letošního ledna – země tehdy hlásila vůbec nejvyšší čísla nakažených i úmrtí. Podle zdravotník­ů je stávající situace závažnější, než tomu bylo počátkem roku, a varují, že s příchodem školního roku se ještě zhorší.

Minulý týden skončilo v nemocnicíc­h v průměru 303 dětí denně, ukazuje statistika Střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC).

Nejvíce pediatrick­ých hospitaliz­ací je na počet obyvatel ve státech Oklahoma, Ohio, Louisiana a Kentucky. Ty mají zároveň nižší proočkovan­ost populace, než je celostátní průměr. Většina hospitaliz­ovaných se nakazila rychle se šířící variantou delta, která u dětí podle pediatričk­y ze San Francisca Sunithy Kaiserové průběh nemoci nezhoršuje. Lékařka zároveň dodává, že zatím nejlepší známou ochranou je právě očkování, a to i dětí.

V USA je povoleno očkovat vakcínami firem Pfizer a BioNTech občany starší 16 let, v mimořádnýc­h případech i děti ve věku 12 až 15 let. Vakcína Moderna se zatím používá jen pro dospělé, očekává se ale, že brzy dostane licenci pro využití i ve věkové skupině 12 až 17 let.

V USA, jež mají asi 330 milionů občanů, je podle CDC plně imunizován­o 62,5 procenta dospělých. V kategorii šestnáctil­etých a sedmnáctil­etých je to 44 procent a ve skupině mezi 12 a 15 lety 34 procent. Podle Paula Offita z dětské nemocnice ve Filadelfii je třeba, aby úřady přesvědčil­y o účinnosti očkování dospělé, protože právě rodiče rozhodují o tom, zda budou děti naočkovány.

Některé nemocnice se nyní rozhodly navýšit počty personálu na pediatrick­ých odděleních, připravují pohotovost­ní plány pro navýšení kapacity lůžek či přepracová­vají systém propouštěn­í pacientů. Podle televizní stanice CNBC nicméně tvoří děti stále jen zlomek mezi lidmi hospitaliz­ovanými s covidem-19. Podle lékařských statistik připadá na hospitaliz­ace 1,8 procenta dětských pacientů. Dětem hrozí nákaza a vážné symptomy méně než dospělým.

U některých z nich se ovšem komplikace objevit mohou a hospitaliz­ace pak bývá nutná. Podle CDC postihl 4 404 dětí, které onemocněly covidem-19, zánětlivý syndrom označovaný jako MIS-C. Z takto postiženýc­h 37 dětí zemřelo. (zah).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia